57ο ΦΚΘ: Η τελετή λήξης

57ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
3-13 Νοεμβρίου 2016
 
ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
 
Σε τόνο αισιοδοξίας τόσο από τους διοργανωτές όσο και από τους συμμετέχοντες και με την ελπίδα αλλά και την πεποίθηση ότι το σινεμά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, έπεσε η αυλαία του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την τελετή απονομής των βραβείων την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016 στο κατάμεστο Ολύμπιον. 
 
«Φτάνουμε στο τέλος ενός γεμάτου δεκαημέρου. Γεμάτο ταινίες. Γεμάτο δράσεις. Γεμάτο συγκινήσεις. Και με γεμάτες αίθουσες», είπε ανοίγοντας την τελετή ο ηθοποιός Ταξιάρχης Χάνος, παρουσιαστής της βραδιάς. «Αυτές οι δέκα μέρες, οι αναμνήσεις τους, θα μείνουν μαζί μας για καιρό», πρόσθεσε.
 
Αμέσως μετά προβλήθηκε ένα επεισόδιο από τη σειρά δίλεπτων ντοκιμαντέρ που έφτιαξε μία ομάδα 95 φοιτητών του τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή Απόστολου Καρακάση,  καταγράφοντας σκηνές από την καθημερινότητα του Φεστιβάλ. 
 
Στη συνέχεια ανέβηκαν στη σκηνή η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης. Ο κ. Ανδρεαδάκης ευχαρίστησε τους συνεργάτες, τους χορηγούς και τους εθελοντές της διοργάνωσης, καθώς όπως είπε, «χωρίς αυτούς δε θα μπορούσαμε να κάνουμε το φεστιβάλ» και πρόσθεσε: «Σκηνοθέτες, παραγωγοί, σεναριογράφοι, τεχνικοί και δημοσιογράφοι ήρθαν εδώ για να δουν ταινίες, να ανταλλάξουν ιδέες, να ανακαλύψουν νέα κινηματογραφικά όνειρα. Και φυσικά το κοινό της Θεσσαλονίκης υποστήριξε και αυτό το φεστιβάλ, όπως κάνει εδώ και 57 χρόνια». Από την πλευρά της η κ. Ζαλαντό παρατήρησε: «Εδώ και δέκα ημέρες η Θεσσαλονίκη ζει μια μεγάλη διεθνή κινηματογραφική γιορτή. Προβάλλαμε φέτος 214 ταινίες και υποδεχθήκαμε 1550 καλεσμένους από όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 80.000 θεατές, 10% περισσότεροι από πέρυσι, είδαν τις ταινίες μας».
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ανδρεαδάκης στο αναπτυξιακό τμήμα του Φεστιβάλ, την Αγορά, στο οποίο φιλοξενήθηκαν 27 εξαιρετικά σχέδια νέων ταινιών ενώ συνολικά 400 συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν από τους σκηνοθέτες και τους παραγωγούς, εγκαινιάζοντας σημαντικές καλλιτεχνικές  και εμπορικές  συνεργασίες.
 
Συνδέοντας τη διοργάνωση με τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, η κ. Ζαλαντό και ο κ. Ανδρεαδάκης τόνισαν σε έναν επί σκηνής διάλογο: «Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τα κινηματογραφικά φεστιβάλ, αλλά και γενικότερα οι διεθνείς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ανοίγουν νέους ορίζοντες δημιουργίας, καταργούν τα σύνορα και καλούν τους θεατές να γίνουν ενεργοί πολίτες. Κι όμως, o φόβος του απομονωτισμού μας καταδιώκει, περισσότερο από ποτέ, όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα. Μπαίνουμε άραγε σε μια νέα σκοτεινή εποχή, εθνικισμού και ξενοφοβίας; Θα αρχίσουμε και πάλι να κλεινόμαστε στους εαυτούς μας, στα μικρά μας κράτη, στις μικρές μας ομάδες; Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απαντάει. Ο κινηματογράφος είναι μια διεθνής γλώσσα επικοινωνίας, συνεργασίας και συνεννόησης». Για τον λόγο αυτό, όπως τόνισε ο κ. Ανδρεαδάκης, «το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να χτίζει γέφυρες πάνω από τον φόβο και την παράνοια που απειλεί να μας πλακώσει», ενώ η κ. Ζαλαντό πρόσθεσε ότι η διοργάνωση «θα συνεχίσει να φέρνει κοντά ανθρώπους, πολιτισμούς, και κουλτούρες, να υμνεί την διαφορετικότητα και να πιστεύει ότι το σινεμά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».
 
Στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος  εξέφρασε την ευχαρίστησή του για το γεγονός ότι  επί της δημαρχίας του έζησε δύο περιόδους του Φεστιβάλ. «Η μία περίοδος τέλειωσε με την προηγούμενη διοίκηση που πέρασε τα προβλήματα της κρίσης, την οποία ζούμε και θα συνεχίσουμε να ζούμε». Σημείωσε ότι ο Δημήτρης Εϊπίδης άφησε καλή κληρονομιά, ενώ με την Ελίζ Ζαλαντό  και τον Ορέστη Ανδρεαδάκη το φεστιβάλ μπαίνει σε μία νέα περίοδο: «Μπήκε στο Φεστιβάλ νέο αίμα, ενώ παράλληλα γίνονται και άλλα πράγματα στην πόλη, για παράδειγμα η Αποθήκη Γ΄ δίνεται στη σχολή κινηματογράφου του ΑΠΘ. Ένα από τα όνειρά μου, εκτός από το να βλέπω ταινίες, είναι να δημιουργηθεί μία ιστορία κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη γι’ αυτό και πρέπει να στηρίξουμε φορείς όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που είναι περιουσία για την πόλη, όπως άλλωστε και το Μουσείο Κινηματογράφου. Οι διοργανωτές υπόσχονται ότι όλο το χρόνο θα συνεχίζεται η ζωή του Φεστιβάλ, πράγμα που θα διαπιστώσουμε στην πορεία, θα δούμε καλά πράγματα». Υποσχέθηκε ότι του χρόνου ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα χρηματοδοτήσει ένα βραβείο του Φεστιβάλ και ευχήθηκε να αποκτήσουν οι δήμοι αυτονομία από την κεντρική διοίκηση προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο τους.
 
Αμέσως μετά, ξεκίνησε η απονομή των βραβείων του 57ου Φεστιβάλ. Πρώτα απονεμήθηκαν τα βραβεία κοινού Fischer, που φέτος συμπλήρωσαν δέκα χρόνια από τη θεσμοθέτησή τους. «Η Fischer για 10 συνεχόμενα χρόνια είναι ο χορηγός των βραβείων κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Του θεσμού που δίνει βήμα στον κόσμο, ο οποίος με την ψήφο του αναδεικνύει τις αγαπημένες του ταινίες. Χρόνο με το χρόνο, διαπιστώνουμε με μεγάλη μας χαρά ότι η συμμετοχή του κοινού μεγαλώνει και η φωνή του ολοένα και δυναμώνει. Έτσι, φέτος 22.000 λάτρεις του σινεμά ψήφισαν για τα βραβεία κοινού Fischer», είπε η Ευτυχία Γατοπούλου, marketing manager της Fischer, η οποία ανακοίνωσε και απένειμε τα βραβεία.
 
Το βραβείο κοινού Fischer Ελληνικής Ταινίας - Μιχάλης Κακογιάννης για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016 (πρεμιέρα), δόθηκε στην ταινία Έτερος εγώ σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια. Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο σκηνοθέτης τόνισε ότι πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις, καθώς όπως είπε, «τις ταινίες τις κάνουμε για το κοινό κι όχι για κανέναν άλλο».
 
Το βραβείο κοινού Fischer για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού δόθηκε στην ταινία  Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω  σε σκηνοθεσία της Γαλλοαλγερινής Ριάνα. Το βραβείο παρέλαβαν η συμπαραγωγός της ταινίας Φένια Κοσοβίτσα και η Τατιάνα Βέρμπη η οποία εργάστηκε στην παραγωγή και μετέφερε ένα σύντομο μήνυμα από την σκηνοθέτιδα: «Με κατακλύζει η ίδια συγκίνηση που αισθάνθηκα και στην προβολή της ταινίας μου στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Τα γέλια σας, τα κλάματά σας, οι αγκαλιές και τα χειροκροτήματά σας με είχαν συγκλονίσει. Τότε δεν ήξερα ότι θα μου κάνατε την τιμή να επιλέξετε τη φωνή των γυναικών της Αλγερίας, και όχι μόνο. Στα δικά μου μάτια καμιά αναγνώριση δεν συγκρίνεται με την αναγνώριση του κοινού». 
 
Το βραβείο κοινού Fischer για ταινία του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια» έλαβε η τουρκική ταινία Ραούφ σε σκηνοθεσία των Μπαρίς Καγιά και Σονέρ Τζανέρ. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απέστειλε ο Μπαρίς Καγιά εξέφρασε τη χαρά του για το βραβείο και ευχαρίστησε το Φεστιβάλ και τη Θεσσαλονίκη για τη διάκριση. 
 
Το βραβείο κοινού Fischer για  ταινία του τμήματος «Ανοιχτοί Ορίζοντες» δόθηκε στην ταινία Ο επιφανής πολίτης σε σκηνοθεσία των Γκαστόν Ντουπράτ και Μαριάνο Κον.
 
Φέτος το Φεστιβάλ φιλοξένησε τα βραβεία Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης  που απονέμονται σε ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016 (πρεμιέρα). Η επιτροπή, που αποτελείται από τους φοιτητές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Σωτήρη  Πετρίδη, Κωνσταντίνα Δάβαλη, Νατάσσα Δεληβοριά, Γιάννη Μέλφο και Άννα Xατζηπαντελή, είναι μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία του τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Μπέτυς Κακλαμανίδου.
 
Το ειδικό βραβείο της επιτροπής δόθηκε στην ταινία Πλατεία Αμερικής του Γιάννη Σακαρίδη. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης και ο σεναριογράφος Γιάννης Τσίρμπας τόνισαν ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική διάκριση και εξέφρασαν τη χαρά τους που η ταινία τους είναι η πρώτη που βραβεύεται. «Η ταινία έχει χτίσει γέφυρες με νέους ανθρώπους κι αυτό είναι πολύ ωραίο», παρατήρησαν μεταξύ άλλων.
 
Το βραβείο για την καλύτερη ελληνική ταινία που έκανε πρεμιέρα στο 57ο Φεστιβάλ δόθηκε στο φιλμ Έτερος εγώ του Σωτήρη Τσαφούλια. Ο σκηνοθέτης της ταινίας χαρακτήρισε σημαντικό το βραβείο, καθώς, όπως είπε, «το παραλαμβάνω από παιδιά που τους ανήκει το μέλλον της χώρας. Η ταινία ήταν ένα ρίσκο για μας, υπήρχε άγχος στην παραγωγή και το γεγονός ότι μας επιβραβεύει το μέλλον της χώρας είναι πολύ ελπιδοφόρο».
 
Στη συνέχεια, απονεμήθηκε το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για την καλύτερη ελληνική ταινία, το οποίο δόθηκε στην ταινία 90 χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το μέλλον του πρόωρα χαμένου σκηνοθέτη Νίκου Τριανταφυλλίδη. Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος της ΠΕΚΚ Ανδρέας Τύρος παρατηρώντας ότι η ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη «συνδυάζει τη συγκίνηση με την αφηγηματική πυκνότητα, τη μυσταγωγία των γηπέδων με την καθημερινή ζωή ανθρώπων, τη μυθολογία ενός συλλόγου με το ήθος των οπαδών του και τον παλμό της κοινωνίας». Ο κ. Τύρος τόνισε ότι η ΠΕΚΚ κλείνει φέτος τα 40 της χρόνια και ευχαρίστησε τη νέα διεύθυνση του ΦΚΘ που φιλοξένησε στο 57ο Φεστιβάλ μια σειρά από προβολές ταινιών-επιλογές της ΠΕΚΚ. Σημείωσε ότι αυτές προέκυψαν έπειτα από ψηφοφορία των μελών της ένωσης για τις δέκα καλύτερες ευρωπαϊκές και τις δέκα καλύτερες ελληνικές ταινίες. Από τις ελληνικές, πρώτη αναδείχθηκε η ταινία Ο Θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Κλείνοντας είπε ότι φέτος έκλεισε μια σύντομη ατυχής περίοδος στις σχέσεις της ένωσης με το Φεστιβάλ, ενώ ενισχύθηκε σημαντικά η παρουσία του ελληνικού κινηματογράφου στη διοργάνωση.
 
Η ΕΡΤ απένειμε στο 57ο Φεστιβάλ ένα νέο βραβείο σε ταινία της ενότητας «Επίσημη Πρώτη» του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Η κριτική επιτροπή, με μέλη τους Γιώργο Μπότσο, Νίκο Βεζυργιάννη και Μένο Δελιοτζάκη, απένειμε το βραβείο στο φιλμ Park της Σοφίας Εξάρχου. Κάνοντας την απονομή, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης, αναφέρθηκε στη νέα κινηματογραφική γραφή που χαρακτηρίζει την ταινία Park. «Η ΕΡΤ είναι παρούσα στο 57ο Φεστιβάλ όπως και σε όλα τα προηγούμενα φεστιβάλ, όπως είναι παρούσα στη σκέψη κάθε ηθοποιού, σκηνοθέτη και παραγωγού στο πρώτο κάστινγκ, στο σβήσιμο και το γράψιμο ενός σεναρίου», είπε και τόνισε ότι «πολλές από τις ελληνικές ταινίες θα είχαν γίνει πιο δύσκολα αν δεν ήταν η ΕΡΤ». Το βραβείο παρέλαβε η παραγωγός της ταινίας Αμάντα Λιβανού που ευχαρίστησε την ΕΡΤ για την υποστήριξη, καθώς και το Φεστιβάλ, αφού όπως είπε, «το τμήμα Crossroads της Αγοράς αγκάλιασε την ταινία πριν τέσσερα χρόνια. Παρότι στο Park οι ήρωες ζουν μέσα στην ασχήμια, εμείς πάντα θα ψάχνουμε την ομορφιά κι αυτό δεν μπορεί η κρίση να το κάνει πολυτέλεια».
 
Με κριτική επιτροπή τους Κώστα Δήμο, Άρη Φατούρο και  Βασίλη Δούβλη, το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» που έχει θεσμοθετήσει ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής απονεμήθηκε στην ταινία Το αίμα των Σάμι της Αμάντα Κέρνελ. Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, που ανακοίνωσε και απένειμε το βραβείο, μετέφερε τα συγχαρητήρια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και πρόσθεσε: «Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής απονέμει το βραβείο ‘Ανθρώπινες Αξίες’ σε μια ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του 57ου Φεστιβάλ, η οποία μέσα από την αφήγηση της ιστορίας ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού της φυλής των Σάμι, που ζει στη Σουηδία του ‘30, φέρνει στο φως το αποικιοκρατικό παρελθόν της σουηδικής κοινωνίας, το φυλετισμό και το ρατσισμό απέναντι στις μειονότητες, την εποχή που στην Ευρώπη άρχιζε να εξαπλώνεται ο ναζισμός». Ο κ. Μηταφίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μνήμη του πρωτεργάτη του Φεστιβάλ, Παύλου Ζάννα. Η σκηνοθέτιδα Αμάντα Κέρνελ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της εξέφρασε τη χαρά της για το βραβείο και την ελπίδα ότι «οδεύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον».
 
Στη συνέχεια απένειμε τα βραβεία της η κριτική επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), αποτελούμενη από τον  Αλεξάντερ Χούζερ (Πρόεδρος, Νορβηγία), Αχμέτ Γκιουρατά (Τουρκία) και Ιφιγένεια Καλαντζή (Ελλάδα). Ο κ. Χούζερ ανακοίνωσε ότι το βραβείο για ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού απονέμεται στο φιλμ Λαίδη Μάκμπεθ  του Ουίλιαμ Ολντρόιντ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία ταινία «που συνδυάζει την αριστοτεχνική αφήγηση με μια ενδιαφέρουσα ιστορία, κινηματογραφική γλώσσα και εντυπωσιακές ερμηνείες». Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο σκηνοθέτης της ταινίας ευχαρίστησε το Φεστιβάλ και το κοινό για την τιμή και τόνισε ότι πέρασε υπέροχα κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες μέρες. Το βραβείο FIPRESCI για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016 (πρεμιέρα) δόθηκε στην ταινία Πλατεία Αμερικής του Γιάννη Σακαρίδη, «μία καλοφτιαγμένη ιστορία που απεικονίζει έναν αστικό μικρόκοσμο κι αναμιγνύει την κωμωδία με το δράμα θίγοντας σοβαρά ζητήματα», όπως είπε ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Χούζερ. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Γιάννης Σακαρίδης αναφέρθηκε στους δεσμούς του με το Φεστιβάλ, καθώς όπως είπε ερχόταν από παιδί στη διοργάνωση, ενώ πριν από οκτώ χρόνια το κινηματογραφικό σχέδιο της συγκεκριμένης ταινίας συμμετείχε στο τμήμα Crossroads της Αγοράς.
 
Τέλος απονεμήθηκαν τα βραβεία της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν ο ιρανός σκηνοθέτης Αμίρ Ναντερί, και μέλη ο διευθυντής φωτογραφίας Σοφιάν Ελ Φανί από την Τυνησία, η σεναριογράφος Φρεντερίκ Μορώ από τη Γαλλία, ο σύμβουλος, παραγωγός και προγραμματιστής ταινιών Πίτερ Σκάρλετ από τις ΗΠΑ και  η σκηνοθέτιδα Εύα Στεφανή από την Ελλάδα.
 
Η πρώτη Ειδική Μνεία της επιτροπής δόθηκε από τον Πίτερ Σκάρλετ στον ηθοποιό Χάρη Φραγκούλη για την ερμηνεία του στην ταινία Άφτερλωβ του Στέργιου Πάσχου. Ο ηθοποιός δεν ήταν παρών στην τελετή και το βραβείο παρέλαβε ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για τη διάκριση, τονίζοντας ότι τόσο οι ηθοποιοί όσο και όλοι οι συντελεστές της ταινίας δούλεψαν σκληρά δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους.  
 
Η δεύτερη Ειδική Μνεία της επιτροπής δόθηκε από τον Σοφιάν Ελ Φανί στον ηθοποιό Βασίλη Κουκαλάνι για την ερμηνεία του στην ταινία Πλατεία Αμερικής του Γιάννη Σακαρίδη. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, αντί του ηθοποιού, ο σκηνοθέτης της ταινίας χαρακτήρισε τον πρωταγωνιστή του φιλμ «εξαιρετικό ηθοποιό». Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κουκαλάνι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απέστειλε στο κοινό του Φεστιβάλ, καθώς βρίσκεται στην Καλκούτα με αφορμή την προβολή της ταινίας, ευχαρίστησε θερμά για το βραβείο και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που διακρίνεται αυτός ο ήρωας, σε ένα έργο που αντιπροσωπεύει τον λαό της Συρίας και το ριζικό του». Αφιέρωσε το βραβείο στο λαό της Συρίας που υποφέρει από τον πόλεμο, με την ευχή να σταματήσουν όλοι οι πόλεμοι, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και παράλληλα να υπάρχουν σύνορα ανοιχτά για όλους.
 
Το βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης δόθηκε στην ταινία Άφτερλωβ του Στέργιου Πάσχου. Το βραβείο απένειμε o Αμίρ Ναντερί τονίζοντας: «Δεν έχω βρεθεί τα τελευταία 15 χρόνια σε φεστιβάλ με τόσο ζωντανό κοινό, ένα νεανικό κοινό που πηγαίνει από προβολή σε προβολή, πράγμα που είναι μαγιά για μία νέα γενιά ελλήνων σκηνοθετών». Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο σκηνοθέτης Στέργιος Πάσχος ευχαρίστησε το Φεστιβάλ και το συνεργείο που εργάστηκε για την ταινία.
 
Στη συνέχεια, απονεμήθηκε από τον Σοφιάν Ελ Φανί το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας, το οποίο δόθηκε εξ ημισείας στις ηθοποιούς Δήμητρα Βλαγκοπούλου για την ταινία Park της Σοφίας Εξάρχου και Σουζούνο Τακενάκα για την ταινία Ο σπορέας του Γιόσουκε Τακεούτσι. Η παραγωγός της ταινίας Park Αμάντα Λιβανού, ανέφερε ότι πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση της Δήμητρας Βλαγκοπούλου στην οθόνη, καθώς, όπως είπε «γνώρισε το σινεμά μέσα από τον σκληρό και όμορφο κόσμο του Park».  Από την πλευρά του, αναφερόμενος στην πρωταγωνίστρια της ταινίας του, ο Γιόσουκε Τακεούτσι, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο, εξήγησε ότι «η Σουζούνο Τακενάκα είναι παιδί και η συμμετοχή της στην ταινία ήταν πολύ σημαντική και με μεγάλες δυσκολίες. Δεν είχε από την αρχή το σενάριο στα χέρια της, της το δίναμε σταδιακά για να τη βοηθήσουμε να μπει στον κόσμο της ταινίας».
 
Το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απένειμε ο Σοφιάν Ελ Φανί στους Ζόλταν Φένιβεσι, Σάβολτς Τούροτσι και Άνταμ Φέκετε για τις ερμηνείες τους στην ταινία Δολοφονικά αμαξίδια του Αττίλα Τιλ. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζόλταν Φένιβεσι χαρακτήρισε μεγάλη τιμή το βραβείο, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και υπογράμμισε ότι είναι ακόμη μεγαλύτερη η χαρά ενός τέτοιου βραβείου για ανθρώπους όπως ο ίδιος που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια.
 
Τον Χάλκινο Αλέξανδρο - Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για καλύτερη σκηνοθεσία απένειμε η Φρεντερίκ Μορώ στον Γιόσουκε Τακεούτσι για την ταινία του Ο σπορέας. «Η ταινία ως ανεξάρτητη παραγωγή έγινε με μικρό προϋπολογισμό και είναι θαυμάσιο ότι κέρδισε βραβείο σε ένα φεστιβάλ τέτοιου κύρους», είπε ο σκηνοθέτης και πρόσθεσε: «Η ταινία ανοίγει με τον Βαν Γκογκ, έναν καλλιτέχνη το έργο του οποίου δεν αναγνωρίστηκε παρά μετά θάνατον. Με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι που ζουν στη σκιά και δεν έχουν την ευκαιρία να λάμψουν. Όσο υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι θα συνεχίσω να κάνω ταινίες».
 
Ο Αργυρός Αλέξανδρος - Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής δόθηκε στην ταινία Η πέτρα της καρδιάς του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον από την Ισλανδία. Την απονομή του βραβείου έκανε ο Πίτερ Σκάρλετ. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε στο κοινό του Φεστιβάλ, ο ισλανδός σκηνοθέτης είπε ότι πέρασε τρεις υπέροχες μέρες στη Θεσσαλονίκη και τον εντυπωσίασε η θερμή υποδοχή της ταινίας του από το κοινό. «Σε έναν πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη ένα τέτοιο βραβείο δίνει αυτοπεποίθηση για να συνεχίσει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
 
Τέλος ο Αμίρ Ναντερί απένειμε τον Χρυσό Αλέξανδρο - Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – «Θόδωρος Αγγελόπουλος» στην ουγγρική ταινία Δολοφονικά αμαξίδια του Ατίλα Τιλ. «Όλες οι ταινίες που παρακολουθήσαμε ήταν εξαιρετικής ποιότητας», είπε ο κ. Ναντερί. Ο  σκηνοθέτης Αττίλα Τιλ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το κοινό του Φεστιβάλ χαρακτήρισε το βραβείο «εξαιρετική αναγνώριση» και πρόσθεσε: «Όταν γυρίζεις μία ταινία, κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Όταν σου λένε ότι η ταινία σου είναι καλή, το συναίσθημα είναι καταπληκτικό. Αυτό είναι το πρώτο μας μεγάλο βραβείο και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι θα αποτελέσει επιπλέον και ενθάρρυνση για τους ανθρώπους με αναπηρία που εμφανίζονται στο φιλμ».
 
Η βραδιά έκλεισε με την προβολή σε πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας Η χορεύτρια της Στεφανί ντι Τζουστό, με την γαλλίδα μουσικό και ηθοποιό SoKo στον πρωταγωνιστικό ρόλο της θρυλικής χορεύτριας της Μπελ Επόκ Λόι Φούλερ. Σκηνοθέτιδα και πρωταγωνίστρια έδωσαν το παρών στην τελετή. Από την πλευρά της, η Στεφανί ντι Τζουστό ευχαρίστησε τους διοργανωτές που επέλεξαν την ταινία της για να κλείσει το 57ο Φεστιβάλ και εξήγησε ότι εμπνεύστηκε την ιδέα για την ταινία από μία ασπρόμαυρη φωτογραφία του 1900. «Θέλησα να μάθω ποια ήταν η γυναίκα που απεικονιζόταν» επεσήμανε, ενώ με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια αναφέρθηκε στη SoKo, η οποία χόρεψε σε όλο το φιλμ χωρίς ντουμπλάρισμα. Από την πλευρά της, η SoKo τόνισε: «Η ταινία αφηγείται τη μαγική ζωή μιας ταλαντούχας γυναίκας που ήταν πολύ δυνατή, αλλά ταυτόχρονα είχε και έντονη παιδικότητα. Το να παραμένεις παιδί στις μέρες μας, το να χαίρεσαι, είναι πολύ σημαντικό. Ήμουν τυχερή που έμαθα να χορεύω γι αυτήν την ταινία και θέλω να τονίσω ότι ο χορός δίνει μεγάλη χαρά».
 
Ολόκληρη η τελετή συνοδεύτηκε με διερμηνεία νοηματικής επί σκηνής. 
 
Την τελετή λήξης του 57ου ΦΚΘ τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι: Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Κεφαλογιάννη, Βουλευτής ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Βουλευτής ΝΔ, Ιωάννης Δελής, Βουλευτής Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Γιώργος Αρβανίτης, Πρόεδρος ΔΣ ΦΚΘ, Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων ως εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέλος ΔΣ ΦΚΘ, Γιώργος Τούλας, δημοσιογράφος, διευθυντής parallaxi, μέλος ΔΣ ΦΚΘ, Κυριακή Μάλαμα, σκηνοθέτιδα, διευθύντρια προγράμματος ΕΡΤ3, μέλος ΔΣ Φεστιβάλ, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, σκηνοθέτης, μέλος ΔΣ ΦΚΘ, Γιώργος Χριστιανάκης, συνθέτης, μέλος ΔΣ ΦΚΘ, Walter Stechel, Γενικός Πρόξενος Γερμανίας, Marko Suomalainen, Πρόξενος Φινλανδίας, Παντελής Πετμεζάς, Πρόξενος Καναδά, Μαργαρίτα Ιγνατίδου, Επίτιμη Πρόξενος Τσεχίας, Ιωάννης Βεργίνης, Επίτιμος Πρόξενος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, Χρήστος Σαραντόπουλος, Επίτιμος Πρόξενος Ιταλίας, με τη σύζυγό του, εικαστικό, Μαρία Κομπατσιάρη, Olivier Descotes, Ειδικός Σύμβουλος ΥΠΠΟ, Περικλής Μήτκας, Πρύτανης ΑΠΘ, Λάμπης Ταγματάρχης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΤ, Αλέξανδρος Κάντερ-Μπαξ, Γενικός Διευθυντής ΕΡΤ3, Ελένη Θεοδωράτου, Πρόεδρος Ελληνικού Φεστιβάλ, Πολυξένη Αδάμ Βελένη, Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ, Τάσος Μπουλμέτης σκηνοθέτης, Φοίβη Αγγελοπούλου, κ.ά.
 
Όλες οι ενότητες και η Αγορά του 57ου ΦΚΘ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.