ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΛΙΒΕΡ ΣΤΟΟΥΝ

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΛΙΒΕΡ ΣΤΟΟΥΝ

Με τον Χρυσό Αλέξανδρο τιμήθηκε από το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Τετάρτης 19 Νοεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον, ο δημοφιλής αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν.

Τον δημιουργό και τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης υποδέχθηκε η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη, περιγράφοντάς τον ως έναν σκηνοθέτη που τολμά να σταθεί απέναντι από το σύστημα και να καταγγείλει τα κακώς κείμενα χωρίς να υπολογίζει οποιοδήποτε τίμημα. «Ο Όλιβερ Στόουν με το W. αποδεικνύει γι’ ακόμη μια φορά ότι το σινεμά μπορεί να προβάλει νέες ιδέες και να προωθήσει έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης, συμβάλλοντας έτσι στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τα παγκόσμια κοινωνικά προβλήματα. Ο Στόουν μπορεί να μετρά πάνω από 20 χρόνια καριέρας, όμως μοιάζει να μην έχει απολέσει στο ελάχιστο την ορμή και το πάθος του πίσω από την κάμερα», τόνισε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Φεστιβάλ.
Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργος Χωραφάς χαρακτήρισε τον Όλιβερ Στόουν ως natural born storyteller (γεννημένο αφηγητή ιστοριών) και πρόσθεσε: «Σήμερα το απόγευμα στο αρχαίο θέατρο της Βεργίνας, στον χώρο όπου πριν από πολλά χρόνια καθορίστηκε η μοίρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν πολύ συγκινητικό για εμάς να δούμε μια λάμψη στα μάτια ενός ανθρώπου που έχει αφιερώσει τη ζωή του στον κινηματογράφο και στην αφήγηση ιστοριών για ανθρώπους ισχυρούς και το πεπρωμένο τους».
Ο Όλιβερ Στόουν ευχαρίστησε το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με αφορμή την επίσκεψή του στην Βεργίνα είπε: «Σήμερα βρισκόμαστε σε μια περίεργη χρονική στιγμή, διότι ο Μπους παραλληλίζει τον εαυτό του με το Μέγα Αλέξανδρο. Πολλοί τον υποτίμησαν και εκεί οφείλεται η επιτυχία του. Ο Μπους είναι ένα είδος αμερικανικού αρχέτυπου όπως ο Τζόν Γουέιν και κάποια στιγμή το φαινόμενο Μπους θα επιστρέψει στην επικαιρότητα».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και του καλλιτεχνικού χώρου. Ανάμεσά τους ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, με τη σύζυγό του Μελίνα Μποτέλη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ Χόιτ Μπράιαν Γι, ο τραγουδοποιός Μανώλης Ρασούλης κ.α.