50ο ΦΚΘ: Έναρξη του 5ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 5ου ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΩΝ CROSSROADS

Σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα ξεκίνησε τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου το 5ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads στην Αποθήκη 13 του Λιμανιού, στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Φέτος, το πρόγραμμα φιλοξενεί 16 κινηματογραφικά σχέδια τα οποία σχετίζονται με τις γεωγραφικές περιοχές της Μεσογείου και των Βαλκανίων, με στόχο την υποστήριξη των παραγωγών τους.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργος Χωραφάς έδωσε το στίγμα αυτής της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2005. «Αυτό που θέλουμε να δούμε στο σινεμά είναι χαρακτήρες από όλες τις χώρες, να δούμε την πραγματικότητα που βιώνει όλη η Ευρώπη. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία πρέπει να μεταφερθούν στο σινεμά, έτσι ώστε να μοιραστούμε όχι μόνο την ευρωπαϊκή κληρονομιά, αλλά και το παρόν μας» δήλωσε ο κ. Χωραφάς, ενώ παράλληλα ευχήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες στο Crossroads να απολαύσουν την διαμονή τους στην πόλη, κάνοντάς τη εκτός από δημιουργική, και διασκεδαστική.

Με τη σειρά της, η επικεφαλής του Crossroads, γαλλίδα παραγωγός και πρώην διευθύντρια του Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ των Κανών Μαρί Πιερ Μασιά, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, το οποίο ενισχύεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA.

Τα 16 σχέδια που συμμετέχουν φέτος στο 5ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads διεκδικούν το βραβείο Crossroads που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ. Πρόκειται είτε για παραγωγές και συμπαραγωγές από την περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, είτε για projects που εμπεριέχουν στοιχεία από τις περιοχές αυτές στην πλοκή τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι παραγωγοί αυτών των κινηματογραφικών σχεδίων έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν ένα δίκτυο σημαντικών παραγόντων της κινηματογραφικής βιομηχανίας απ΄ όλο τον κόσμο - διανομείς, χρηματοδότες, συμπαραγωγούς, εκπροσώπους τηλεοπτικών σταθμών και συμβούλους - για να συζητήσουν μαζί τους θέματα που αφορούν στην προώθηση της ταινίας τους.