50ο ΦΚΘ: Τιμητική εκδήλωση Γκόραν Πασκάλιεβιτς


TIMHΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΚΟΡΑΝ ΠΑΣΚΑΛΙΕΒΙΤΣ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η βράβευση του σπουδαίου σέρβου δημιουργού Γκόραν Πασκάλιεβιτς με τον Χρυσό Αλέξανδρο, στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στην τιμητική εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Χωραφάς, η διευθύντρια Δέσποινα Μουζάκη, η υφυπουργός Πολιτισμού της Σερβίας Νάντισα Μομίροφ και ο Γενικός πρόξενος Δημοκρατίας της Σερβίας στην Ελλάδα, Μίλαν Ντιμίτριεβιτς.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βραβεύουμε έναν κινηματογραφιστή της εποχής μας και της γειτονιάς μας. Γκόραν, αυτό το βραβείο έχει διπλή σημασία: από τη μια πλευρά, συμβολίζει όλα όσα πέτυχες μέχρι σήμερα και από την άλλη, όσα περιμένουμε από εσένα αύριο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χωραφάς, απευθυνόμενος στον σέρβο σκηνοθέτη.

Η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη απένειμε τον Χρυσό Αλέξανδρο στον καταξιωμένο δημιουργό.
Ο Γκόραν Πασκάλιεβιτς ευχαρίστησε το Φεστιβάλ και το κοινό που τον τίμησε με την παρουσία του στις ταινίες οι οποίες προβλήθηκαν στο πλαίσιο του αφιερώματος που πραγματοποιεί στο έργο του η φετινή επετειακή διοργάνωση. «Φαίνεται ότι το σινεμά δεν πεθαίνει», τόνισε ο ίδιος απευθυνόμενος στους θεατές και συμπλήρωσε: «Είναι υποχρέωση μου να κάνω κι άλλες ταινίες. Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο στους ηθοποιούς μου, χωρίς τους οποίους δεν θα μπορούσα να γυρίσω καμία ταινία. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που στην νέα μου δουλειά Ταξίδια του μέλιτος είχαμε μια πετυχημένη συνεργασία μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας». Έπειτα κάλεσε στη σκηνή του Ολύμπιον τους συντελεστές του φιλμ, οποίοι τόνισαν πως είναι χαρά και τιμή τους που δουλεύουν με έναν άνθρωπο που έχει το θάρρος να εκφράζει ανεμπόδιστα τη γνώμη του.

«Ο Πασκάλιεβιτς κάνει ταινίες που στηρίζονται σε απλές ιστορίες και καταγράφουν τη ζωή και τον αγώνα των καθημερινών ανθρώπων που υφίστανται τις συνέπειες ιστορικών γεγονότων και είναι αναγκασμένοι να αντεπεξέλθουν στις οποιεσδήποτε αντιξοότητες», σημείωσε ο Δημήτρης Κερκινός, υπεύθυνος του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. «Αν και τις περισσότερες φορές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ήρωές του τους υπερβαίνουν, ωστόσο η πίστη στα όνειρα και τις αξίες τους αποπνέει μια μοναδική αισιοδοξία. Στις ταινίες του, ο Πασκάλιεβιτς παρατηρεί και καταγράφει με κριτική ματιά τις περιστάσεις που καθορίζουν την τοπική ζωή, αναφέρεται στις κοινωνικές εντάσεις που διαμόρφωσαν την πολιτική της χώρας του στη δεκαετία του ’90 και ασκεί μια υπόγεια κοινωνική κριτική που φανερώνεται μέσα από τη μεταφορά και το συμβολισμό», κατέληξε ο κ. Κερκινός.

Μετά την απονομή του Χρυσού Αλέξανδρου στον Γκόραν Πασκάλιεβιτς προβλήθηκε η μικρού μήκους ταινία του Ο κύριος Χράσκα, ενώ η βραδιά έκλεισε με την προβολή της τελευταίας ταινίας του σέρβου σκηνοθέτη Ταξίδια του μέλιτος, η οποία γεφυρώνει κινηματογραφικά για πρώτη φορά τη Σερβία και την Αλβανία.