ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα βραβεία της

6ης  Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας

του Μεσογειακού Χώρου ΑΓΩΝ

 

 

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 9.30 το βράδυ έγινε η απονομή των βραβείων της 6ης Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου ΑΓΩΝ από την Κριτική Επιτροπή.

 

Πρόεδρος

Μάνος Ζαχαρίας

 

Μέλη (με αλφαβητική σειρά)

Gerald Βarbet, αρχαιολόγος, διευθυντής του φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας του Besançon, Γαλλία

Κωνσταντίνος Κωτσάκης, καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Λάκης Παπαστάθης, σκηνοθέτης

Μέμη Σπυράτου,  σκηνοθέτης

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

 

Από το περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες» που διοργανώνει τον ΑΓΩΝΑ απονέμεται ειδικό βραβείο στην ταινία Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ, του  Michael Schlamberger (ΑΥΣΤΡΙΑ), για τις πολλαπλές της αρετές που φέρνουν τον θεατή κοντά στην ελληνική πραγματικότητα. Η θαυμάσια φωτογραφία της ταινίας αναδεικνύει με νέα ματιά έναν τόπο, τον τόπο μας, την Ελλάδα,  που θα έπρεπε να γνωρίζουμε κι όμως πολλές φορές τον προσπερνάμε χωρίς να  τον προσέξουμε. Η ταινία αυτή στοχεύει, όπως άλλωστε και το περιοδικό, στο ευρύ κοινό, το οποίο έτσι βλέπει με καινούργιο μάτι το περιβάλλον στο οποίο ζει καθημερινά.

Το Βραβείο Εκπαιδευτικής Ταινίας απονέμεται στην ταινία ΑΚΕΝΑΤΩΝ,1350 π.Χ. του Jean Patrick, παραγωγής Palette Production (ΓΑΛΛΙΑ) επειδή παρουσιάζει ανάγλυφα και με τρόπο κατανοητό ότι η ιστορία των πολιτισμών ακολουθώντας κύκλους, ανατρέπει κι ανατρέπεται.

 

Το Βραβείο Φωτογραφίας απονέμεται στην ταινία ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ του Κώστα Μαχαίρα, παραγωγής του Δημήτρη Μπακάλμπαση (ΕΛΛΑΔΑ), για την απόλυτη ταύτιση της φωτογραφίας με τη μεταφυσική αντίληψη του σκηνοθέτη για το μυθολογικό τοπίο.

 

Το Βραβείο Πρωτοτυπίας στη Σύλληψη απονέμεται στην ταινία

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΟΥ του Folco Quilici, παραγωγής του Ινστιτούτου Luce (ΙΤΑΛΙΑ) για τον τρόπο με τον οποίο ο σκηνοθέτης αναδεικνύει τη σχέση του υλικού πολιτισμού με τις κοινωνικές διαστρωματώσεις και την εξουσία

 

Το Βραβείο Αρχαιολογικού Ρεπορτάζ απονέμεται στην ταινία Ο ΘΑΜΜΕΝΟΣ ΦΑΡΑΩ του Αntoine Chene, παραγωγής Γαλλικού Ιδρύματος Ερευνών, για την περιγραφή της στενής βιωματικής σχέσης ανάμεσα στον αρχαιολόγο και το αρχαιολογικό εύρημα.

 

Το Βραβείο Σεναρίου απονέμεται στην ταινία ΚΝΩΣΣΟΣ, Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ του Νίκου Νταγιαντά, παραγωγής ΕΡΤ, γιατί παρουσιάζει την υποκειμενικότητα της αρχαιολογικής ματιάς και τον αναστοχασμό, για το ρόλο που παίζει η αρχαιολογία.

 

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονέμεται στην ταινία ΚΟΑ,Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ του  Jean-Luc Bouvret, παραγωγής Gabriel Chabanier, για την ακρίβεια με την οποία ο σκηνοθέτης εξηγεί και αναδεικνύει τη σημασία που έχει το εύρημα για την κατανόηση του παλαιολιθικού πολιτισμού και του ρόλου των συμβόλων του.

 

Το Βραβείο Κοινού απονέμεται στην ταινία  ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ του Ανδρέα Αποστολίδη, παραγωγής Γιάννη Κασπίρη, συγκεντρώνοντας ποσοστό προτίμησης  95% και βαθμολογία 4,75 με άριστα το 5.

 

H Κριτική Επιτροπή απονέμει Ειδικό Βραβείο στην ταινία Ο ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΑΤΤΑ,  του Olivier Julien, παραγωγής Marie Pierre Aulas - GEDEON γιατί αποδεικνύει ότι η αρχαιολογία έχει τη δύναμη να υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές.