10ο ΦΝΘ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΡΤΟ ΧΑΛΟΝΕΝ

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΡΤΟ ΧΑΛΟΝΕΝ



Συνέντευξη τύπου έδωσε την Τετάρτη 12 Μαρτίου στο Πράσινο Δωμάτιο του Ολύμπιον, ο Φινλανδός σκηνοθέτης και τιμώμενο πρόσωπο του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, Άρτο Χάλονεν. Τον δημιουργό καλωσόρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν από τους σημαντικότερους ενεργούς Ευρωπαίους ντοκιμαντερίστες.

Ο Άρτο Χάλονεν, διακεκριμένος κυρίως ως δημιουργός ταινιών τεκμηρίωσης, έχει γράψει και σκηνοθετήσει και ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι ήταν αυτό που τον ώθησε να ασχοληθεί με το ντοκιμαντέρ, ο Α. Χάλονεν είπε πως το θεωρεί «το πιο ελεύθερο είδος, το πιο δημιουργικό, το λιγότερο δεσμευτικό για έναν σκηνοθέτη» και συμπλήρωσε: «Λόγω τις παλαιότερης ενασχόλησής μου με τη μυθοπλασία και το κινούμενο σχέδιο, βλέπω πιο ανοιχτά το είδος του ντοκιμαντέρ. Ωστόσο, όταν στα ντοκιμαντέρ μου χρησιμοποιώ μυθοπλαστικά στοιχεία, το κάνω με τρόπο που δεν απομακρύνεται από την αλήθεια, το κάνω για να την αναδείξω και να φτάσω πιο κοντά σε αυτήν».

Στη συνέχεια μίλησε για τον τρόπο που επιλέγει τα θέματά του, σημειώνοντας πως θεωρεί πολύ σημαντική την παράμετρο της τύχης («να είσαι στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή») και πως όταν κάνει μια ταινία έχει ως «οδηγούς» του το πάθος και τη διαίσθηση: «Δεν σχεδιάζω τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθώ. Αυτά με παρασύρουν και εγώ τα κυνηγώ».

Ο Α. Χάλονεν τόνισε πως βασικός του στόχος είναι η καλλιτεχνική δημιουργία, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο, ενώ σημείωσε πως παρότι στις ταινίες του ασχολείται κυρίως με τις κουλτούρες άλλων χωρών, η επόμενη δουλειά του θα είναι για τη Φινλανδία και θα έχει για θέμα της έναν τραγουδιστή, του οποίου η μουσική και οι στίχοι έχουν επηρεάσει βαθιά και τον ίδιο: «Θα είναι μια ιστορία για όλους εμάς, που δεν συνειδητοποιούμε ότι γινόμαστε φορείς μηνυμάτων για τους άλλους, αφήνοντας το δικό μας αποτύπωμα στην κοινωνία».

Όταν ρωτήθηκε για την εναλλαγή του αφηγηματικού του ύφους από ταινία σε ταινία ο Arto Halonen είπε ότι για τον ίδιο είναι μια πρόκληση να κάνει πράγματα με διαφορετικό τρόπο: «Στο ντοκιμαντέρ έχει πολύ ενδιαφέρον να πειραματίζεσαι με τεχνικές. Προσωπικά προτιμώ την ποικιλία, με βοηθάει να συνεχίζω και με κρατάει πιο ενεργητικό». Σχετικά με το αν το ντοκιμαντέρ μπορεί να λειτουργήσει ως «όπλο» ενάντια στα κακώς κείμενα της σημερινής κοινωνίας, ο Φινλανδός δημιουργός υποστήριξε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, δεν είναι όμως και αδύνατο: «Μέσα από το ντοκιμαντέρ έχουμε τη δυνατότητα να συγκινήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να δραστηριοποιήσουμε τον κόσμο. Αυτό άλλωστε ήταν και το δικό μου κίνητρο».