50ο ΦΚΘ: Εγκαίνια έκθεσης - Ανατομία των φαντασιώσεων: Τα μυστικά του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΩΝ:
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΓΚΙΓΙΕΡΜΟ ΝΤΕΛ ΤΟΡΟ»

Το ξεχωριστό φιλμικό σύμπαν και η κινηματογραφική ιδιοσυγκρασία του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο όπως αυτά αποτυπώνονται στις ταινίες του, ξετυλίγονται στην ηλεκτρονική έκθεση προβολής widescreen με τίτλο «Ανατομία των φαντασιώσεων: Τα μυστικά του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο», τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στην Αγορά του Μπεζεστένι, στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Χωραφάς, η διευθύντρια Δέσποινα Μουζάκη, καθώς και ο πολυβραβευμένος καλλιτεχνικός διευθυντής και σχεδιαστής παραγωγής Εουχένιο Καμπαγιέρο, συνεργάτης του σκηνοθέτη Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο στην ταινία Ο Λαβύρινθος του Πάνα και επίσημος προσκεκλημένος της φετινής επετειακής διοργάνωσης.

Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Εουχένιο Καμπαγιέρο στην εκδήλωση, υπογράμμισε την επιρροή που άσκησε στο έργο του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο ο καθολικισμός, ο οποίος αποτέλεσε μια πηγή καταπίεσης για τον σκηνοθέτη, οδηγώντας τον ωστόσο στο να αναζητήσει διέξοδο στην Έβδομη Τέχνη. Επιπλέον, επεσήμανε το πόσο σημαντική ήταν η συνεργασία του με τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο στην ταινία Ο Λαβύρινθος του Πάνα, τονίζοντας ότι στη συγκεκριμένη δουλειά, πρωταρχικό καθήκον του ίδιου ως καλλιτεχνικός διευθυντής και σχεδιαστής παραγωγής ήταν να αναζητήσει την ατμόσφαιρα και το ‘’χρώμα’’ της ταινίας.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Μάριον Ιγγλέση, επεσήμανε την μαγεία της εξέλιξης ενός σκίτσου στο τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή την κινηματογραφική ταινία. Παράλληλα, η ίδια δεν παρέλειψε να τονίσει ότι πρόκειται για μια παρασκηνιακή δουλειά, η οποία απαιτεί έναν μεγάλο αριθμό συνεργατών, μεγάλη προσπάθεια και δημιουργικότητα.

Η ηλεκτρονική έκθεση «Ανατομία των φαντασιώσεων: Τα μυστικά του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο», σε διοργάνωση της εταιρίας παραγωγής Pasozebra, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Γκουανταλαχάρα σε επιμέλεια Κάρλος Ντουρμπάν και Ντανιέλ Ντίεζ. Ολοκληρωτικά, σε ηλεκτρονική μορφή, αποτελεί την πιο εμπεριστατωμένη παρουσίαση εικαστικού υλικού της προετοιμασίας παραγωγής των ταινιών του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο. Στο πλαίσιο της έκθεσης, με χρονολογική σειρά, αποκαλύπτεται στον επισκέπτη όλη η δημιουργική διαδικασία που κρύβεται πίσω από την δημιουργία των χαρακτήρων, των αντικειμένων, των χώρων και την ειδικών εφέ.