Συνέντευξη Τύπου: Holzinger, Haas, Stanculescu

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΞΕΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

Συνέντευξη Τύπου παρέθεσαν, την Κυριακή 3 Απριλίου 2005, οι δημιουργοί Silvia Holzinger - Peter Haas, και Ileana Stanculescu αναφορικά με τις ταινίες τους Ξένα πράγματα και Η γέφυρα αντίστοιχα, οι οποίες παρουσιάζονται στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα.

Ileana Stanculescu: Η Γέφυρα

Η ταινία της Ileana Stanculescu, έχει θέμα την ξαναχτισμένη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Tisza που συνδέει τη ρουμανική πλευρά Sighet με την ουκρανική Slatina, (δυο τμήματα μιας αρχικά ενιαίας πόλης). Η γέφυρα είχε καταστραφεί από τα Γερμανικά στρατεύματα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να ξαναχτιστεί μόλις πρόσφατα με δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το φιλμ αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο φίλοι και συγγενείς που ζουν στις δυο όχθες του ποταμού αναγκάζονται να παραμένουν χώρια, παρά το γεγονός ότι μετά από 50 χρόνια χωρισμού, η γέφυρα είναι πλέον εκεί, χωρίς, όμως, για λόγους πολιτικούς, να τους επιτρέπεται να τη διασχίσουν.

Η δημιουργός ανέφερε ότι έχει μια πολύ στενή και προσωπική σχέση με την ιστορία αυτή, καθώς η γιαγιά της αφηγούνταν ιστορίες της νιότης της, σύμφωνα με τις οποίες τα παιδιά πηγαινοέρχονταν στις δυο όχθες διασχίζοντας τη γέφυρα για να πάνε στο σχολείο: «Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πώς γίνεται εκείνοι να διέσχιζαν την γέφυρα για να πάνε σε μια άλλη χώρα, τη στιγμή που σ’ εμάς απαγορεύεται» είπε χαρακτηριστικά. Το προσωπικό της ενδιαφέρον καθώς και οι σπουδές σεναρίου που έκανε την ώθησαν να επιλέξει ως θέμα για τη διπλωματική της εργασία τη γέφυρα αυτή και τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική γίνεται αιτία για τον διαχωρισμό μιας πόλης, καθώς και για τις επιπτώσεις που αυτό έχει στις ζωές των ανθρώπων: «Όταν ξεκινούσα τη διπλωματική μου δεν είχα σκοπό να κάνω ένα ντοκιμαντέρ, τελικά, όμως, δούλεψα τόσο πολύ που προέκυψε κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι θα συνεχίσω να κάνω ντοκιμαντέρ», κατέληξε.

Silvia Holzinger, Peter Haas: Ξένα Πράγματα

Η ταινία των δύο δημιουργών αναφέρεται σε μια μικρή πανέμορφη πόλη της Νοτίου Ιταλίας, την πόλη Sassi di Matera, με μεγάλη ιστορία από τα αρχαία χρόνια. Όπως εξήγησαν οι δύο δημιουργοί στόχος δεν ήταν ένα ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ, αλλά η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο το φυσικό περιβάλλον επηρεάζει τις ζωές των κατοίκων της πόλης: «Το ερώτημα που μας τέθηκε τελικά ήταν τι θα συμβεί μ’ αυτήν την πόλη· θα μετατραπεί σ’ ένα μουσείο θανάτου και νεκρής πέτρας ή σε μια άλλη μικρή ζωντανή πόλη στο μέλλον;» είπε χαρακτηριστικά ο Peter Haas, ενώ οι δύο σκηνοθέτες τόνισαν ότι βασικό στοιχείο στην προσπάθειά τους είναι να κάνουν μικρές παραγωγές, χωρίς ανάγκες για μεγάλη χρηματοδότηση, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στο προσωπικό στυλ και στον αυτοσχεδιασμό. Απώτατος στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ελεύθερες και καινοτόμες φόρμες έκφρασης: «Γι’ αυτό ακριβώς, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι για εμάς μια ευκαιρία να δούμε διαφορετικά και καινούρια πράγματα και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες των μικρών ομάδων και των μικρών εταιρειών παραγωγής», κατέληξε ο ίδιος.