48ο ΦΚΘ: ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΝΤΑΣ 18/11

48o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΝΤΑΣ 18/11
 
Να... κουβεντιάζουν βρέθηκαν την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στο Εντευκτήριο του Λιμανιού οι Ilian Simeonov, από τη Βουλγαρία, σκηνοθέτης της ταινίας Warden of the Dead, Mushon Salmona, από το Ισραήλ, σκηνοθέτης της ταινίας Vasermil, ο έλληνας παραγωγός της ταινίας Πανικός και παράνοια μέσα σε μια παραίσθηση, Ανδρέας Τρυφωνόπουλος και ο κριτικός και δημιουργός του κινηματογραφικού blog Movies for the Masses Ιωσήφ Πρωϊμάκης.
 
Οι τρεις ταινίες έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό το ότι έχουν ως πρωταγωνιστές τους νέους ανθρώπους ή παιδιά. Η Αγγελική Κόντις, συντονίστρια της συζήτησης, την άνοιξε υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο αποτελεί πρόκληση για τους κινηματογραφιστές. O Ilian Simeonov σχολίασε σχετικά πως επέλεξε το συγκεκριμένο πρωταγωνιστή επειδή δεν υποδυόταν το ρόλο αλλά τον ζούσε. «Ήταν εύκολο να δουλέψω με το συγκεκριμένο παιδί, το δύσκολο ήταν να δουλέψω με τις πάπιες-φίλες του παιδιού», ανέφερε χαριτολογώντας ο σκηνοθέτης και συμπλήρωσε ότι παρότι το αγόρι με τις πάπιες ήταν φίλοι στο έργο στην πραγματικότητα δεν τα πήγαιναν καθόλου καλά. Ο παραγωγός της ταινίας Πανικός και παράνοια μέσα σε μια παραίσθηση Ανδρέας Τρυφωνόπουλος από τη μεριά του, υποστήριξε ότι το δύσκολο δεν ήταν η συνεργασία με τους νέους που πρωταγωνιστούν στην ταινία αλλά η γλώσσα, καθώς το φιλμ είναι γυρισμένο στα αγγλικά αν και έχει Έλληνες πρωταγωνιστές.
 
Ένα δεύτερο κοινό χαρακτηριστικό των ταινιών ήταν ο χαμηλός προϋπολογισμός τους. Ο Mushon Salmona ανέφερε ενδεικτικά ότι η χρηματοδότηση έγινε από την κυβέρνηση του Ισραήλ, δεν υπήρχε στούντιο και η ταινία γυρίστηκε μέσα σε 90 μέρες. Ο Ilian Simeonov είπε σχετικά πως προσπαθούσε να βρει χρηματοδότηση επί 12 χρόνια και τελικά χρηματοδοτήθηκε από τη βουλγαρική κυβέρνηση και τηλεόραση.
 
Αλλάζοντας θέμα και εστιάζοντας στο πάντα απρόβλεπτο κοινό, ο Ιωσήφ Πρωϊμάκης υποστήριξε ότι το τελευταίο προτιμάει τις ταινίες που έχουν ένα cult status καθώς και αυτές που βρίσκονται ψηλά στο box office. Ο Ilian Simeonov πήρε το λόγο για να πει αστειευόμενος: « Άκουσα καλά λόγια για την ταινία μου, αλλά από... φίλους». Πρόσθεσε ότι αυτό συμβαίνει γιατί στη Βουλγαρία ο κόσμος πηγαίνει στον κινηματογράφο για να δει αμερικάνικες και όχι βουλγάρικες ταινίες. Ο Mushon Salmona από την πλευρά του ανέφερε ότι παρότι οι κριτικοί στο Ισραήλ ήταν γενναιόδωροι με την ταινία του δεν πήγε πολύς κόσμος να τη δει καθώς στο σινεμά πηγαίνουν μόνο μεγαλύτερες ηλικίες ενώ οι νέοι προτιμούν να βρίσκουν ταινίες στο διαδίκτυο. Ο Ιωσήφ Πρωϊμάκης διαφώνησε, υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα πηγαίνουν και οι νέοι στον κινηματογράφο και ότι ταινίες όπως αυτές των δύο συνομιλητών του δύσκολα βρίσκονται στο internet.