10ο ΦΝΘ: ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΡΤΟ ΧΑΛΟΝΕΝ

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΡΤΟ ΧΑΛΟΝΕΝ




Τον ΄Αρτο Χάλονεν, έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς της νεότερης γενιάς Φινλανδών ντοκιμαντεριστών, αλλά και ιδρυτή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Ελσίνκι Docpoint, τίμησε το 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Μαρτίου το βράδυ στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον.

«Είναι παράδοση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης να τιμά κάθε χρόνο έναν διακεκριμένο ντοκιμαντερίστα, το έργο του οποίου έχει συμβάλλει στην εξάπλωση του είδους και στην ανάπτυξή του σε παγκόσμια κλίμακα», είπε, παρουσιάζοντας το τιμώμενο πρόσωπο, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης και συμπλήρωσε: «Είναι η δεύτερη φορά στα δέκα αυτά χρόνια που τιμάμε έναν δημιουργό από τη Φινλανδία. Έχουμε τιμήσει στο παρελθόν την Πίριο Χονκασάλο και φέτος τιμάμε έναν εξίσου σημαντικό καλλιτέχνη, τον ΄Αρτο Χάλονεν».

«Μια βράβευση σαν τη σημερινή αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή δικαίωσης στη ζωή ενός κινηματογραφιστή, δεδομένων των τόσων δυσκολιών και εμποδίων που αντιμετωπίζουμε στο έργο μας», σημείωσε ο διακεκριμένος σκηνοθέτης, παραλαμβάνοντας με ιδιαίτερη χαρά το βραβείο από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και πρόσθεσε: «Παρακολουθώ το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εδώ και χρόνια και είναι μεγάλη μου χαρά να το βλέπω να αναπτύσσεται. Αυτό καθιστά τη σημερινή μου διάκριση ακόμη πιο σημαντική. Ευχαριστώ το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ευχαριστώ τη Θεσσαλονίκη».

Μετά το τέλος της τιμητικής εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την πιο πρόσφατη δουλειά του ΄Αρτο Χάλονεν Η σκιά του ιερού βιβλίου, στην οποία ο Φινλανδός ντοκιμαντερίστας ανιχνεύει μέσα από μια αλληλουχία γεγονότων και στοιχείων, τις παραμέτρους εκείνες που από την μία πλευρά εδραίωσαν το δικτατορικό καθεστώς στο Τουρκμενιστάν, κι από την άλλη έδωσαν το απαραίτητο άλλοθι στον δυτικό κόσμο να το στηρίξει με την επίφαση της «πολιτιστικής» ανταλλαγής.