50ο ΦΚΘ: Συναυλία Traffic Quintet

ΣΥΝΑΥΛΙΑ TRAFFIC QUINTET

Γεύση από σινεμά και άρωμα γυναίκας πλημμύρισαν την αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, με αφορμή την παράσταση «Divine Feminin» που παρουσίασε το κουιντέτο εγχόρδων Traffic Quintet της Dominique Lemonnier, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης Αλεξάντρ Ντεπλά / Alexandre Desplat, καλλιτεχνικός διευθυντής της παράστασης «Divine Feminin», ο οποίος λίγο πριν από την έναρξη δήλωσε συγκινημένος για το γεγονός ότι για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια βρίσκεται ξανά στην Ελλάδα, στον τόπο όπου ο παππούς του ήρθε πρόσφυγας από τη Σμύρνη το 1922, επισημαίνοντας ότι αυτή η πολυεθνική κληρονομιά αποτελεί τον προσωπικό πλούτο του.

Στο πλαίσιο της παράστασης «Divine Feminin», το Traffic Quintet ερμήνευσε κινηματογραφικές μουσικές συνθέσεις από τους Alexandre Desplat (Γέννηση), Bernard Herrmann (Φαρενάιτ 451, Ψυχώ, Ο δεσμώτης του ιλίγγου), Jerry Goldsmith (Βασικό ένστικτο, Chinatown), Alex North (Οι αταίριαστοι), Philip Glass (Οι ώρες), Air (Αυτόχειρες Παρθένοι), Gabriel Yared (Καμίλ Κλοντέλ) και Pascal Dusapin (Μήδεια). Μέσα από την μουσική παράσταση, αναδείχτηκαν κυρίαρχες οι προσωπικότητες των γυναικών ηθοποιών που πρωταγωνιστούν στις εν λόγω ταινίες. Πρόκειται για γυναίκες οι οποίες -καθεμιά με τον τρόπο της- έχουν γίνει μύθοι, για γυναίκες του χθες όπως η Μέριλιν Μονρόε, η Ζαν Μορό και η Ίγκριντ Μπέργκμαν, αλλά και του σήμερα όπως, η Φέι Νταναγουέι, η Έλεν Μίρεν, η Ιζαμπέλ Αντζανί, η Σάρον Στόουν, η Νικόλ Κίντμαν. Την παράσταση πλαισίωσαν με θαυμάσιο τρόπο τα βίντεο του γάλλου φωτογράφου και σκηνοθέτη Ange Leccia, με θέμα τη γυναίκα - μυστήριο, το αιώνιο θηλυκό και την αναζήτησή του.

Το κουιντέτο εγχόρδων Traffic Quintet δημιουργήθηκε για να ερμηνεύσει τη μουσική που έγραψε ο Alexandre Desplat για την ταινία Ένας πολύ διακριτικός ήρωας / Un hero tres discret του Ζακ Οντιάρ. Το μουσικό σχήμα αποτελείται από την επικεφαλής βιολίστρια Dominique Lemonier, και τους Anne Villette (βιολί), Estelle Villotte (άλτο), Raphael Perraud (βιολοντσέλο) και Philippe Noharet (κοντραμπάσο). Το Traffic Quintet έχει παρουσιάσει παραστάσεις σε φημισμένες αίθουσες της Νέας Υόρκης, του Παρισιού και της Ρώμης, ενώ είχε προσκληθεί στην τελετή έναρξης του 60ου Φεστιβάλ των Καννών, το 2007.