Σεράγεβο σ’αγαπώ / GRBAVICA

ΟΛΥΜΠΙΟΝ GALAXIA VACATION CLUB

Ώρες προβολών: 19.00, 21.00, 23.00

 

Σεράγεβο σ’αγαπώ / GRBAVICA

Αυστρία-Βοσνία-Ερζεγοβίνη-Γερμανία-Κροατία, 2006

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Γιασμίλα Ζμπάνιτς / Jasmila Zbanic Ηθοποιοί: Mirjana Karanovic, Luna Mijovic, Leon Lucev, Kenan Catic, Jasna Ornela Berry. Διανομή στην Ελλάδα: AMA Films. Με την υποστήριξη του Balkan Fund του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Η ταινία περιγράφει την ιστορία μιας ανύπαντρης μητέρας, της Esma, η οποία ζει με την εντεκάχρονη κόρη της Sara στο Σεράγεβο. H Esma προσπαθεί να προσφέρει μια φυσιολογική και ευτυχισμένη παιδική ηλικία στη Sara. Η φαινομενική αρμονία ανάμεσα σε μητέρα και κόρη διαταράσσεται από μια ανακοίνωση που αφορά στη σχολική εκδρομή της Sara. H Sara μαθαίνει ότι μπορεί να εξασφαλίσει μειωμένη τιμή αν μπορέσει να αποδείξει ότι ο πατέρας της ήταν ήρωας ή αγνοούμενος. Ταπεινωμένη και υπό την επήρεια του ψυχικού και σωματικού τραύματος, η Esma εξομολογείται την αλήθεια στη Sara: ότι γεννήθηκε ύστερα από τον βιασμό της στη διάρκεια του πολέμου.

 

 

Η ταινία Σεράγεβο, σ’ αγαπώ κέρδισε τη Χρυσή ¶ρκτο, το βραβείο Ειρήνης και το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ συμμετείχε στο τμήμα World Cinema του φετινού Φεστιβάλ Σάντανς. Επιπλέον, είχε κερδίσει ένα από τα τέσσερα βραβεία ανάπτυξης σεναρίου του Balkan Fund στη Θεσσαλονίκη το 2003. Στο φετινό 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ταινία κέρδισε το βραβείο «Γυναίκα και Ισότητα Ευκαιριών» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.