48ο ΦΚΘ: ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΡΥΣΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟΝ ΤΖΟΝ ΜΑΛΚΟΒΙΤΣ

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΡΥΣΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟΝ ΤΖΟΝ ΜΑΛΚΟΒΙΤΣ
 
Σε ένα κατάμεστο από κόσμο Ολύμπιον, τιμήθηκε την Κυριακή 18 Νοεμβρίου για τη συνολική του προσφορά στην έβδομη τέχνη ο χαρισματικός αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός, Τζον Μάλκοβιτς.
 
Την εκδήλωση προλόγισε ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, χαρακτηρίζοντας τον τιμώμενο καλλιτέχνη ως έναν άνθρωπο που συνοψίζει μοναδικά την έννοια του σπουδαίου ηθοποιού και αυτήν του σύγχρονου διανοούμενου.
 
Η Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη και ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γιώργος Χωραφάς, καλωσόρισαν τον δημοφιλή καλλιτέχνη. «Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πολύ σημαντικό ηθοποιό της εποχής μας, μιας προσωπικότητας σχεδόν μυθικής, έναν άνθρωπο που είναι κοντά μας απλός, όσο και μυστηριώδης», είπε χαρακτηριστικά η Δέσποινα Μουζάκη και συμπλήρωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για μας που είναι μαζί μας και του χρωστάμε αυτή την τιμή για τους ρόλους που μας έχει χαρίσει και για την απόλαυση που μας έχει δώσει».
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργος Χωραφάς, θέλησε να χαρίσει στον Τζον Μάλκοβιτς ένα ακόμη δώρο. «Δεν είναι άλλο από μία λέξη», είπε ο κ. Χωραφάς, «που χρησιμοποιούμε για να πούμε στην ελληνική γλώσσα “ηθοποιός”». «Η λέξη αυτή», εξήγησε, «είναι σύνθετη. Το δεύτερο συνθετικό εμπεριέχει την έννοια ποίηση, ποιητής, δημιουργός και το πρώτο σημαίνει ηθική αλλά και συμπεριφορά». «Νομίζω πως ο καλλιτέχνης που τιμούμε σήμερα εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις δύο έννοιες», κατέληξε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
 
Ο Τζον Μάλκοβιτς παρέλαβε με χαρά τον Χρυσό Αλέξανδρο και ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την τιμή που του έγινε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Συνεχώς με εκπλήσσουν όλες οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη ζωή μου και χαίρομαι για όλους τους εξαιρετικούς ανθρώπους, από κάθε σημείο του κόσμου, με τους οποίους είχα την ευκαιρία να δουλέψω στη διάρκεια της καριέρας μου. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή σημαίνουν πολλά για μένα και με βοηθούν να συνεχίσω την προσπάθειά μου».
 
Μετά το τέλος της τιμητικής εκδήλωσης ακολούθησε η προβολή της ταινίας Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς του Σπάικ Τζόνζι.