12ο ΦΝΘ: Οι Εκθέσεις

12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
12-21 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΥΣΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ιστορίες σε άσπρο-μαύρο αφηγείται το Μουσείο Φωτογραφίας μέσα από την έκθεση εκθέσεις φωτογραφίας «Σονέτα δρόμου» του Νύσου Βασιλόπουλου που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αλλά και μέσα από την έκθεση «Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα» του Παύλου Κοζαλίδη, που φιλοξενείται επίσης στο Μουσείο.

«Είναι χαρά για μας να παρουσιάζουμε έναν νέο καλλιτέχνη όπως ο Νύσος Βασιλόπουλος. Η ματιά του είναι ευαίσθητη και έχει μια καθαρότητα που δεν απέχει πολύ από το ντοκιμαντέρ ως κινηματογραφικό είδος» τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης.

«Η έκθεση του Νύσου Βασιλόπουλου, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Δημήτρη Εϊπίδη και χάρη στην ευγενική υποστήριξη της Canon, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, ενώ η έκθεση του Παύλου Κοζαλίδη, μία παραγωγή του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο χώρο μας», εξήγησε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Βαγγέλης Ιωακειμίδης.

Μέσα από τα έργα τους οι δύο δημιουργοί έρχονται σε διάλογο μεταξύ τους. Στην έκθεση του Νύσου Βασιλόπουλου παρουσιάζονται 57 έργα, που αποτυπώνουν, με θεατρικό τρόπο, ιστορίες που κρύβονται στους δρόμους του Βερολίνου και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, ενώ οι 60 ασπρόμαυρες εικόνες του Παύλου Κοζαλίδη έχουν ως θέμα τη ζωή των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές της Τουρκίας, της Γεωργίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στο έργο που παρουσιάζει στη συγκεκριμένη έκθεση, ο Νύσος Βασιλόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Μέσα από τη δουλειά μου αναζητώ να αποτυπώσω τη μελαγχολία, τη μοναξιά και την εσωστρέφεια του ανθρώπου», ενώ ο Παύλος Κοζαλίδης υπογράμμισε: «Η περιέργειά μου ήταν αυτή που με ώθησε στο να ταξιδέψω σ’ αυτά τα μέρη, και έτσι βγήκαν κάποιες εικόνες». Μιλώντας για το έργο του κ. Κοζαλίδη, η επιμελήτρια της έκθεσης Γεωργία Ιμσιρίδου χαρακτήρισε τις εικόνες του «απλές, συγκινητικές και ήσυχες».

Οι δύο εκθέσεις, που εντάσσονται στον κύκλο «Φωτογραφία και Κινηματογράφος» του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα διαρκέσουν μέχρι τις 18 Απριλίου.