50o ΦΚΘ: Τελετή απονομής βραβείων - 5ο Φόρουμ συμπαραγωγών Crossroads

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
5ο ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΩΝ CROSSROADS


Η αυλαία του 5ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, έπεσε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου με την απονομή του βραβείου στο καλύτερο κινηματογραφικό σχέδιο. Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ απονεμήθηκε στην πρόταση για την ταινία Pasqua του Ιβάν Μαρίνοβιτς / Ivan Marinovic, σε παραγωγή του Μπράνισλαβ Σντριτς / Branislav Sdric και της εταιρείας A Atalanta.

Το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος MEDIA, φιλοξένησε φέτος 16 κινηματογραφικά σχέδια, με στόχο την υποστήριξη των παραγωγών τους, ώστε να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν ταινίες μεγάλου μήκους. Την τελετή άνοιξε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη, απευθύνοντας έναν ιδιαίτερα θερμό χαιρετισμό στους υποψήφιους σκηνοθέτες και τους παραγωγούς τους: «Εύχομαι και ελπίζω να δω σύντομα στην οθόνη όλα τα κινηματογραφικά σχέδια που παρουσιάστηκαν φέτος εδώ. Ελπίζω, όμως, ότι σύντομα θα ξαναδώ στη Θεσσαλονίκη και όλους εσάς! Θέλω να ευχαριστήσω ολόκληρο το επιτελείο του Crossroads και ιδιαίτερα την κριτική επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια η επικεφαλής του Crossroads και πρώην διευθύντρια του Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ των Κανών, η γαλλίδα παραγωγός Μαρί Πιερ Μασιά, παρουσίασε για άλλη μια φορά τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής: Την Ιζαμπέλ Φομπέλ / Isabelle Fauvel, σύμβουλο ανάπτυξης της Initiative Films (Γαλλία), τη Χέλεν Λάβριτζ / Helen Loveridge, ιδρύτρια της εταιρείας πωλήσεων Meridiana Films (Αγγλία) και τον Αλεξάντερ Ρις / Alexander Ris, παραγωγό της Neue Mediopolis Filmproduktion (Γερμανία).

«Ευχαριστώ τη Μαρία Πιέρ Μασιά και τη Δέσποινα Μουζάκη, που μας έδωσαν την ευκαιρία να βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη και να συμμετάσχουμε σ’ αυτή την ενδιαφέρουσα διαδικασία. Οφείλω να ευχαριστήσω και τους συναδέλφους μου στην κριτική επιτροπή, την Ιζαμπέλ και τον Αλεξάντερ, για το ιδιαίτερα πολιτισμένο επίπεδο της ανταλλαγής των απόψεών μας. Οι διαφωνίες μας ήταν πάρα πολύ μικρές, σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις της κριτικής επιτροπής», είπε η Χέλεν Λάβριτζ, η οποία ανακοίνωσε τους νικητές.

Το κινηματογραφικό σχέδιο που βραβεύθηκε περικλείει συντελεστές και φορείς από τρεις χώρες, την Σλοβενία, την Τσεχία και το Μαυροβούνιο. Ο παραγωγός του βραβευμένου κινηματογραφικού σχεδίου κέρδισε επίσης διαπίστευση για το Producer’s Network του Φεστιβάλ Κανών του 2010 και την ευκαιρία να παρουσιάσει το κινηματογραφικό σχέδιο στο Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφια το 2010.

«Πρόκειται για μια φρέσκια και απαλλαγμένη από κλισέ, ιστορία, σχετικά με μια σκληρή οικονομική πραγματικότητα. Πιστεύουμε ότι ο σκηνοθέτης μπορεί να δώσει ζωή σ’ αυτήν την ιστορία, μεταφέροντάς την στην οθόνη, γι’ αυτό και την επιλέξαμε για το έπαθλο των 10.000 ευρώ», σχολίασε η κ. Λάβριτζ.

Παίρνοντας τον λόγο, ο νικητής του βραβείου, Ιβάν Μαρίνοβιτς, ευχαρίστησε τον παραγωγό του, Μπράνισλαβ Σντριτς, υπογραμμίζοντας πως «στις μέρες μας, είναι σπουδαίο να υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν και υποστηρίζουν τα νέα ταλέντα». Από την πλευρά του, ο κ. Σντριτς δήλωσε: «Έχω κάποια ικανότητα στο να διακρίνω μια καλή ταινία και όταν διάβασα αυτό το σενάριο, κατάλαβα ότι είναι πολύ καλό. Είπα στον Ιβάν ότι θα γίνει ταινία και ότι πιστεύω πως τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν το Μάρτιο του 2011».

Η κριτική επιτροπή αποφάσισε να βραβεύσει επίσης με μια ειδική μνεία το κινηματογραφικό σχέδιο Odyssey of a vagabond princess σε σενάριο και σκηνοθεσία Altinai Petrovic Njegosh και παραγωγή Janja Kralj, Shilo Films, από τη Γαλλία. Η εταιρία Initiative Film θα προσφέρει στο σχέδιο αναπτυξιακές συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Τιμώντας την φετινή πρώτη συνεργασία με το Crossroads το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο συγγραφής σεναρίου και ανάπτυξης κινηματογραφικού σχεδίου MFI SCRIPT 2 FILM WORKSHOPS που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) αποφάσισε να βραβεύσει με πλήρη υποτροφία το κινηματογραφικό σχέδιο Damascenes, σενάριο, σκηνοθεσία και παραγωγή Rana Kazkaz και Anas Khalaf, από τη Συρία σε συμπαραγωγή με την Γαλλία και μια μερική υποτροφία στο σχέδιο The judgment σε σενάριο, σκηνοθεσία και παραγωγή Stefan Komandarev, Argo Film, (Βουλγαρία).

«Δεν μπορείτε να διανοηθείτε πόσο πολλά σημαίνει αυτή η ευκαιρία για μια χώρα όπως η Συρία. Ήρθαμε εδώ πολύ ταπεινοί, αλλά τώρα θα επιστρέψουμε με πολλή περηφάνια στην πατρίδα μας», δήλωσε συγκινημένη η Σύρια σκηνοθέτιδα Anas Khalaf.

Να σημειωθεί ότι το βραβείο Crossroads έχει απονεμηθεί στο παρελθόν στην ταινία Pandora’s Box της Yesim Ustaoglu - Χρυσό Κοχύλι καλύτερης ταινίας και Αργυρό Κοχύλι πρώτου γυναικείου ρόλου στο Σαν Σεμπαστιάν, 2008 και στο Le Policier του Nadav Lapid που αργότερα πήρε μέρος στο l’Atelier du Cinema, Κάννες 2008 και τώρα βρίσκεται σε διαδικασία γυρισμάτων. Οι περσινοί βραβευμένοι Iglika Triffonova False Witness και Γιάννης Σακαρίδης Πλατεία Αμερικής σκοπεύουν να αρχίσουν γυρίσματα το 2010.

Το Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads υποστηρίζεται από το ΥΠΠΟ και το Πρόγραμμα Media της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργάζεται με το Sofia Meetings, το Producer’s Network και το MIK.