12ο ΦΝΘ: Υποτροφίες - Βραβεία σε παιδιά μετανάστες - Βραβεία του 12ου ΦΝΘ

12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
12-21 Μαρτίου 2010

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ- ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΒΡΑΒΕΙΑ 12ΟΥ ΦΝΘ

Το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, με γνώμονα τον κοινωνικό χαρακτήρα που διέπει τη διοργάνωση από το ξεκίνημά της, αθλοθετεί από φέτος με την υποστήριξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δύο υποτροφίες - βραβεία αξίας 5.000 ευρώ το καθένα σε παιδιά μετανάστες. Η πρωτοβουλία του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ – που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – αφορά σε βραβεία που θα συνοδεύονται από υποτροφία σε δίδακτρα με την υποστήριξη εκπαιδευτικών οργανισμών και θα δίνονται σε παιδιά μετανάστες που ζουν στη χώρα μας και φοιτούν στο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.

Τα παιδιά αυτά προέρχονται από χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες βιώνουν δύσκολες καταστάσεις (Αλβανία, Γεωργία, Αρμενία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Καζακστάν, Κίνα, Κροατία, Μπαγκλαντές, Ρωσία, Ιράν, Φιλιππίνες, Λιβύη, Νιγηρία, Γιουγκοσλαβία κ.ά.).

Το Φεστιβάλ θα προσφέρει δύο υποτροφίες το χρόνο σε απόφοιτους της Γ' Γυμνασίου για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στο Λύκειο και να ακολουθήσουν σπουδές στο χώρο του ντοκιμαντέρ. Στόχος και φιλοδοξία του Φεστιβάλ είναι να συμβάλει μ’ αυτό τον τρόπο στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των παιδιών αυτών και στην επαγγελματική τους εξέλιξη, συντελώντας στην πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία, δίνοντάς τους όλες τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που δικαιούνται όλα τα παιδιά του κόσμου.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα δεν είναι διαγωνιστικό. Απονέμονται Βραβεία Κοινού, καθώς και βραβεία σε συνεργασία με άλλους φορείς και οργανισμούς, τη Διεθνή Αμνηστία και το WWF. Επιπλέον, απονέμονται τα Βραβεία FIPRESCI στο Καλύτερο Ελληνικό και στο Καλύτερο Ξένο Ντοκιμαντέρ από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. Φέτος τα βραβεία του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ διαμορφώνονται ως εξής:

Τρία Βραβεία Κοινού που αφορούν σε ταινίες άνω των 45’(δύο ελληνικές και μία ξένη). Συνοδεύονται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000€ για την καθεμία.

Τρία Βραβεία Κοινού που αφορούν σε ταινίες κάτω των 45’(δύο ελληνικές και μία ξένη). Συνοδεύονται από το χρηματικό έπαθλο των 5.000€ για την καθεμία. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο χορηγός όλων των Βραβείων Κοινού.

Για τα Bραβεία Κοινού ελληνικής ταινίας έχουν το δικαίωμα να διαγωνιστούν όλες οι ελληνικές ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, είτε παρουσιάζονται στο Διεθνές Πρόγραμμα, είτε στο Πανόραμα. Για τα αντίστοιχα Bραβεία Κοινού ξένης ταινίας διαγωνίζονται όλες οι ξένες ταινίες, εκτός από αυτές που παρουσιάζονται στο πλαίσιο των αφιερωμάτων.

Όπως είναι καθιερωμένο, θα απονεμηθούν και φέτος τα βραβεία FIPRESCI στο Καλύτερο Ελληνικό και στο Καλύτερο Ξένο Ντοκιμαντέρ από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. Η επιτροπή, που αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες στο χώρο της κινηματογραφικής κριτικής, παρακολουθεί αποκλειστικά ταινίες πρώτης προβολής.

Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας σε ταινία με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα: Το βραβείο φέρνει σε επαφή δυο θεσμούς που τους ενώνει η έντονη ευαισθητοποίηση και οι συγγενικοί στόχοι: Το Φεστιβάλ προωθεί και προβάλλει έργα δημιουργών που αποκαλύπτουν τη βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στο δύσκολο έργο της Διεθνούς Αμνηστίας που κινητοποιείται, ασκεί πιέσεις και αφυπνίζει τη συνείδηση του κόσμου.

Βραβείο της WWF Ελλάς σε ταινία του τμήματος «Κοινωνία και περιβάλλον» και στην νέα ενότητα Πλανήτης σε Κίνδυνο: Η αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση έρχεται σε πρώτο πλάνο στο τμήμα «Κοινωνία και περιβάλλον» οι ταινίες του οποίου αποτυπώνουν τις τραγικές επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και το αντίτιμο που πληρώνει η ανθρωπότητα.

Επίσης, άλλοι φορείς και οργανισμοί έχουν προτείνει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την αθλοθέτηση νέων βραβείων, οι συζητήσεις για τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

* Να σημειωθεί ότι την αφίσα του φετινού Φεστιβάλ σχεδίασε το δημιουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης DOLPHINS - COMMUNICATION DESIGN.