12ο ΦΝΘ: Τιμητική εκδήλωση Γιοσίρο Νακαμάτσου

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΟΣΙΡΟ ΝΑΚΑΜΑΤΣΟΥ

Τον Γιοσίρο Νακαμάτσου, τον 82χρονο ιδιοφυή και εκκεντρικό ιάπωνα εφευρέτη, γνωστό και ως Δρ. Νάκαματς, τίμησε το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Μαρτίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Ανοίγοντας την τιμητική εκδήλωση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, καλωσόρισε τον Δρ. Νάκαματς, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη προσωπικότητα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. «Ο ιάπωνας επιστήμονας με τον εντυπωσιακό αριθμό των 3.400 εφευρέσεων και την ιδιαίτερη φιλοσοφία του για τη ζωή, είναι ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ Η εφεύρεση του δόκτορα Νάκαματς που υπογράφει ο δανός σκηνοθέτης Κάσπαρ Άστρουπ Σρέντερ. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Γιοσίρο Νακαμάτσου και να του απονείμει ένα βραβείο για την προσφορά του στην επιστήμη και στην κοινωνία» σημείωσε ο κ. Εϊπίδης.

Την απονομή της τιμητικής πλακέτας έκανε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης, ο οποίος συνεχάρη τους υπευθύνους του Φεστιβάλ για τη διοργάνωση, την οποία χαρακτήρισε «μια μεγάλη γιορτή για την πόλη». Αναφερόμενος στον Γιοσίρο Νακαμάτσου, ο κ. Γάκης τόνισε: «Τιμούμε έναν πολύ μεγάλο εφευρέτη, η ζωή του οποίου είναι ουσιαστικά μια εφεύρεση. Αυτή η βράβευση είναι πολύ σημαντική, ειδικά εάν σκεφτεί κανείς την πρακτική εφαρμογή που έχουν οι εφευρέσεις του, καθώς ακριβώς αυτό παίζει τον σημαντικότερο ρόλο, δηλαδή το κατά πόσο μπορούν οι εφευρέσεις να βελτιώσουν άμεσα την ποιότητα της ζωής μας».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο Δρ Νάκαματς μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα, αλλά και ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη. Επεσήμανε ότι αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μας, την οποία χαρακτήρισε «την καλύτερη χώρα στον κόσμο». Και πρόσθεσε: «Έχω μείνει έκπληκτος από την ομορφιά της χώρας σας, την ευγένεια και την υψηλή ευφυΐα των ανθρώπων της. καθώς και από τον λαμπερό ήλιο. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε». Αναφερόμενος στις εφευρέσεις του, ο Γιοσίρο Νακαμάτσου τόνισε ότι αυτές δεν είναι μόνο ορατές, αλλά και αόρατες. «Οι τελευταίες έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν ακόμη και τους οικονομικούς δείκτες και να βοηθήσουν τη χώρα σας να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο. Στις ΗΠΑ, 17 πόλεις έχουν καθιερώσει και γιορτάζουν την Ημέρα του Δρ. Νάκαματς. Δεν ξέρω εάν η Ελλάδα έχει ήδη καθιερώσει μια τέτοια μέρα, αλλά θα ήταν ένα πρώτο βήμα για την ανάκαμψη των οικονομικών της χώρας. Μακάρι η δύναμη των εφευρέσεων μου να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τα προβλήματά της και να ξαναγίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο» υπογράμμισε ο διάσημος εφευρέτης.

Μετά την βράβευση του Γιοσίρο Νακαμάτσου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ Η εφεύρεση του δόκτορα Νάκαματς, το οποίο είχε ανοίξει και την αυλαία του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010. Στην ταινία, η κάμερα του σκηνοθέτη Κάσπαρ Άστρουπ Σρέντερ παρακολουθεί τον γεμάτο ενέργεια επιστήμονα λίγο πριν γιορτάσει τα 80ά γενέθλιά του, κι ενώ προσπαθεί να επιμηκύνει το όριο ζωής του έως τα 144 χρόνια. Ο Δρ. Νάκαματς είναι ο μοναδικός εφευρέτης ο οποίος έχει λανσάρει 16 πατέντες για την IBM. Ο ίδιος θεωρεί ότι η αγάπη είναι η πηγή όλων των εφευρέσεων, ενώ ισχυρίζεται ότι η παραμονή του μέχρις ασφυξίας κάτω από το νερό, του εξασφαλίζει τις καλύτερες ιδέες για εφευρέσεις.