48ο ΦΚΘ: ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
 
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στην Αποθήκη Γ΄ στο Λιμάνι, η ειδική εκδήλωση για την βράβευση του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για ταινία μεγάλου μήκους, βασισμένου σε ελληνικό λογοτεχνικό έργο που διοργάνωσε και φέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
 
Το 1ο βραβείο για το διασκευασμένο σενάριο για ταινία μεγάλου μήκους απέσπασε η Άννα Γαρεφαλάκη για το σενάριο «Σκέλεθρας» που είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Κύπριου συγγραφέα Νίκου Νικολαΐδη, ενώ τιμητική μνεία απονεμήθηκε στην Κλειώ Κολοκυθά για το σενάριο «Μεντόλ» που βασίστηκε στο «Μενεξεδένιο Μπουκετάκι» του Γρηγορίου Ξενόπουλου.
 
Η κ. Μυρτώ Τζαννετάκη, στέλεχος του τμήματος διεθνών εκθέσεων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, απονέμοντας το βραβείο στην κ. Άννα Γαρεφαλάκη, είπε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μία δημιουργική διασκευή που αποδίδει με οξυδέρκεια και ευαισθησία το πνεύμα του συγγραφέα». Αφού συνεχάρη τις δύο σεναριογράφους, παρέδωσε στην ΄Αννα Γαρεφαλάκη μια επιταγή 7000 ευρώ.
 
Στη συνέχεια ο συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος, δήλωσε ότι απο τη μία πλευρά είναι πολύ ενθαρρυντικό να γίνονται σενάρια που βασίζονται σε λογοτεχνικά βιβλία και να βραβεύονται οι σεναριογράφοι τους, αλλά και ότι είναι εξίσου σημαντικό αυτά τα σενάρια να προχωρούν και στο στάδιο της παραγωγής. «Πρέπει να δοθούν κάποια κίνητρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραπτόπουλος.
 
Η ΄Αννα Γαρεφαλάκη φανερά συγκινημένη ευχαρίστησε το ΕΚΕΒΙ λέγοντας χαρακτηριστικά: « Είναι πολύ διαφορετικό να πειραματίζομαι μόνη μου και να αδειάζω το κεφάλι μου για να διαβάσω ένα συγγραφέα σαν τον Νίκο Νικολαϊδη και πολύ διαφορετικό, κάποιος να σκύβει πάνω σε αυτό το γραπτό να το αξιολογεί και να το εκτιμά». Και συνέχισε ευχαριστώντας τον Νίκο Νικολαϊδη γιατί όπως εξήγησε, «με πολύ μεγάλη γενναιοδωρία, ενώ ο ίδιος έζησε μέσα στις στερήσεις, έγραψε τις εικόνες του για τον κόσμο και φρόντισε κιόλας αυτές να φτάσουν μέχρι εμάς»
 
Η σεναριογράφος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει, με δάκρυα στα μάτια, και τον δάσκαλό της, Χρήστο Παπαδημούλη, δάσκαλο του θεάτρου και του κινηματογράφου που της δίδαξε, όπως είπε, «την τέχνη της ηθοποιίας και του σεναρίου», αλλά και την οικογένειά της που την στήριξε σε κάθε της προσπάθεια.
 
Η κ. Κλειώ Κολοκυθά, η οποία τιμήθηκε με την ειδική μνεία, είπε χαρακτηριστικά για το έργο της: «Ηταν ένα ενδιαφέρον πείραμα αυτή η δουλειά γιατί ήταν μια μεταφορά σε μία άλλη εποχή απο αυτή που είναι η ιστορία του βιβλίου». Στη συνέχεια τόνισε ότι για να έχουμε ένα επιτυχημένο σενάριο δεν χρειάζεται να μένουμε απαραίτητα στο τυπικό και στη φόρμα του κειμένου και της προέλευσης του, αλλά οτι μπορούμε να το πάρουμε σαν αφορμή για να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. «Άλλωστε η ιστορία είναι αυτή που κρατάει», τόνισε κλείνοντας.