48o ΦΚΘ: ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΛΕΝΑΚΗ

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΛΕΝΑΚΗ
 
Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκαλενάκης, σε ειδική εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 18 Νοεμβρίου το απόγευμα στην αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη της αποθήκης Δ΄ του Λιμανιού. Την τιμητική πλακέτα απένειμαν στον δημιουργό η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη και ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Χωραφάς. Παρόντες στην εκδήλωση, την οποία ακολούθησε η προβολή της ταινίας Ντάμα Σπαθι (1966), ήταν εκπρόσωποι όλων των κινηματογραφικών σωματείων καθώς και μέλη του διοικητικού συμβουλιου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
 
Για το σκηνοθέτη και το έργο του μίλησαν ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξης Δερμετζόγλου και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος. Αναφορικά με την   Ντάμα Σπαθί, ταινία που εντάσσεται και στο πρόγραμμα του φετινού αφιερώματος του Φεστιβάλ στο ελληνικό φιλμ νουάρ, ο Αλέξης Δερμετζόγλου υποστήριξε ότι μπορεί μεν να χαρακτηριστεί ως ερωτικό μελόδραμα, ωστόσο είναι κάτι πέρα από αυτό: «Το φιλμ καταγράφει ανάγλυφα την ελληνική πραγματικότητα της δεκαετίας του ‘60», είπε ο κ. Δερμετζόγλου. «Μιλάει για κάτι που θα έρθει, στην αισθητική της ταινίας υπάρχει κάτι ανήσυχο», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι νιώθει δέος που μιλάει για το Γιώργο Σκαλενάκη, έναν άνθρωπο που έχει συνομιλήσει με το Μίλαν Κούντερα και έχει ζήσει την Άνοιξη της Πράγας. 
 
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών ξεχώρισε το Γιώργο Σκαλενάκη ως πρότυπο καλλιτέχνη και ως πραγματικό δάσκαλο που βοηθά και υποστηρίζει τους νέους. «Μας δίδαξε ότι η τέχνη και η ζωή είναι αξεχώριστες», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος. Αναφέρθηκε ακόμη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου λέγοντας ότι μέσα στην τηλεοπτική αποχαύνωση δίνει χαρά το να ασχολούνται οι άνθρωποι με την τέχνη. Τέλος δήλωσε πως θεωρεί το αφιέρωμα στο φιλμ νουάρ μια πολύ σημαντική πρωτοβουλιά του Φεστιβάλ.
 
Ο ίδιος ο σκηνοθέτης, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση αλλά και όσους τον βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, καθώς και το κοινό που αγκάλιασε με αγάπη όχι μόνο τις ταινίες του αλλά «τις ταινίες ΜΑΣ», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Δεν παράλειψε να αναφερθεί στην πρώτη προβολή της ταινίας Ντάμα Σπαθί στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 41 χρόνια πριν. Από τις κριτικές που είχε αποσπάσει τότε το φιλμ ξεχώρισε αυτή της Τόνιας Μαρκετάκη «υπό τη σκέπη της οποίας τιμάται συμπτωματικά και σήμερα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.
 
Λίγο πριν σβήσουν τα φώτα για να αρχίσει η προβολή της ταινίας ο Γιώργος Σκαλενάκης έδωσε σε όλους τους παρευρισκόμενους μια ευχή: «Καλές εικόνες να ‘χετε πάντα, όλοι σας»…