50ο ΦΚΘ: Ημέρες ανεξαρτησίας: Ειδική προβολή της ταινίας The crowd

ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ THΣ ΤΑΙΝΙΑΣ THE CROWD


Μια κλασική δημιουργία με διαχρονικό αντίκτυπο, η βωβή ταινία The Crowd του Κινγκ Βίντορ, προβλήθηκε με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, ειδικά γραμμένης για την περίσταση, από το συγκρότημα The Prefabricated Quartet την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσία της διευθύντριας, Δέσποινας Μουζάκη.

Η ταινία, έχοντας κατακτήσει μια θέση στην Εθνική Ταινιοθήκη των ΗΠΑ, έχει ως θέμα της την αποκαθήλωση του αμερικάνικου ονείρου μέσα από τα μάτια ενός συνηθισμένου ανθρώπου που χάνεται ανάμεσα στο πλήθος της μεγαλούπολης. Η ειδική προβολή του τμήματος Ημέρες Ανεξαρτησίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προσέλκυσε δικαιωματικά το ενδιαφέρον του σινεφίλ κοινού, με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο μέσα και έξω από την αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του περυσινού επιτυχημένου event με αφορμή την ταινία Η άμαξα φάντασμα του Victor Sjostrom, η ταινία The Crowd προβλήθηκε με τη συνοδεία μουσικής ειδικά γραμμένης για την περίσταση από τους The Prefabricated Quartet, οι οποίοι «έντυσαν» με νότες τα ασπρόμαυρα καρέ του φιλμ, δημιουργώντας μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα και παντρεύοντας ιδανικά το παλιό με το νέο, το κλασικό με το σύγχρονο. Το κοινό γοητευμένο παρακολούθησε την ταινία βιώνοντας τις αγωνίες και τα πάθη των πρωταγωνιστών, στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής κινηματογραφικής εμπειρίας.