12ο ΦΝΘ: Τιμητική εκδήλωση για τον σκηνοθέτη Βαχάν Καραπετιάν

TIMHTIKH ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Τον σκηνοθέτη Βαχάν Καραπετιάν / Vahagn Karapetyan τίμησε το ΙΕΚ ΑΚΜΗ το Σάββατο 13 Μαρτίου 2010, σε μια λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το ντοκιμαντέρ με τίτλο Οδυσσέας, το οποίο αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του νεαρού δημιουργού και σπουδαστή της Ακαδημίας Τέχνης του εκπαιδευτικού ομίλου ΙΕΚ ΑΚΜΗ, προβάλλεται στην ενότητα «Μικρές αφηγήσεις» του Φεστιβάλ.

«Ο Βαχάν Καραπετιάν ήρθε ως μετανάστης στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρει ούτε λέξη στα ελληνικά και μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να αποκτήσει πιστοποιητικό ελληνομάθειας, να συνεχίσει τις σπουδές του κάτω από αντίξοες συνθήκες και να καταφέρει να συμμετέχει με την ταινία του στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Βαγγέλης Μωϋσής. Στη συνέχεια, εκ μέρους του εκπαιδευτικού ομίλου, ο διευθυντής σπουδών της Ακαδημίας Τέχνης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, σκηνοθέτης Κώστας Μόνας, απένειμε τιμητική πλακέτα στον δημιουργό.
Η ταινία Οδυσσέας φωτίζει αθέατες όψεις της ζωής των μεταναστών στη Θεσσαλονίκη και εστιάζει στο Σχολείο Μεταναστών «Οδυσσέας», θέτοντας καίρια ερωτήματα επάνω στο κεφάλαιο «μετανάστευση». Τις απαντήσεις σε αυτά δίνουν μέσα από τις αφηγήσεις τους οι μαθητές και οι δάσκαλοι του σχολείου, μιλώντας για τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που παρέχονται εθελοντικά εκεί, για τους ειδικότερους στόχους των διδακτικών μεθόδων, αλλά και για τη δραστηριότητα της θεατρικής ομάδας του σχολείου. Μέσα από το ντοκιμαντέρ, αναδύονται οι προσωπικές – και ταυτόχρονα συλλογικές - ιστορίες ανθρώπων από την Αλβανία, το Αφγανιστάν, το Ιράν και την Ουκρανία, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Παράλληλα αναδεικνύεται η βαθύτερη ουσία του Σχολείου Μεταναστών «Οδυσσέας», το οποίο συνιστά όχι μόνο ένα χώρο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, αλλά και έναν τόπο γόνιμης συνάντησης για ανθρώπους από διαφορετικές χώρες με διαφορετικές κουλτούρες.