Δελτίο Τύπου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟ Φ.Κ.Θ. ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ
GREECE: BOOKS FOR SCREEN
Μια πρωτοβουλία του ΕΚΕΒΙ

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου για το 5ο Διεθνές Φόρουμ Κινηματογράφου και Λογοτεχνίας του Μόντε Κάρλο, παρευρέθηκε και μίλησε η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλευρό της διευθύντριας του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισσάρη, του διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Θανάση Βαλτινού και του γενικού διευθυντή της ΕΡΤ, Κώστα Σπυρόπουλου.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκε την πρόταση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου να συμμετάσχει στην κοινή παρουσία των ελληνικών φορέων, μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ, στο φόρουμ του Μόντε Κάρλο με στόχο να προωθηθεί το ελληνικό βιβλίο στη διεθνή οθόνη.
Σε ό,τι αφορά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η Δέσποινα Μουζάκη τόνισε: «Πιστεύουμε βαθιά στην ομαδική προσπάθεια – εξ άλλου τόσο ο ίδιος ο κινηματογράφος όσο και τα φεστιβάλ για τον κινηματογράφο στηρίζονται κατ’ εξοχήν σε αυτήν ακριβώς την έννοια της ομαδικότητας. Έτσι, είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το τραπέζι –καθένας από τη δική του οπτική γωνία- μπορούμε να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά μεταξύ μας και να φτάσουμε σε εκείνο το αποτέλεσμα που θα βοηθήσει το ελληνικό βιβλίο να βρει τη θέση του στο διεθνές περιβάλλον».
Η κυρία Μουζάκη σημείωσε στη συνέχεια την παράδοση στη συνεργασία του Φεστιβάλ με όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην κοινή αυτή προσπάθεια και ιδιαίτερα εκείνη με το ΕΚΕΒΙ, με το οποίο το Φεστιβάλ συνεργάζεται από χρόνια σε αυτόν ακριβώς τον τομέα της προώθησης του ελληνικού βιβλίου και μάλιστα του βιβλίου που γίνεται σενάριο. Χαρακτηριστικά ανέφερε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «όπου φιλοξενήθηκαν οι υπεύθυνοι της αγοράς του Μόντε Κάρλο στην Ανοιχτή Συζήτηση για τον “Γάμο του Βιβλίου και του Κινηματογράφου”, γεγονός που συνετέλεσε στην πρόταση από μέρους τους να είναι η Ελλάδα τιμώμενη χώρα του Φόρουμ το 2007».

Ιδιαίτερη σημασία όμως είχε η αναγγελία της κυρίας Μουζάκη για τις τρεις δράσεις του Φεστιβάλ που θα συμβάλλουν στην επιτυχία της πρωτοβουλίας αυτής:
Η πρώτη αναφέρεται στο ραντεβού του κόσμου του βιβλίου και του κινηματογράφου τον ερχόμενο Νοέμβριο του 2006, κατά τη διεξαγωγή του 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Όπως είπε η κυρία Μουζάκη, «από κάθε άποψη η χρονική συγκυρία και οι συνθήκες που παρέχει το Φεστιβάλ είναι ιδανικές: το Νοέμβριο θα βρισκόμαστε στο μέσο της διαδρομής μας για τον Απρίλιο του 2007 και την επόμενη διεξαγωγή του Φόρουμ του Μόντε Κάρλο, όπου τιμώμενη χώρα θα είναι η Ελλάδα. Θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να μετρήσουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε και να δώσουμε την ώθηση για την τελική ευθεία».
Η δεύτερη αφορά στις τρεις δραστηριότητες που έχει αναπτύξει το Φεστιβάλ και οι οποίες σχετίζονται με την πορεία των ταινιών από τον σχεδιασμό μέχρι και τη διανομή τους. Πρόκειται για το φόρουμ συμπαραγωγής Crossroads, την κινηματογραφική αγορά Agora και για το ταμείο ανάπτυξης σεναρίων Balkan Fund, οι οποίες εστιάζουν κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου και «έχουν να επιδείξουν θετικά αποτελέσματα από τα πρώτα κιόλας βήματά τους. Είναι χώροι στους οποίους αναπτύσσονται τα σχέδια των δημιουργών του κινηματογράφου, μέσα από εργαστήρια, παρουσιάσεις, συμβουλευτική από ειδικούς, συναντήσεις μεταξύ ενδιαφερόμενων πλευρών για συμπαραγωγή, χρηματοδότηση ή αγορά». Συγκεκριμένα η κυρία Μουζάκη σημείωσε πως «έχουμε σκοπό να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος σε προτάσεις που θα σχετίζονται με βιβλία που θα μεταφερθούν σε σενάρια».
«Ειδικότερα», συνέχισε η διευθύντρια του Φεστιβάλ αναγγέλλοντας την τρίτη δράση του Φεστιβάλ, «στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ευρωπαίων Σεναριογράφων που θα γίνει στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, διοργανώνεται φέτος συνέδριο για το Ευρωπαϊκό Σενάριο, το οποίο με τη συμμετοχή τόσο θεσμικών φορέων όσο και δημιουργών σεναρίου από όλη την Ευρώπη, θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα για τη διερεύνηση των θεμάτων που σχετίζονται με τη συγγραφή του σεναρίου στην ήπειρό μας».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Ελλάδα δίνει δυναμικό «παρών» στο
5ο Διεθνές Φόρουμ Κινηματογράφου και Λογοτεχνίας
του Μόντε Κάρλο (7 - 9 Απριλίου 2005)
Τέσσερις φορείς ενώνουν φέτος τις δυνάμεις τους για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο 5ο Διεθνές Φόρουμ Κινηματογράφου και Λογοτεχνίας του Μόντε Κάρλο (Forum International Cinéma & Littérature) που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Μονακό από 7 έως 9 Απριλίου 2006.

Με πρωτοβουλία του ΕΚΕΒΙ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φέρουν το ελληνικό βιβλίο στη διεθνή οθόνη.

Στο Φόρουμ επίσης θα συμμετάσχουν τρεις μεγάλοι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΕΔΡΟΣ, ΠΑΤΑΚΗΣ.

* * *

Το Φόρουμ είναι το παγκόσμιο σημείο συνάντησης των επαγγελματιών του κινηματογράφου και του βιβλίου. Εκεί δίνουν κάθε χρόνο ραντεβού παραγωγοί του κινηματογράφου απ’ όλο τον κόσμο για να συναντήσουν λογοτεχνικούς πράκτορες, εκδότες και συγγραφείς και να ανακαλύψουν σενάρια βασισμένα σε λογοτεχνικά έργα. Στρογγυλά τραπέζια, εργαστήρια, λογοτεχνικό καφενείο, συνεντεύξεις, πρεμιέρες ταινιών βασισμένων σε λογοτεχνικά έργα συνθέτουν  ένα πλούσιο πρόγραμμα που παρουσιάζει όλη τη σύγχρονη παραγωγή και δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να κλείσουν συμφωνίες.

Είναι σημαντικό ότι το Φόρουμ εγκαινιάζει φέτος ένα καινούργιο τομέα αγοράς στο πλαίσιο της λειτουργίας του: την Αγορά Ανασκευασμένων Ταινιών (The Remake Film Market) που θα λειτουργεί παράλληλα με την καθιερωμένη πλέον Αγορά Διασκευασμένων Σεναρίων (Marché International de l’Adaptation Littéraire- MIAL).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η MIAL (Marché International de l’Adaptation Littéraire) είναι η μοναδική αγορά στον κόσμο με στόχο την προώθηση σεναρίων που βασίζονται σε λογοτεχνικά έργα, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών και με τη χορηγία των εταιριών Universal,  Paramount και FNAC. Επιπλέον, τα έργα που θα παρουσιαστούν στον κατάλογο της MIAL, θα τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα της FNAC στην Ευρώπη, αλλά και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών, τον προσεχή Μάιο.

* * *

Προϊόν συνεργασίας των τεσσάρων φορέων είναι και η αγγλόφωνη έκδοση «Greece – Books for Screen» που περιλαμβάνει τις ελληνικές προτάσεις για τις 2 αγορές του Φόρουμ:

15 ελληνικά βιβλία προτείνονται για διασκευή από τους τρεις εκδοτικούς οίκους που συμμετέχουν:

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ: Ελένη ή κανένας (Ρ. Γαλανάκη), Κουστούμι στο χώμα (Ι. Καρυστιάνη), Η μέθοδος της Ορλεάνης (Ευ. Φακίνου), Αμερικάνικη κραυγή (Μ. Φακίνος), Τσάι με τον Καβάφη (Κ. Καριζώνη)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ: Μπαρ Φλωμπέρ (Αλ. Σταμάτης), Η αναζήτηση (Ν. Θέμελης), Αθώοι και φταίχτες (Μ. Δούκα), Εγώ και ο θείος Χάρης (Κλ. Αρζόγλου)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ: Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα (Μ. Παπαθανασοπούλου), Συγχώρεση (Σ. Τριανταφύλλου), Η εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ (Π. Χατζόπουλος), Τζιοκόντα (Ν. Κοκάντζης), Το σοφό βιβλίο της Σουμουτού (Β. Ψαράκη).


10 ελληνικές ταινίες προτείνονται για μια δεύτερη ματιά (remake )
Μικρές Αφροδίτες (Ν. Κούνδουρος), Happy day (Π. Βούλγαρης), Η καγκελόπορτα (Δ. Μακρής), «1922» (Ν. Κούνδουρος), Η κάθοδος των εννιά (Χρ. Σιοπαχάς), Η τιμή της αγάπης (Τ. Μαρκετάκη), Απ’ το χιόνι (Σ. Γκορίτσας), Τα δελφινάκια του Αμβρακικού (Ντ. Δημόπουλος), Delivery (Ν. Παναγιωτόπουλος), Hardcore (Ντ. Ηλιάδης).

* * *