ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ SALONICA STUDIO / FOUR CORNERS

ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ SALONICA STUDIO / FOUR CORNERS

Ξεκίνησαν χθες, Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης οι εργασίες του εκπαιδευτικού προγράμματος του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Salonica Studio. Η εν λόγω εκπαιδευτική πρωτοβουλία, που υλοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Industry Centre του Φεστιβάλ και σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα διαρκέσει από την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 22 Νοεμβρίου.

Η εξαιρετικά επιτυχημένη λειτουργία του προγράμματος Salonica Studio από την πρώτη κιόλας χρονιά του, οδήγησε σε περαιτέρω επέκταση και διεθνοποίησή του, με αποτέλεσμα να δώσει το έναυσμα για τη δημιουργία του νέου, ευρωπαϊκού προγράμματος Four Corners και στη συνέχεια να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες του. Στο Four Corners, το οποίο έχει επιτύχει χρηματοδότηση και υποστήριξη από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA, συμμετέχουν τρεις μεγάλες σχολές κινηματογράφου: το Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. από την Ελλάδα, το Bournemouth Screen Academy & Skillset από τη Μεγάλη Βρετανία, και η ESCAC (Escuela Superior de Cine y Audiovisuales de Cataluna) από την Ισπανία. Το νέο αυτό πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2008 από τη Βαρκελώνη, συνεχίστηκε τον Ιούνιο στο Bournemouth και ολοκληρώνεται φέτος τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Την έναρξη των εργασιών του Salonica Studio χαιρέτησε εκ μέρους της διευθύντριας της 49ης διοργάνωσης η σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υπεύθυνη εκδόσεων του ΦΚΘ, Αθηνά Καρτάλου: «Εκ μέρους της διευθύντριας του Φεστιβάλ, Δέσποινας Μουζάκη, σας απευθύνω έναν θερμό χαιρετισμό και την ευχή να αποδειχθεί καρποφόρο αυτό το τελευταίο στάδιο του προγράμματος Four Corners. Αποτελεί το τέλος ενός μακρινού ταξιδιού, που ξεκίνησε στη Βαρκελώνη, στην Ισπανία, συνεχίστηκε στο Μπόρνμουθ της Βρετανίας και καταλήγει εδώ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Τσινίκας, τόνισε: «Ελπίζω το φετινό πρόγραμμα Salonica Studio - Four Corners να αποδειχθεί ιδιαίτερα παραγωγικό για όλους τους φοιτητές και ευχαριστώ όλους σας για τη βοήθεια που παρέχετε μέσω αυτού του προγράμματος, ώστε οι φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. να γίνουν καλύτεροι».

Το λόγο πήρε στην συνέχεια η διευθύντρια σπουδών του προγράμματος, Ρενάτε Ρογκίνας, η οποία απευθυνόμενη στους φοιτητές υπογράμμισε: «Το νέο ραντεβού μας μοιάζει με οικογενειακή συνάντηση. Πρόκειται για το τελευταίο εργαστήρι που κάνουμε μαζί, αλλά ελπίζω ότι μελλοντικά θα αποκτήσετε τη δική σας θέση στον κόσμο του κινηματογράφου και θα ξανασυναντηθούμε υπό διαφορετικές συνθήκες. Καθώς πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Salonica Studio σας δίνει την σπάνια ευκαιρία να γνωρίσετε καταξιωμένους επαγγελματίες του κινηματογράφου, να δικτυωθείτε μαζί τους και να μάθετε από αυτούς».

Τέλος, η συντονίστρια του προγράμματος Salonica Studio / Four Corners, Θέμις Βελένη, παρουσίασε τις λεπτομέρειες του τριήμερου εκπαιδευτικού προγράμματος, κατά τη διάρκεια του οποίου ειδικευόμενοι στην παραγωγή φοιτητές, θα έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν προτάσεις σεναρίων σε ολιγομελείς ομάδες, να παρακολουθήσουν σεμινάρια και να επιμορφωθούν πάνω στο γνωστικό τους αντικείμενο. Οι φοιτητές θα έχουν μεταξύ άλλων την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα masterclasses που θα παραδώσουν ο ανεξάρτητος Βρετανός δημιουργός Τέρενς Ντέιβις (Πέμπτη 20 Νοεμβρίου) και ο βραβευμένος με Όσκαρ Αργεντινός συνθέτης Γκουστάβο Σανταολάγια (Παρασκευή 21 Νοεμβρίου).

Στο πρόγραμμα Four Corners, συμμετέχουν 28 συνολικά φοιτητές από 6 χώρες, αφού εκτός από τους φοιτητές του ΑΠΘ, του Μπόρνμουθ και της ESCAC, παίρνουν επίσης μέρος φοιτητές από τη Γερμανία (Filmakademie Baden-Wurttemberg in Ludwigsburg), τη Ρουμανία (National University for Theatre and Film in Bucharest) και τη Φινλανδία (School of Motion Picture, Helsinki).

Οι δράσεις του Industry Center πραγματοποιούνται με την υποστήριξη:

Το πρόγραμμα του Four Corners/Salonica Studio
πραγματοποιείται με την υποστήριξη: