12ο ΦΝΘ: Ταινία έναρξης

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ

Η εφεύρεση του δόκτορα Νάκαματς / The invention of Dr. Nakamats (Δανία, 2009), το απρόβλεπτο και ευρηματικό ντοκιμαντέρ του Κάσπαρ Άστρουπ Σρέντερ θα ανοίξει την αυλαία του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010 στο Ολύμπιον, παρουσία του διάσημου ιάπωνα εφευρέτη.

Ο Γιοσίρο Νακαμάτσου – γνωστός ως Δρ. Νάκαματς - είναι μια καλτ προσωπικότητα της Ιαπωνίας, με περισσότερες από 3.400 πατέντες στο ενεργητικό του. Με σπουδαιότερο επίτευγμα την εφεύρεση της δισκέτας, ο Δρ. Νάκαματς, είναι ο μοναδικός εφευρέτης ο οποίος έχει λανσάρει 16 πατέντες για την IBM. Εκκεντρικός και ιδιοφυής, ο Γιοσίρο Νακαμάτσου θεωρεί ότι η αγάπη είναι η πηγή όλων των εφευρέσεων, ενώ ισχυρίζεται ότι η παραμονή του μέχρις ασφυξίας κάτω από το νερό, του εξασφαλίζει τις καλύτερες ιδέες για εφευρέσεις.

Το ντοκιμαντέρ του Κάσπαρ Άστρουπ Σρέντερ παρακολουθεί τον γεμάτο ενέργεια επιστήμονα λίγο πριν γιορτάσει τα 80ά γενέθλιά του, κι ενώ προσπαθεί να επιμηκύνει το όριο ζωής του έως τα 144.