Εγκαίνια Εκθεσης: ABBAS KIAROSTAMI

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ABBAS KIAROSTAMI

Abbas Kiarostami: ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ABBAS KIAROSTAMI

Χώρος: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διάρκεια:

22 Νοεμβρίου-9 Δεκεμβρίου

Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η έκθεση φωτογραφίας του μεγάλου σκηνοθέτη από το Ιράν και τιμώμενου προσώπου της φετινής διοργάνωσης, Abbas Kiarostami. Η έκθεση, με τον τίτλο «Οι Δρόμοι του Abbas Kiarostami», θα φιλοξενηθεί έως τις 9 Δεκεμβρίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση καλύπτει χρονικά ένα φάσμα εικαστικής δημιουργίας σχεδόν ίδιο με αυτό της σκηνοθετικής πορείας του Kiarostami.

Ξεκινώντας από το 1978 και φτάνοντας μέχρι σήμερα, η έκθεση αποτελείται από δύο φωτογραφικές σειρές: «Οι Δρόμοι» και «Χωρίς τίτλο». Κοινή συνισταμένη των δύο σειρών είναι η φύση. Δέντρα, λόφοι, δρόμοι και σκιές από απροσδιόριστα τοπία της ιρανικής εξοχής. Η πρώτη σειρά, «Οι Δρόμοι», αποτελείται από 52 ασπρόμαυρες φωτογραφίες μικρής κλίμακας. Απομονωμένοι από τοπογραφικές και γεωγραφικές ιδιότητες, οι δρόμοι στη φωτογραφία του Kiarostami αποκτούν ένα στοχαστικό και ποιητικό χαρακτήρα που συναντάμε συχνά στις ταινίες του, όπου η παρουσία των δρόμων και οι διαδρομές σ’ αυτούς κατέχουν συμβολικές διαστάσεις. Η δεύτερη σειρά, «Χωρίς τίτλο», αποτελείται από 30 ασπρόμαυρες φωτογραφίες μεγάλης κλίμακας. Κεντρικό θέμα είναι τα δέντρα. Κορμοί, γυμνά κλαδιά και σκιές από δέντρα στα χιονισμένα βουνά του Ιράν αποπνέουν μια μελαγχολική ατμόσφαιρα και μια μεταφορά γύρω από τον κύκλο της ζωής.

Η έκθεση είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο Κινηματογράφου του Τορίνο με επιμελητές τον διευθυντή του Μουσείου, Alberto Barbera και την κριτικό κινηματογράφου και ειδική στο έργο του Kiarostami, Elisa Resegotti. Οι δυο τους επιμελούνται και τη συγκεκριμένη έκθεση, που είναι μια συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Museo Nazionale del Cinema του Τορίνο.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, η διευθύντρια του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ξανθίππη Χόιπελ τόνισε ότι χρόνια τώρα το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης φέρνει το κοινό πολύ κοντά με τις κινηματογραφικές επιτυχίες, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, είπε ότι το Φεστιβάλ, γνωστό για την ποιότητα, αλλά και την εξαιρετική οργάνωσή του, δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να έρχονται κοντά στους καλλιτέχνες, τους ηθοποιούς και κυρίως τους σκηνοθέτες. Η κ. Χόιπελ επισήμανε ότι φέτος το τιμώμενο πρόσωπο είναι ένας διακεκριμένος σκηνοθέτης, ο Abbas Kiarostami, γνωστός σε όλους από τις ταινίες μικρού μήκους, αλλά και από την μεγάλη ταινία του 1997. «Είμαστε πολύ ευτυχείς που τον έχουμε στην πόλη μας, γιατί η δουλειά του είναι εξαίσια. Μας έχει αφήσει άφωνους», είπε η κ. Χόιπελ.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Μιχάλης Δημόπουλος, μιλώντας για τον Kiarostami, τόνισε ότι είναι γνωστός και ως φωτογράφος, αλλά κυρίως ως σπουδαίος σκηνοθέτης. «Ο κινηματογράφος είναι μία τέχνη που συνομιλεί με τις άλλες τέχνες. Κι άλλοτε η συνομιλία αυτή είναι ταπεινή, άλλοτε αλαζονική. Πάντα, όμως, ο κινηματογράφος είναι μαχητικός και διεκδικητικός της πολιτιστικής ηγεμονίας. Κι ο Abbas Kiarostami είναι μια ζωντανή απόδειξη αυτής της συνεχούς συνομιλίας», επισήμανε ο κ. Δημόπουλος.

Όπως εξήγησε, οι φωτογραφίες του αποτελούν αυτόνομα στοιχεία της δημιουργικότητάς του. Είναι λιτές, κλασικές, ασπρόμαυρες. Κρύβουν σε κάθε «κλικ» της μηχανής μια υπαρξιακή αγωνία, μια ποιητική προσέγγιση και μια εικαστική πραγμάτωση. «Εάν θαυμάζουμε κάτι στον κινηματογράφο αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη και του μεγάλου φίλου μας από το Ιράν, είναι η απλότητα που αποκαλύπτει την ομορφιά», δήλωσε ο κ. Δημόπουλος. Και πρόσθεσε ότι «θα βλέπουμε και θα ξαναβλέπουμε την έκθεσή του, πάντα με την ίδια έκπληξη με την οποία θα βλέπουμε και τις ταινίες του».

Από την πλευρά του, ο Abbas Kiarostami ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που τον έκανε γνωστό στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ, αναφερόμενος στον κ. Δημόπουλο, τον χαρακτήρισε σημαντικό φίλο του ιρανικού κινηματογράφου. «Πριν την έλευσή μου στην Θεσσαλονίκη, είχε αρχίσει να χιονίζει στο Ιράν. Την επόμενη φορά, λοιπόν, θα σας φέρω καινούργιες φωτογραφίες», κατέληξε χαριτολογώντας ο κ. Kiarostami.