11o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
13-22 Μαρτίου 2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, γιορτάζει για ενδέκατη χρονιά την ανήσυχη και σε διαρκή αναμόρφωση τέχνη του ντοκιμαντέρ, ψάχνοντας για μια ακόμη φορά τις εικόνες εκείνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, πάνω από όλα, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις.

Χρόνο με το χρόνο οι «συνοδοιπόροι» του φεστιβάλ πληθαίνουν, γεγονός που αποδεικνύει όχι μόνο το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ταινίες τεκμηρίωσης, αλλά και την επιτυχία της διοργάνωσης, που κατάφερε πολύ γρήγορα να καθιερωθεί στη συνείδηση επαγγελματιών και κοινού ως μια από τις σημαντικότερες του χώρου.

Συνεπές στον κοινωνικό του χαρακτήρα, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα επιχειρεί και φέτος, όπως εξηγεί και ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός του διευθυντής, Δημήτρης Εϊπίδης, να ενεργοποιήσει τις συνειδήσεις των θεατών, να παίξει ενεργό ρόλο στην εναλλακτική ενημέρωση αλλά και την ψυχαγωγία τους, να αναδείξει ζητήματα που τα Μέσα Ενημέρωσης βάζουν σε δεύτερη μοίρα, να προκαλέσει έναν ζωντανό διάλογο.

Το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί μέσα από το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, αλλά και τις παράλληλες δράσεις του, να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει, αλλά και να κινητοποιήσει το κοινό του. Πιο αναλυτικά, τα highlights του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα είναι τα εξής:



ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Η ΑΦΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Στα σύγχρονα αφρικανικά ντοκιμαντέρ εστιάζει το κεντρικό θεματικό αφιέρωμα του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ένα αφιέρωμα που φέρει την εξής ιδιαιτερότητα: Όλες οι ταινίες είναι γυρισμένες από Αφρικανούς δημιουργούς, ματιά στην οποία σπάνια έχει την ευκαιρία να διεισδύσει ο δυτικός κόσμος. Το αφιέρωμα έρχεται ως συνέχεια της κύριας θεματικής ενότητας του 8ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Αφρική: Άλυτα ζητήματα», η οποία είχε ρίξει φως στα μείζονα θέματα που χαρακτηρίζουν τους κοινωνικούς ιστούς των αφρικανικών λαών. Φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη Βαλκανική χερσόνησο, πραγματοποιείται αφιέρωμα σε αφρικανικά ντοκιμαντέρ σκηνοθετημένα από Αφρικανούς σκηνοθέτες, με ένα πρόγραμμα ταινιών που αντανακλούν την σύγχρονη πραγματικότητα της αφρικανικής ηπείρου – μια πραγματικότητα ευάλωτη και πολυσύνθετη, ιδωμένη εκ των έσω, από ανθρώπους, οι οποίοι όχι μόνο την κινηματογραφούν, αλλά και την προσδιορίζουν. Μ’ αυτό τον τρόπο, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συμμετέχει ενεργά στον παγκόσμιο διάλογο γύρω από την αφρικανική ήπειρο, και ταυτόχρονα στο παγκόσμιο κίνημα υποστήριξης και αλληλεγγύης. Ταινίες από το Τόγκο - The dancing forest του Brice Laine, το Μάλι - Victims of our Riches του Kal Toure, τη Λιβερία – Iron ladies of Liberia της Siatta Scot Thompson και του Daniel Junge, τη Νότιο Αφρική – Keiskamma / a story of love της Miki Redelinghuys - από αφρικανικές κινηματογραφίες άγνωστες στο ευρύτερο κοινό, απαρτίζουν το αφιέρωμα, που διαχωρίζεται θεματικά σε δυο μέρη: Από τη μία πλευρά, αποκαλύπτει μέσα από τις συγκλονιστικές εμπειρίες των ιθαγενών, έναν κόσμο απόλυτης φτώχιας, φυλετικών πολέμων, ραγδαίας εξάπλωσης του AIDS, οικονομικής εκμετάλλευσης και έλλειψης φαρμακευτικής και ιατρικής βοήθειας. Και από την άλλη, το αφιέρωμα ακολουθεί τις μοίρες Aφρικανών μεταναστών στην Ευρώπη, όπου αντί για τη Γη της επαγγελίας, ανακαλύπτουν έναν εφιαλτικό κόσμο εξαπάτησης, φυλακίσεων, κακομεταχείρισης, προκαταλήψεων και ρατσισμού.

Στη διάρκεια του αφιερώματος, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με την συμμετοχή δημιουργών ντοκιμαντέρ και ειδικών, οι οποίοι θα αναλύσουν φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στις αναπτυσσόμενες αφρικανικές χώρες, τοποθετώντάς τα στο διεθνές πλαίσιο, εγείροντας ερωτήματα και προτείνοντας λύσεις.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Το αυστριακό ντοκιμαντέρ κερδίζει τα τελευταία χρόνια έδαφος στον διεθνή φεστιβαλικό χάρτη, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά και την αναγνώριση των ειδικών του χώρου. Ακολουθώντας τα χνάρια των μυθοπλαστών συναδέλφων τους, που γράφουν ιστορία στο παγκόσμιο σινεμά, οι νέοι Αυστριακοί ντοκιμαντερίστες, ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας τους και τολμούν να ‘ξύσουν΄’ πληγές αυτού του πλανήτη, να σκιαγραφήσουν κόσμους άγνωστους, να αφηγηθούν ευάλωτες ανθρώπινες ιστορίες με χαρακτήρα οικουμενικό.

Με ταινίες πρόσφατης παραγωγής, το αφιέρωμα στα αυστριακά ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο: Μας οδηγεί στο δρόμο για την Μέκκα, ακολουθώντας τα βήματα ενός εβραίου από την Ουκρανία που ασπάστηκε τον μουσουλμανισμό – A road to Mecca του George Misch - μας καλεί να διανύσουμε την διαδρομή Παρίσι – Ντακάρ, αλλά και όσα κρύβονται πλάι σ’ αυτήν – 7915 km του Nikolaus Geyrhalter - αποκαλύπτει το πολύπλοκο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα – Let’s make money του Erwin Wagenhofer - και ρίχνει φως σε συναρπαστικές προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού – Who’s afraid of Kathy Acker? της Barbara Caspar. Οι Αυστριακοί δημιουργοί, εξερευνούν, φιλτράρουν και αποτυπώνουν όσα κρύβονται κάτω από την επιφάνεια και αλλάζουν μέρα με τη μέρα το πρόσωπό της με φρενήρεις ρυθμούς.

ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Σε μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και έντονες κοινωνικές αντιθέσεις, η τέχνη του ντοκιμαντέρ κατέχει εδώ και πολλά χρόνια ιδιαίτερη θέση, χάρη στην επιμονή και ταυτόχρονα την ανάγκη των Μεξικανών δημιουργών να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστήρια της ζωής. Την τελευταία δεκαετία, η άνθιση του μεξικανικού κινηματογράφου, έχει δώσει νέα ώθηση στις ταινίες τεκμηρίωσης, με τους ντοκιμαντερίστες να αναζητούν νέες αφηγηματικές και αισθητικές προσεγγίσεις και να καταθέτουν έργα με έντονη δυναμική, που απευθύνονται όχι μόνο σε μεξικανικό, αλλά και σε παγκόσμιο ακροατήριο.

Οι ταινίες που απαρτίζουν το αφιέρωμα στο σύγχρονο μεξικανικό ντοκιμαντέρ, συνθέτουν ένα πολυπρισματικό πανόραμα της πρόσφατης μεξικανικής παραγωγής ταινιών τεκμηρίωσης. Στην πλειοψηφία τους, τα ντοκιμαντέρ – ανάμεσά τους τα Born Without της Eva Norvind, Presumed Guilty του Roberto Hernandez και Ex voto para tres animas του Diego Rivera Kohn - εστιάζουν σε ανθρώπινες ιστορίες, σε απόκληρους, σε ονειροπόλους, σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας που περιμένουν ένα θαύμα. Και την ίδια στιγμή διατηρούν πλάι στις γήινες αφηγήσεις τους, στοιχεία ονειρικά, που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από αρχαίους μύθους. Οι Μεξικανοί δημιουργοί, στέκονται με αιχμηρή ματιά απέναντι στον κόσμο που τους περιβάλλει, δεν χάνουν όμως ούτε στιγμή την νοητή γραμμή που τους (και μας) ενώνει με το παρελθόν.