ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΕΩΝ 49ΟΥ ΦΚΘ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΕΩΝ 49ΟΥ ΦΚΘ

Οι εκδόσεις του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στο βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» στη Θεσσαλονίκη.

Η υπεύθυνη εκδόσεων του Φεστιβάλ Αθηνά Καρτάλου διευκρίνισε κατά την παρουσίαση πως φέτος για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε σε τέσσερις από τις εκδόσεις του – στις μονογραφίες για τον Τέρενς Ντέιβις, για τον Ουσμάν Σεμπέν και για τους αδερφούς Ζαν Πιερ και Λυκ Νταρντέν, καθώς και στην έκδοση «Διάσπαση και Ενότητα» του αφιερώματος στη Μέση Ανατολή - με τις εκδόσεις «Οξύ», ενώ συνεχίστηκε η επιτυχημένη συνεργασία και με τις εκδόσεις «Αιγόκερως». «Ελπίζουμε ότι τώρα που τα βιβλία είναι δίγλωσσα και έχουν ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, αφού μας τα ζητούν και από το εξωτερικό, να βρουν ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό», υπογράμμισε η Αθηνά Καρτάλου.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου Νίκος Σαββάτης, ο οποίος μέχρι σήμερα, στην μακροχρόνια συνεργασία του με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έχει επιμεληθεί συνολικά 11 από τις εκδόσεις του. «Οι εκδόσεις αυτές που έχουν γίνει θεσμός καλύπτουν ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, αυτό των κινηματογραφικών εκδόσεων, οι οποίες στη χώρα μας είναι ανύπαρκτες», επεσήμανε ο Νίκος Σαββάτης, ο οποίος φέτος επιμελείται την έκδοση για τον Ουσμάν Σεμπέν, τον «πατέρα του αφρικανικού κινηματογράφου» όπως τον αποκαλούν χαρακτηριστικά.