50ο ΦΚΘ: Βραβείο Βουλής των Ελλήνων

ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΟΥΛΗΣ TΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απένειμε για πέμπτη συνεχή χρονιά το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες», σε μια ταινία της παγκόσμιας, ανεξάρτητης κινηματογραφικής παραγωγής, από το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Ημέρες Ανεξαρτησίας». Το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» της Βουλής των Ελλήνων απονεμήθηκε στην ταινία Λίβανος, του ισραηλινού σκηνοθέτη Σάμιουελ Μαόζ.

Όπως αναφέρεται και στο σκεπτικό: «Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, κυρίου Φίλιππου Πετσάλνικου, θα θέλαμε καταρχάς να ευχηθούμε μακροημέρευση και επιτυχία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απονέμει για πέμπτη συνεχή χρονιά το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες», σε μια ταινία της παγκόσμιας, ανεξάρτητης κινηματογραφικής παραγωγής, από το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Ημέρες Ανεξαρτησίας». Φέτος, πρόκειται για μια ταινία που καταφέρνει, περιορίζοντας στο ελάχιστο τα εργαλεία της κινηματογραφικής αφήγησης – τον χώρο, τον χρόνο, τα πρόσωπα – να αποτυπώσει σε όλη της την έκταση τη φρίκη του πολέμου. Ταυτόχρονα, φαίνεται να επιμένει ότι η ανθρώπινη αγριότητα, σε ακραίες συνθήκες, δεν είναι παρά μόνον μια συγκυριακή και αναστρέψιμη παρεκτροπή από τη βασική συνθήκη της ύπαρξης, που είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη».

Η συνεργασία της Βουλής των Ελλήνων με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2005 με την απονομή του ειδικού βραβείου που αθλοθέτησε ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής (Βουλή-Τηλεόραση), και αφορά σε ταινία που – πέραν της καλλιτεχνικής της επάρκειας – προάγει τις αξίες εκείνες που δίνουν περιεχόμενο και ποιότητα στην ανθρώπινη ζωή και αποτυπώνονται στον όρο «Ανθρώπινες Αξίες» / «Human Values». H επιλογή γίνεται από τις ταινίες που συμμετέχουν στο ειδικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Ημέρες Ανεξαρτησίας», που εστιάζει στον ανεξάρτητο κινηματογράφο όλου του κόσμου και συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 15.000 .

Η διαχρονική επίδραση του κινηματογράφου ακόμη και στον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς των ανθρώπων, επιβεβαιώνει την ισχύ του ως μέσου αλλά και τις δυνατότητες αξιοποίησής του, έτσι ώστε να περνά μηνύματα, να προάγει αξίες, να αναδεικνύει προβλήματα και να καυτηριάζει καταστάσεις. Ο σύγχρονος κινηματογράφος δεν αποτελεί, πλέον, μόνο μέσον ψυχαγωγίας, αλλά έχει εξελιχθεί και σε όργανο κοινωνικής παρέμβασης και πολιτικής, μέσα από το οποίο μπορούν και εκφράζονται ακόμη και ουτοπικές ιδέες, οι οποίες, όμως, είτε στο ανέφικτο είτε στην υπερβολή τους, μπορούν και υποδεικνύουν νέους δρόμους για ένα καλύτερο αύριο, με γνώμονα πάντοτε τον πρωταγωνιστή της ζωής. Τον ΑΝΘΡΩΠΟ.

Η πρεμιέρα του Βραβείου της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» υπήρξε ιδιαίτερα ευτυχής, διότι η ταινία Τσότσι, που βραβεύτηκε τον Νοέμβριο του 2005, στο 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έλαβε τον επόμενο Μάρτιο (2006) το βραβείο Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Το 2006, στην 47η διοργάνωση, νικητής του Βραβείου της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» ήταν η ταινία Το Βιολί (El Violin) του Φρανσίσκο Βάργκας από το Μεξικό. Μια πολιτική αλληγορία για τον απολυταρχισμό που θα μπορούσε να αφορά οποιαδήποτε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Προβλήθηκε στις Κάννες στο τμήμα Un Certain Regard (όπου κέρδισε το βραβείο ανδρικού ρόλου) και έκανε το γύρο του κόσμου στα φεστιβάλ αποσπώντας περισσότερα από 10 βραβεία.

Το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» στο 48ο Φεστιβάλ, απενεμήθη στην ταινία Κόλπα (Tricks) του Αντρέι Γιακιμόφσκι από την Πολωνία. Μια γλυκιά ταινία ενηλικίωσης που ξεκίνησε την καριέρα της στη Βενετία κερδίζοντας δύο βραβεία και συνέχισε με βραβεύσεις στο Τόκυο, Μαϊάμι, Μανχάιμ κλπ.

Τέλος, η ταινία Teza του Χαιλέ Γκερίμα απο την Αιθιοπία, ήταν η νικήτρια του Βραβείου της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» για την 49η διοργάνωση, το 2008 . Η ταινία καλύπτει τρεις δεκαετίες πολιτικών αναταραχών στην πολύπαθη αφρικανική χώρα και υπογράφεται από έναν από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της Μαύρης Ηπείρου. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ Βενετίας.