Tελετή Εναρξης

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ


Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, η τελετή έναρξης του 44ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το Ολύμπιον Renault, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή, κατακλύστηκε από κόσμο και στον χώρο δεν έπεφτε ούτε... καρφίτσα. Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Δημόπουλος, σημείωσε ότι πέρασαν δώδεκα χρόνια από τότε που το Φεστιβάλ «ανοίχτηκε» στο διεθνή χώρο. Επισήμανε ότι την περασμένη δεκαετία υπήρχε η επιπόλαιη αντίληψη περί τέλους του κινηματογράφου, την οποία δεν συμμερίστηκε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά αντίθετα αντιτάχθηκε και την προσπέρασε. Τόνισε ότι «από τους 7.500 θεατές του 1992, πέρσι φτάσαμε στους 70.000 και φέτος φιλοδοξούμε να ξεπεράσουμε τον αριθμό αυτό».


Μίλησε ακόμα για την θετική επίδραση που έχει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις ελληνικές παραγωγές. «Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται διανομείς, κριτικοί, παραγωγοί, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εγχώρια παραγωγή», υπογράμμισε. Ο ίδιος δήλωσε ότι «κάθε χρόνο, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε το στίγμα που καθορίζει τον κινηματογράφο. Φέτος, οι περισσότερες ταινίες του Επίσημου Διαγωνιστικού Τμήματος έχουν κεντρικό θέμα τη γυναίκα. Δείχνουν τη θέση της, το υπαρξιακό της άλγος, τις χαρές και τις λύπες της, την ιδιαιτερότητα και τον αιώνιο αγώνα της για ευτυχία σε μια κοινωνία – παγίδα».


Ο κ. Δημόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στα πλήρη αφιερώματα του 44ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε σημαντικούς κινηματογραφιστές, στο συγκλονιστικό –όπως το χαρακτήρισε- πρόγραμμα ταινιών τα «Αστέρια της Στέπας» που προέρχονται από την Ασία, στο ειδικό τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» που δίνει την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί σε βαλκανικό σταυροδρόμι δημιουργών. Για τους «Νέους Ορίζοντες» επισήμανε ότι φέτος επαναπροσδιορίζουν τους προσανατολισμούς τους σε καινούριες, ανεξάρτητες φωνές. Καταλήγοντας, ο κ. Δημόπουλος, είπε ότι οι κινηματογραφιστές χρειάζονται πρώτα απ’ όλα τη συμπαράσταση του κοινού, ενώ επισήμανε για ακόμα μία φορά την αποφασιστικής σημασίας κίνηση του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο καθιέρωσε την ανεξαρτησία και την αυτοτέλεια του θεσμού, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.


Η λαμπρότερη στιγμή του θεσμού Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σημείωσε ότι πρόκειται για την λαμπρότερη στιγμή του θεσμού, ο οποίος είναι ταυτισμένος με την Θεσσαλονίκη. «Η πορεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ανοδική και η καταξίωσή του διεθνής. Δίνω τα συγχαρητήριά μου στην διοίκηση και σε όλους τους συντελεστές του Φεστιβάλ για τις προσπάθειες που καταβάλλουν. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκουν γόνιμο έδαφος για να καρποφορήσουν. Και για τον κόσμο που αγαπάει τον κινηματογράφο το Φεστιβάλ μετατρέπεται σε εντεκάμηνη προσμονή και σε δεκαήμερο απόλαυσης. Τελικά, χρόνο με το χρόνο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποκτά την αίγλη που του αξίζει», κατέληκε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.


Έβδομη χρονιά υπουργός Πολιτισμού Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε ότι φέτος είναι η 7η χρονιά που βρίσκεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ως υπουργός Πολιτισμού. «Δικαιούμαι και γω να είμαι περήφανος για την πορεία του θεσμού. Τα τελευταία χρόνια απέκτησε νομική υπόσταση. Μετεξελίχθηκε σε μεγάλο οργανισμό, ο οποίος μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στηρίζουν το σινεμά». Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χαρούμενος γιατί, όπως είπε, μπορεί να συγκρίνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με πολλά άλλα Φεστιβάλ.


Είπε ότι δεν είναι ένα μικρό Φεστιβάλ, αλλά ούτε ένα «μικρομέγαλο» το οποίο επιχειρεί να συγκριθεί με μεγάλα, όπως του Βερολίνου, των Καννών ή της Βενετίας. Αντίθετα, όπως τόνισε, έχει συνείδηση, δίνει βήμα σε νέους σκηνοθέτες, παρακολουθεί τα σύγχρονα ρεύματα, χωρίς όμως να γυρίζει την πλάτη στις ταινίες οι οποίες έχουν απήχηση στο κοινό. Είπε ακόμα ότι η κινηματογραφική χρονιά 2003 – 2004 είναι καταλυτική για τον ελληνικό κινηματογράφο. Αιτιολόγησε την άποψη του, λέγοντας ότι σύμφωνα με μετρήσιμους δείκτες, υπάρχει κοινό που αγαπά τον ελληνικό κινηματογράφο και περιμένει εναγωνίως, έτοιμο να εκδηλώσει την αγάπη του όταν αυτοί που κάνουν σινεμά του δώσουν αυτό που πρέπει. «Υπολογίζουμε ότι φέτος θα υπάρξει εντυπωσιακή άνοδος των εισιτηρίων ελληνικού κινηματογράφου. Οι Έλληνες δημιουργοί, πρέπει να αποδείξουν το ταλέντο τους, για να συναντήσουν το κοινό», τόνισε.


Ο υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε όλους όσοι έχουν αίθουσες κινηματογράφου, γιατί αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του υπουργείου και από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη παρέχουν έκπτωση 20% στα εισιτήρια που κόβονται από ειδικές κατηγορίες κοινού. Ανακοίνωσε ότι κατάφερε να ιδρυθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1ο Τμήμα Κινηματογράφου. «Του χρόνου, με σύμφωνη γνώμη του υπουργού Παιδείας και σε συννενόηση με τις πρυτανικές αρχές θα λειτουργήσει», είπε ο κ. Βενιζέλος, εισπράτοντας θερμό χειροκρότημα. Καταλήγοντας, ο υπουργός Πολιτισμού, εξέφρασε απερίφραστα την αισιοδοξία του για το μέλλον του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και κήρυξε την έναρξη του 44ου. Ακολούθησε η προβολή της ταινίας έναρξης, «Zatoichi, ο τυφλός σαμουράι».