50ο ΦΚΘ: Τιμητική εκδήλωση Τζέρεμι Τόμας

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΖΕΡΕΜΙ ΤΟΜΑΣ

Σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τίμησε τον βραβευμένο με Όσκαρ παραγωγό Τζέρεμι Τόμας με τον Χρυσό Αλέξανδρο, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον, παρουσία του προέδρου του Φεστιβάλ Γιώργου Χωραφά και της διευθύντριας Δέσποινας Μουζάκη.

Ο κ. Χωραφάς χαρακτήρισε τον Τζέρεμι Τόμας ως έναν σύγχρονο Σωκράτη, αναφερόμενος στη «μαιευτική» μέθοδο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, χάρη στην οποία εκμαίευε την αλήθεια από το συνομιλητή του. «Θα μπορούσα να φανταστώ τον Τζέρεμι Τόμας να “εκμαιεύει” το καλύτερο αποτέλεσμα από τους σκηνοθέτες τους οποίους στήριξε, όπως τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, τον Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ, τον Τέρι Γκίλιαμ και τον Τακέσι Κιτάνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη υπογράμμισε ότι η προσφορά του Τζέρεμι Τόμας μετριέται με μια μεγάλη σειρά κινηματογραφικών αριστουργημάτων. «Για περισσότερα από 30 χρόνια, ο Τζέρεμι Τόμας πορεύεται στο πεδίο της τέχνης καθοδηγούμενος όχι από την εισπρακτική επιτυχία, αλλά από την πεφωτισμένη εμμονή ενός αληθινού δημιουργού. Ποντάρει στη φαντασία, επιδιώκει το παράτολμο και κερδίζει το στοίχημα. Είχαμε την τύχη να απολαύσουμε ταινίες που στα μάτια άλλων παραγωγών θα έμοιαζαν καλλιτεχνικά τολμηρές και αντιεμπορικές. Το αλάνθαστο ένστικτό του, η πίστη του στο όραμα του δημιουργού είχαν ως αποτέλεσμα ταινίες που εμπλούτισαν την τέχνη του κινηματογράφου και άγγιξαν την ψυχή και το μυαλό μας», σημείωσε η κ. Μουζάκη απονέμοντας τον Χρυσό Αλέξανδρο στον πολυβραβευμένο παραγωγό.

Ο Τζέρεμι Τόμας ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πόλη και ιδιαίτερα χαρούμενος που πολλές από τις ταινίες του σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας και κάλεσε το κοινό να συνεχίσει να βλέπει σινεμά έτσι ώστε να μπορεί και ο ίδιος να κάνει περισσότερες ταινίες. «Δεν σκέφτηκα ποτέ να κάνω ένα απλώς διασκεδαστικό, ψυχαγωγικό φιλμ. Πάντα ήθελα να ασχολούμαι με ταινίες που είχαν ένα ειδικό βάρος και ένα ξεχωριστό νόημα. Για παράδειγμα, στο Creation παίρνουμε μια μεγάλη ιδέα και την μεταφέρουμε στον κινηματογράφο, ένα εγχείρημα απαιτητικό και ενδιαφέρον», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά την απονομή του Χρυσού Αλέξανδρου στον καταξιωμένο παραγωγό, ακολούθησε η προβολή της ταινίας Creation του Τζον Άμιελ, με θέμα την ζωή του Δαρβίνου και το πώς δημιουργήθηκε το μεγαλειώδες έργο του Η προέλευση των ειδών, μια ταινία στην οποία ο Τζέρεμι Τόμας υπογράφει την παραγωγή.