11ο ΦΝΘ: ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
13-22 Μαρτίου 2009

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

Το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει μέσα από τα αφιερώματά του σε δημιουργούς, δυο κινηματογραφιστές με σημαντική συμβολή στο είδος του ντοκιμαντέρ, οι οποίοι θα τιμήσουν με την παρουσία τους τη διοργάνωση. Το Φεστιβάλ τιμά τον Φώτο Λαμπρινό, τον σκηνοθέτη – ερευνητή, που από το 1964 μέχρι σήμερα έχει υπογράψει δεκάδες ταινίες τεκμηρίωσης και τον Ελβετό Stefan Schwietert, έναν απ’ τους σημαντικότερους δημιουργούς ντοκιμαντέρ για τη μουσική στον κόσμο.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΦΩΤΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ

Ο σκηνοθέτης - ερευνητής Φώτος Λαμπρινός

Το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα, τιμά τον Φώτο Λαμπρινό, κινηματογραφιστή, αλλά και σημαντικό ερευνητή αρχειακού υλικού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, φιλοξενώντας συνολικά 11 ντοκιμαντέρ του Έλληνα δημιουργού.

Αντικειμενικός, ανθρώπινος, χωρίς αφορισμούς και δημαγωγίες, στην πολυετή σκηνοθετική του πορεία o Φώτος Λαμπρινός έχει φωτίσει σπουδαία ιστορικά γεγονότα της χώρας, αμφιλεγόμενες προσωπικότητες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και τις ζωές Ελλήνων και ξένων πρωτοπόρων δημιουργών, την ιστορία του κινηματογράφου, στιγμές από την καθημερινότητα απλών ανθρώπων.

Το αφιέρωμα του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στον Φώτο Λαμπρινό, δίνει πλήρη και σαφή εικόνα της δουλειάς του δημιουργού, καθώς διατρέχει και τις τέσσερις δεκαετίες της κινηματογραφικής του πορείας, ξεκινώντας από το πρώτο του ντοκιμαντέρ, 100 ώρες του Μάη (1964) και φτάνοντας στην τελευταία του δουλειά, το Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος (2008). Από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσαν να λείψουν ντοκιμαντέρ όπως το Άρης Βελουχιώτης – Το δίλημμα (1981), Ο Πειραιάς του Γιάννη Τσαρούχη (1980) και το Σεργκέϊ Παρατζάνωφ, ο εξόριστος (1990).

Το αφιέρωμα θα συνοδευτεί από ειδική έκδοση, ενώ το κοινό της διοργάνωσης, θα έχει την ευκαιρία, να γνωρίσει εκτός από το έργο του δημιουργού, και τον ίδιο τον Φώτο Λαμπρινό, ο οποίος θα παραβρεθεί στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ο Φώτος Λαμπρινός σπούδασε κινηματογράφο στο Ινστιτούτο Κινηματογραφίας της Μόσχας (1965 – 1970) και παρακολούθησε το εργαστήρι του Μιχαήλ Ρομμ. Πρωτοεργάστηκε ως σκηνοθέτης στο κρατικό ραδιόφωνο, σκηνοθετώντας πολλά θεατρικά έργα κλασσικού ρπερτορίου. Από το 1963 στράφηκε στον κινηματογράφο, ασχολούμενος, κατά κύριο λόγο, με το ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες τεκμηρίωσης που δημιούργησε στα σαράντα και πλεόν χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του, ξεπερνούν τις 25, ενώ στον τομέα των ταινιών μυθοπλασίας έδωσε, το 1987, δείγμα γραφής με το Δοξόμπους. Πέρα από το πλούσιο κινηματογραφικό του έργο ο Φώτος Λαμπρινός έχει συνεισφέρει στην κρατική κινηματογραφική πολιτική , είτε ως ιδρυτικό μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, είτε ως σύμβουλος ή υπεύθυνος αρκετών επιτροπών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ, του υπουργείου Πολιτισμού.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ STEFAN SCHWIETERT

Ο ελβετός δημιουργός Stefan Schwietert

Το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί αφιέρωμα στον Stefan Schwietert, σ’ έναν απ’ τους σημαντικότερους δημιουργούς ντοκιμαντέρ για τη μουσική στον κόσμο. Πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός, ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Neapel, που στηρίζει νέους δημιουργούς και σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους, ο Ελβετός Stefan Schwietert, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει πέντε ντοκιμαντέρ, που ακολουθούν την ιστορία της μουσικής, αλλά και των ανθρώπων που έχουν αφιερώσει την ζωή τους σ’ αυτήν. Ο Stefan Schwietert μας συστήνει μέσα από το έργο του άγνωστες πτυχές των μουσικών παραδόσεων του κόσμου: Από τους παραδοσιακούς ήχους της Ελβετίας, ως τους δρόμους του ακορντεόν, αλλά και των μουσικών της, από το πορτραίτο του Κολομβιανού Pacho Rada, μορφή που ενέπνευσε τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές για τον ήρωά του, Francisco El Hombre στα «Εκατό χρόνια μοναξιάς», μέχρι τους Epstein Brothers, γνωστούς στην Αμερική ως τους Βασιλιάδες του Klezmer, μιας παλιάς εβραϊκής μουσικής παράδοσης.

Γεννημένος το 1961 στην Γερμανία, ο Stefan Schwietert, σπούδασε στο California Art Institute, καθώς και στην Deutsche Film - und - Fernsehakademie στο Βερολίνο. Πολύ γρήγορα στράφηκε στον κόσμο των ταινιών τεκμηρίωσης και πιο συγκεκριμένα σε θέματα μουσικά, μέσα από τα οποία έχει αποκαλύψει και μοιραστεί με τον κόσμο συναρπαστικές ανθρώπινες ιστορίες. Τέλος, να σημειωθεί ότι το αφιέρωμα στον Stefan Schwietert θα συνοδευτεί από ειδική έκδοση.