Ταξιδεύοντας στην εικονική πραγματικότητα με VR ταινίες

Τις πιο σύγχρονες VR τεχνολογίες φέρνει στη Βόρεια Εύβοια το 2o Evia Film Project. Με θεματική που αφορά τον άνθρωπο και τη σχέση του με το περιβάλλον, τρεις ταινίες VR θα προβληθούν στο πλαίσιο του τμήματος Immersive: All Around Cinema του Φεστιβάλ, προσφέροντας στο κοινό μια συναρπαστική εμπειρία θέασης. Οι ταινίες του VR προγράμματος θα προβληθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ΚΥΜΑ (Λουτρά Αιδηψού), από την Τρίτη 20 Ιουνίου έως το Σάββατο 24 Ιουνίου, με καθημερινό ωράριο λειτουργίας 12:00-20:00. 

Οι ταινίες που προβάλλονται, παρουσιάζουν διαφορετικές όψεις μιας εκτεταμένης πραγματικότητας, ξεπερνώντας τα κινηματογραφικά είδη και βυθίζοντας τον θεατή στο περιβάλλον της κάθε δημιουργίας.

-22.7°C

Γιαν Κουνέν
Γαλλία, 2019, 8΄

Ένα παγόβουνο ραγίζει, η παγονησίδα αναπνέει και ένας σκύλος ελκήθρου αλυχτά. Ο παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής, Molécule, απομονώνεται σε ένα χωριό κυνηγών της Γροιλανδίας. Καταγράφει τους ήχους της Αρκτικής για να συνθέσει μουσική. Εμπνευσμένο από την περιπέτειά του, το -22.7°C προσφέρει ένα ενδοσκοπικό ταξίδι των αισθήσεων στις πολικές περιοχές. Καθοδηγούμενος από τους ήχους, ο χρήστης βρίσκεται σε κατάσταση βαθιάς ακρόασης. Μέσα από ένα μυητικό ταξίδι επανασυνδέεται με τη φύση και τον εσωτερικό του εαυτό. Ο χρήστης κινείται μεταξύ μιας «εξωτερικής» διάστασης, όπου ανακαλύπτει μια ισχυρή, μεγαλοπρεπή αλλά και επικίνδυνη φύση, και μιας «εσωτερικής», όπου έρχεται αντιμέτωπος με τα αισθήματα και τους φόβους του. Σιγά σιγά οι δύο διαστάσεις ενώνονται, οδηγώντας τον χρήστη σε μια τελική κατάσταση αρμονίας και μέθεξης με το σύμπαν.

 

GENESIS

Γιόργκ Κούρτιαλ
Γερμανία, 2021, 13' 

Το χάος, η αναγέννηση και η καταστροφή έχουν αφήσει ανεξίτηλo σημάδι στην ιστορία της Γης, ωστόσο η ανθρωπότητα συνεχίζει να υπάρχει. Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, 4,7 δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης μπορούν να συμπυκνωθούν σε 24 ώρες, αποκαλύπτοντας πως είμαστε παιδιά μιας γαλαξιακής τυχαιότητας, γεννημένα στο τελευταίο δευτερόλεπτο της αιωνιότητας. Ταξιδεύουμε στον χρόνο και βυθιζόμαστε σε άγνωστες σφαίρες. Πρόκειται για μια εμπειρία φαινομενικά εξωπραγματική, μυστικιστική και τρομακτική, αλλά και γεμάτη από συναρπαστικά τοπία και πλάσματα που έχουν περάσει από τον πλανήτη. Βλέπουμε τη νεαρή, ολόλαμπρη Γη που περιβάλλεται από κοσμικά συντρίμμια, να πετάει πάνω από απέραντους ωκεανούς του αιώνιου σκότους και να κινείται σε έναν μαγικό υποβρύχιο κόσμο. Καθώς αναδύεται από το νερό, μια μαγική επικράτεια αποκαλύπτει έναν παράδεισο με μια αρχέγονη ζούγκλα και γιγάντια έντομα, ο οποίος όμως θα σβήσει με τον μαζικό αφανισμό – ώσπου να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος, περιβάλλοντάς μας με δεινόσαυρους έτοιμους να κατακτήσουν τον πλανήτη, προτού οδηγηθούν με τη σειρά τους στην εξαφάνιση.

Εντ ν’ Ρόμποτ 6: Καπετάν Κάβουρας

Τιμπό Ζουαγιέ
Γαλλία,2022, 6'

Ο Εντ νιώθει ικανοποιημένος: η πολιτική του Zero Waste απέδωσε καρπούς, η ροή των ρομποτικών απορριμμάτων έχει σταματήσει. Από τη μία ο Πράσινος Πλανήτης έχει μετατραπεί σε παράδεισο. Από την άλλη ο Πλανήτης των Σκουπιδιών λειτουργεί ως χώρος ταφής ρομποτικών απορριμμάτων. Τα καβούρια που θρέφονται με σκουπίδια τρώγονται μεταξύ τους. Τα αποθέματα τροφής έχουν στερέψει και επίκειται λιμός. Άραγε θα έπρεπε ο Καπετάν Κάβουρας να αφήσει τον λαό του να αλληλοφαγωθεί ή να πάρει μέρος σ’ έναν πόλεμο που έχει ήδη χαθεί; Καλύτερα να παλεύεις παρά να πεθάνεις πεινασμένος από τον εχθρό.