48ο ΦΚΘ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ BERNARD PLOSSU

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ BERNARD PLOSSU
 
«Η ποίηση της περιπλάνησης» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Bernard Plossu, που εγκαινιάστηκε την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου, το απόγευμα στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
 
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χωραφάς και η Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη. Για την έκθεση και τον κορυφαίο Γάλλο φωτογράφο Bernard Plossu μίλησαν ακόμη ο Πρόεδρος του Μουσείου Φωτογραφίας, Θανάσης Πανώρης, ο επιμελητής της έκθεσης και Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας, Βαγγέλης Ιωακειμίδης και ο σκηνοθέτης της μικρού μήκους ταινίας που προβάλλεται στο πλαίσιο της έκθεσης, HediTahar.
 
Πρώτος πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Μουσείου Φωτογραφίας, μιλώντας για ένα διαφορετικό ταξίδι με το τρένο του πολιτισμού της πόλης μας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. «Το τρένο αυτό κάνει μια στάση στο χώρο του πολιτισμού, το Μουσείο Φωτογραφίας, με απώτερο σκοπό την προώθηση του πολιτισμού σ’ ολόκληρη την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά. Ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την άψογη συνεργασία τα τελευταία χρόνια και κάλεσε τον κόσμο σ’ αυτήν την περιπλάνηση στον πολιτισμό, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της επικοινωνίας και της αγάπης για την τέχνη, καθώς μέσω αυτών διευρύνονται οι ορίζοντες μας.
 
Η διευθύντρια του Φεστιβάλ στάθηκε και αυτή με τη σειρά της στην πολύ σημαντική συνεργασία του Φεστιβάλ με το Μουσείο Φωτογραφίας, λέγοντας πως τόσο για τους ξένους φιλοξενούμενους, όσο και για τους Έλληνες επισκέπτες του Φεστιβάλ είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Μιλώντας για τον Bernard Plossu, είπε πως είναι ένας δημιουργός σε συνεχή κίνηση. «Είναι ένας φωτογράφος, που ταξιδεύει ασταμάτητα συλλέγοντας εικόνες του κόσμου, που τις οικειοποιείται και τις εφευρίσκει ξανά μέσα από την κάμερα του». «Το έργο του Plossu είναι φωτογραφικό, αλλά έχει άμεση σχέση με το σινεμά, γιατί χρησιμοποιεί τη γλώσσα του, για να χτίσει την αφήγηση μέσα από τις εικόνες του, θέλοντας να πει τη δική του ιστορία, μέσα από φωτογραφίες που είναι μοναδικές», συμπλήρωσε η Διευθύντρια του Φεστιβάλ. Ευχαρίστησε, τέλος. τον Hedi Tahar, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «με τη δική του τέχνη μας ταξιδεύει κινηματογραφικά στο έργο του Plossu».
 
Ο Hedi Tahar, σκηνοθέτης της μικρού μήκους ταινίας με τίτλο Μασσαλία μέσα από το λεωφορείο που αφορά στον Bernard Plossu, μίλησε για έναν πολύ ιδιαίτερο δημιουργό που γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη του «να γράφεις με το φως».
 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επιμελητής της έκθεσης και Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας, Βαγγέλης Ιωακειμίδης, μιλώντας και αυτός για τη γόνιμη συνεργασία του Μουσείου με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Τόνισε πως πολλά από τα έργα που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενώ, μιλώντας για τον   Plossu, είπε, ανάμεσα σε άλλα, πως «η φωτογραφία είναι για αυτόν η ζωή του, ο τρόπος με τον οποίο ψηλαφίζει και κατανοεί τον κόσμο. Δε χρειάζεται να ψάξετε, για να κατατάξετε τον Plossu σ’ ένα είδος γραφής. Οι φωτογραφίες του αντανακλούν την προσωπικότητά του, ενώ το βλέμμα του ενσωματώνει το ταλέντο της γνώσης και της αναζήτησης».
 
Η αναδρομική έκθεση, που περιλαμβάνει έργα του καλλιτέχνη για την περίοδο 1963-2006, θα διαρκέσει έως τις 4 Ιανουαρίου 2008 και εντάσσεται στο θεματικό κύκλο εκθέσεων του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Μεγάλοι δημιουργοί».