48o ΦΚΘ: ΕΝΑΡΞΗ CROSSROADS

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΕΝΑΡΞΗ 3ου ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΩΝ CROSSROADS
 
Ανανεωμένο άνοιξε την αυλαία του το 3ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads την Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, στο Industry Center στην Αποθήκη 8. Το εμπλουτίζει μια καινούρια ενότητα, στην οποία θα παρουσιάζονται νέοι παραγωγοί από μια χώρα των Βαλκανίων ή της Μεσογείου. «Φέτος επιλέχθηκε η Τουρκία, μια γειτονική χώρα στην οποία το σινεμά αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζει ενδιαφέροντες κινηματογραφιστές», σημείωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φόρουμ Μαρί Πιερ Μάσια. Συμπλήρωσε, δε, ότι τον Απρίλιο πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη Φεστιβάλ Κινηματογράφου, στο οποίο επιθυμούν να έχουν ένα παρόμοιο φόρουμ συμπαραγωγών.
 
Το φετινό Crossroads φιλοξενεί επίσης και ημερίδα με θέμα την κινηματογραφική πειρατεία και τις πολιτικές που υιοθετούνται για την αντιμετώπισή της, τόσο από το αμερικανικά στούντιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πάνελ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κορυφαίων εταιρειών, όπως TimeWarner, WarnerBrosEntertainmentEurope κ.α. «Το πρόβλημα της πειρατείας επιδεινώνεται συνεχώς, εξαιτίας και της ταχύτητας μετάδοσης της πληροφορίας στο Internet. Δεν μπορούμε να το σταματήσουμε, δεν μπορούμε όμως και να το αγνοήσουμε, αφήνοντας απροστάτευτους τους δημιουργούς. Πρέπει να βρούμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε, έστω και μερικώς», σχολίασε η κυρία Μαρί Πιερ Μάσια. 
 
Το Crossroads ιδρύθηκε το 2005 από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με στόχο να στηρίζει και να προωθεί στη διεθνή αγορά παραγωγούς ταινιών μυθοπλασίας που συνδέονται με τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Το Δίκτυο Ευρωπαίων Παραγωγών συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία της διοργάνωσης, ως αποτέλεσμα της φήμης που απέκτησε το Crossroads.
 
Η περσινή διοργάνωση άφησε τους συμμετέχοντες ενθουσιασμένους και είχε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για το ελληνικό project J.A.C.E., σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη. Από τις επαφές που έγιναν στη διάρκεια του Φόρουμ προέκυψε η συμμετοχή διαφόρων εταιρειών σε επίπεδο συμπαραγωγής. Τα γυρίσματα της ταινίας θα ξεκινήσουν το Δεκέμβριο του 2007, θα είναι μία ευρωπαϊκή συμπαραγωγή και τη διανομή στην Ελλάδα και την Κύπρο έχει αναλάβει η ODEON A.E.
 
Φέτος, με κριτήρια την ποιότητα του σεναρίου και τη δυνατότητα υλοποίησης της παραγωγής, από περίπου 100 αιτήσεις επιλέχθηκαν 14 σχέδια κινηματογραφικών ταινιών από Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Ισραήλ, Τουρκία, Λίβανο, Ρουμανία και Ιταλία. Σε σχέδιο που θα επιλεχθεί θα απονεμηθεί το βραβείο NokiaNSeries, ύψους 10.000 ευρώ.