12ο ΦΝΘ: Εγκαίνια έκθεσης «Με το βλέμμα στον κόσμο»

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»
/ «EYES ON THE WORLD»

Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Με το βλέμμα στον κόσμο» / «Eyes on the World» το Σάββατο 13 Μαρτίου 2010 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κολλεγίου Ανατόλια και, με τη μεσολάβηση του ιδρύματος «Alexia Foundation», είναι εμπνευσμένη από τον τραγικό θάνατο της Αλεξίας Τσαΐρη, της Ελληνοαμερικανίδας φοιτήτριας φωτογραφίας-ρεπορτάζ στο πανεπιστήμιο Syracuse των ΗΠΑ, η οποία έπεσε θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης στην πτήση πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας το 1988.

Εκ μέρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης μίλησε o επίτιμος πρόεδρός του κ. Αργύρης Μαλτσίδης, ο οποίος έδωσε το στίγμα της έκθεσης «Με το βλέμμα στον κόσμο»: «Στην έκθεση θα δείτε 80 ασπρόμαυρες φωτογραφίες που καταγγέλλουν τις συνθήκες ζωής στην Αφρική, στην Αμερική, στην Τσετσενία και αλλού, ευαισθητοποιώντας το κοινό. Κάθε φωτογραφία αποτελεί μια ολόκληρη ιστορία». Αναφερόμενος στο έργο του «Alexia Foundation», ο κ. Μαλτσίδης πρόσθεσε: «Το ίδρυμα αυτό, το οποίο υποστηρίζει φοιτητές φωτογραφίας και φωτορεπόρτερς, έχει ήδη διαθέσει πάνω από 500.000 δολάρια σε επιχορηγήσεις».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης, δήλωσε ευγνώμων προς την κα Αριάν Κότση η οποία εκ μέρους του Ανατόλια έφερε σε επαφή το Φεστιβάλ με το «Alexia Foundation» και επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «Κάθε φωτογραφία μιλά τη δική της γλώσσα».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, Χανς Γκίσεκ, υπογράμμισε: «Αυτή η συνεργασία αποτελεί τιμή για εμάς. Οι φωτογραφίες της έκθεσης μας συγκινούν, αφού διηγούνται μια υπέροχη ιστορία, ενώ το όλο εγχείρημα αντανακλά κατά κάποιο τρόπο και την ανθρωπιστική ιστορία του Ανατόλια, το οποίο ξεκίνησε βοηθώντας άτομα με προβλήματα ακοής, μετά ορφανά, έπειτα έγινε νοσοκομείο και τέλος κολλέγιο. Υπάρχουν, επομένως, παραλληλισμοί και κοινοί σκοποί με το ‘’Alexia Foundation’’».

Ο Παναγιώτης Τσαϊρης, πατέρας της αδικοχαμένης φοιτήτριας και συνιδρυτής του «Alexia Foundation» μαζί με τη μητέρα της, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στόχος αυτής της έκθεσης είναι να εμπνεύσει τους νέους και τις νέες να ακολουθήσουν το ανθρωπιστικό φωτογραφικό έργο της κόρης μου, Αλεξίας». Με τη σειρά της, η κα Τσαΐρη, μητέρα της Αλεξίας Τσαΐρη τόνισε: «Πάνε 21 χρόνια από τότε που με αφορμή τον τραγικό χαμό της κόρης μου χάθηκε μέσα μου ο αμερικάνικος ιδεαλισμός, αλλά αναδύθηκε ο κοινωνικός και πολιτικός ακτιβισμός. Οι φωτογραφίες που ανταμείβουμε μέσω του ιδρύματος είναι αυτές που αφορούν στην κοινωνική δικαιοσύνη και βλέπουν τις πολιτιστικές διαφορές ως δύναμη και όχι ως αδυναμία».

Η περιοδεύουσα έκθεση «Με το βλέμμα στον κόσμο» απαρτίζεται από 80 φωτογραφίες και αντιπροσωπεύει μια επιλογή φωτογραφικών δοκιμίων και εικόνων που ορίζουν και ταυτόχρονα ερμηνεύουν τις πολιτιστικές διαφορές και τις πολιτικές τους προεκτάσεις στην παγκόσμια κοινότητα.

Το «Alexia Foundation» προωθεί τη δύναμη της φωτογραφίας-ρεπορτάζ ενάντια στην κοινωνική αδικία, με σεβασμό στη μνήμη της ιστορίας και την κατανόηση των πολιτιστικών διαφορών ως δύναμη – όχι αδυναμία. Μέσω υποτροφιών και επιχορηγήσεων, το ίδρυμα υποστηρίζει τους φωτογράφους ως φορείς αλλαγής.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έκθεσης, την οποία συντονίζει η Αριάν Κότση, πραγματοποιείται διήμερο εργαστήριο φωτογραφίας-ρεπορτάζ στο Αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαρτίου 2010.