ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12 νέα σενάρια επελέγησαν για να πάρουν μέρος στη διεθνή συνάντηση

του Βαλκανικού Ταμείου Ανάπτυξης Σεναρίων

στο πλαίσιο του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


στο πλαίσιο του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΘεσσαλονίκηςΤο
Balkan Fund συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του για τέταρτη χρονιά και χαρακτηρίζεται ως βασική ατραξιόν για τους επαγγελματίες της διεθνούς κινηματογραφικής κοινότητας υπογραμμίζοντας την ελληνική ακμάζουσα δραστηριότητα στον χώρο των Βαλκανίων. Τα δώδεκα (12) σχέδια σεναρίου που επελέγησαν θα παρουσιαστούν και φέτος από τους σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς τους κατά τη διάρκεια της τριήμερης διεθνούς συνάντησης (18 έως 20 Νοεμβρίου) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

«Η περιοχή των Βαλκανίων και γενικότερα της Νοτιονανατολικής Ευρώπης, καθώς και ο γειτονικός γεωγραφικός χώρος της Ανατολικής Μεσογείου έχουν πολύ μεγάλη σημασία για το ΦΚΘ και για τον λόγο αυτό βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας, ενισχύοντας τόσο τον ρόλο του ΦΚΘ στην ευρύτερη περιοχή, όσο και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως κέντρου πολιτισμού και ανάπτυξης των Βαλκανίων.» λέει σχετικά η διευθύντρια του ΦΚΘ Δέσποινα Μουζάκη. «Για τον λόγο αυτό έχουμε αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το Balkan Fund για την ενίσχυση σεναρίων από αυτήν την περιοχή, το οποίο με τη σειρά του αναπτύσσεται με έναν εξαιρετικά δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο. Η πολιτική μας για τον κινηματογράφο των Βαλκανίων υποστηρίζεται ακόμη από το τμήμα του προγράμματος Balkan Survey, με παρουσίαση της πρόσφατης παραγωγής από τα Βαλκάνια, καθώς και από τη φετινή πρωτοβουλία μας Works in Progress, με την οποία παρουσιάζονται στη διεθνή αγορά έργα από την περιοχή σε εξέλιξη και σε αναζήτηση συνεργατών. Τα Βαλκάνια διαθέτουν ένα κινηματογραφικό δυναμικό με προοπτική και το ΦΚΘ είναι εδώ για να του δώσει την ευκαιρία στη διεθνή αγορά!»

 

Τα σχέδια αυτά θα παρουσιαστούν στην πενταμελή (5) διεθνή κριτική επιτροπή, η οποία μετά από ανοιχτή συζήτηση θα ανακοινώσει τη νικητήρια τετράδα, και θα βραβεύσει καθένα από τα σχέδια με 10.000 ευρώ. Παράλληλα, οι συντελεστές αυτών των σχεδίων θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με έναν επιλεγμένο αριθμό επενδυτών, παραγωγών, διανομέων και sales agents, οι οποίοι θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, ειδικά για τις εργασίες του Balkan Fund, όπως και τις προηγούμενες χρονιές.

 

Μετά την επιτυχία της ταινίας Grbavica της Jasmila Zbanic, που κέρδισε ένα από τα βραβεία του Balkan Fund το  2003 για την ανάπτυξη του σεναρίου και τελικά θριάμβευσε στο τελευταίο φεστιβάλ του Βερολίνου κερδίζοντας την Χρυσή ¶ρκτο και την ταινία The Tuning (προηγουμένως γνωστό ως Red Horizons) του Σλοβένου σκηνοθέτη Igor Sterk, που επίσης συμμετείχε το 2003 στο εργαστήρι του Balkan Fund και στη συνέχεια κέρδισε το κυρίως βραβείο στο Φεστιβάλ του Mannheim και το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ της Νάπολης, το Balkan Fund συναντά φέτος ακόμη μεγαλύτερη αύξηση ενδιαφέροντος και καθιερώνει τη θέση του ως η πιο σημαντική εκδήλωση στην ανάπτυξη και συνεργασία των νέων κινηματογραφιστών στα Βαλκάνια, εξασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη της αγοράς όσον αφορά την ποιότητα των σχεδίων σεναρίου που παρουσιάζει κάθε χρόνο.

  

Τα σχέδια σεναρίου τα οποία επελέγησαν και θα συναγωνιστούν το Νοέμβριο είναι – με αγγλική αλφαβητική σειρά:

 

1.      Boy, The (Το Αγόρι) σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός Δημήτρης Αθανίτης, συν-παραγωγός Πάνος Παπαδόπουλος (Ελλάδα)

2.      Cairo, (Κάιρο) σεναριογράφοι Βασίλης Ραϊσης, Στέργιος Νιζήρης, σκηνοθέτης Στέργιος Νιζήρης, παραγωγοί Στέλλα Θεοδωράκη και Τάκης Κυριακουλάκος (Ελλάδα)

3.      Circus Fantasticus, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Janez Burger, παραγωγός Rutar Jozko (Σλοβενία)

4.      Deepest Scar, The, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Stefan Mavrodiev, παραγωγός Pavlina Jeleva, Georgy Cholakov (Βουλγαρία)

5.      Firefly Season, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Miroslav Mandic, παραγωγός Mirsad Herovic (Βοσνία & Ερζεγοβίνη)

6.      Fish Out of Water (Στη στεριά δεν ζει το ψάρι), σεναριογράφος Στάθης Κατσαρός, σκηνοθέτης και παραγωγός Μαρία Ντούζα (Ελλάδα)

7.      Heart Shaped Balloon, A, σεναριογράφοι Bogdan Mustata, Catalin Mitulescu, σκηνοθέτης Catalin Mitulescu, παραγωγός Daniel Mitulescu (Ρουμανία)

8.      Here and There, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός Darko Lungulov, συν-παραγωγοί Miroslav Stanic, Lidija Kurucki (Σερβία)

9.      Lara, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Blaz Kutin, παραγωγός Ida Weis (Σλοβενία)

10.   Lodos, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Didem Erayda, παραγωγός Munire Armstrong (Τουρκία)

11.  Principles of Life, σεναριογράφος Razvan Radulescu, σκηνοθέτης Radu Jude, παραγωγός Ada Solomon (Ρουμανία)

12.  Tilt, σεναριογράφοι Dimitar Kostantinov Kotzev, Borislav Viktorov Chouchkoc, Viktor Viktorov Chouchkov, σκηνοθέτης Viktor Viktorov Chouchkov, παραγωγός Borislav Viktorov Chouchkoc (Βουλγαρία)

  

Τα τέσσερα περσινά βραβεία, συγκεκριμένα τα A Conversation with Serafim σε σκηνοθεσία του Ρουμάνου Silviu Purcarete, Cum in the Rye (a.k.a Kingdom of Rye) σε σκηνοθεσία του Σέρβου Srdjan Dragojevics, Welcome Aboard σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και Asphyxiation σε σκηνοθεσία της Asli Özge και παραγωγή του Fatih Akin από την Τουρκία, έχουν πλέον ολοκληρώσει το στάδιο της ανάπτυξης σεναρίου και είναι όλα σε διαφορετικά στάδια παραγωγής. Επιπλέον, το βουλγάρικο πρότζεκτ Queen Victoria έλαβε υποστήριξη από το Media Plus και το ανέλαβαν ως συμπαραγωγοί οι πλέον «μόνιμοι» φίλοι του Balkan Fund, Karl Baumgartner και Θανάσης Καραθάνος.

 

Το Balkan Fund παρουσίασε επίσης τις επόμενες ταινίες που προετοιμάζονται να αρχίσουν γυρίσματα ή έχουν μόλις τελειώσει.

 

  • Το σενάριο της ταινίας Gucha – Distant Trumpet του Σέρβου Dusan Milic, συμμετείχε στο εργαστήρι του Balkan Fund το 2004. Η ταινία είναι πλέον ολοκληρωμένη κυρίως χάρη στην υποστήριξη που βρήκε στο Balkan Fund. Η παραγωγή έγινε από τον Karl Baumgartner της Pandora Films, Θανάση Καραθάνο της Twenty-Twenty Vision, Stefan Kitanov της Arts Films Bulgaria και Emir Kusturica. Είναι συμπαραγωγή Γερμανίας/Σερβίας/Αυστρίας.

 Το Hidden Faces, το βραβευμένο σενάριο το 2004 της τουρκάλας Handan Ipekci έχει ολοκληρώσει πάνω από το 70 % των γυρισμάτων και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2006.

 

  • Το The Coat του Τούρκου σκηνοθέτη Kutlug Ataman (γνωστός και από το περσινό αφιέρωμα του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια) είναι στην προ-παραγωγή και έχει ως συμπαραγωγό τη βρετανική Scala Productions.

 ¶λλα projects του Balkan Fund υπό πραγματοποίηση είναι το Confessions του Σέρβου Goran Radovanovic και το Μικρά εγκλήματα του Κύπριου σκηνοθέτη Χρήστου Γεωργίου, μια συμπαραγωγή της Κύπρου, Γερμανίας και Ελλάδας.

 

Με μεγάλη λύπη ανακοινώνουμε ότι ένα από τα projects του Balkan Fund που βρισκόταν στη παραγωγή σημαδεύτηκε από ένα τραγικό συμβάν:

 

  • Πρόκειται για το California Dreaming που συμμετείχε στο εργαστήρι του Balkan Fund το 2004 με τον βραβευμένο, για τις μικρού του μήκους, Ρουμάνο σκηνοθέτη Cristian Nemescu. Τα γυρίσματα της ταινίας είχαν μόλις ολοκληρωθεί με τον Armand Assante σε έναν από τους βασικούς ρόλους, όταν ο Nemescu σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Θεωρήθηκε από πολλούς ως το επόμενο αστέρι του Ρουμανικού κινηματογράφου, ένας νέος, ταλαντούχος σκηνοθέτης και ένας φίλος που θα μας λείψει.

  Το μυστικό του Balkan Fund είναι η αποτελεσματικότητα των ανοιχτών συναντήσεων με τη διεθνή επιτροπή, που πλαισιώνονται από ατομικές συναντήσεις, οι οποίες προγραμματίζονται για κάθε project, με τους διάφορους Ευρωπαίους παραγωγούς και διανομείς που τις παρακολουθούν. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Balkan Fund είναι άλλωστε όλα τα προ-επιλεγμένα σχέδια σεναρίου να επωφεληθούν από τη συμμετοχή τους στο εργαστήρι, είτε τελικά βραβευτούν είτε όχι, αφού τους δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν μπροστά σε επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι θα μπορέσουν να αξιολογήσουν και να συμμετάσχουν στην ολοκλήρωση των ταινιών τους.

 

Μέσω του Balkan Fund η Θεσσαλονίκη γίνεται και στην πράξη το πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων αλλά και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου, τουλάχιστον όσον αφορά στον κινηματογράφο και τον ιδιαίτερα σημαντικό χώρο της ανάπτυξης σεναρίου, ενώ συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Μετά την επιτυχία των πρώτων δυο χρόνων και τη μεγάλη διεθνή απήχηση στον χώρο, το Balkan Fund είναι πλέον αναμφισβήτητα ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

 

 Τις εργασίες του Balkan Fund επιμελούνται η Χριστίνα Kallas-Καλογεροπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια, η Λουκία Ρικάκη, συντονίστρια και η Αγγελική Βέργου.

  

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφτείτε το www.filmfestival.gr ή επικοινωνήστε μαζί μας στο: balkanfund@filmfestival.gr