11o ΦΝΘ: ΑΝΟΙΞΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ 11ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του διανύει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα, από το βράδυ της Παρασκευής 13 Μαρτίου 2009, οπότε και πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης της 11ης διοργάνωσης, στην αίθουσα του Ολύμπιον. Την έναρξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ κήρυξε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή της ταινίας του Τσάο Γκαν Ο κόκκινος αγώνας/ The red race.

Καλωσορίζοντας το κοινό και τους επίσημους προσκεκλημένους η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη τόνισε ότι η έναρξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αποτελεί αφετηρία για το θαυμαστό ταξίδι των εικόνων από το πανί ως τα μάτια και τη σκέψη των θεατών: «Μέσα από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ταξιδεύουμε εδώ και 11 χρόνια στις αλήθειες του πλανήτη. Είμαστε περήφανοι όχι μόνο για την αλματώδη πρόοδό του, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίον μοιάζει να συλλαμβάνει τον παλμό της εποχής, να απηχεί την ανθρώπινη κατάσταση πέρα από σύνορα» σημείωσε η κ. Μουζάκη εξαίροντας την άοκνη προσπάθεια του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Δημήτρη Εϊπίδη, των εργαζομένων και των συνεργατών του Φεστιβάλ. «Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου αιώνα έχει πλέον καθιερωθεί ως μια εκδήλωση με διεθνές κύρος και σημασία η οποία δεν περιορίζεται στην κινηματογραφική της υπόσταση, αλλά αναπτύσσει ένα διάλογο που βοηθά όλους εμάς, τους θεατές του, να ενεργοποιήσουμε τα αντανακλαστικά μας, να δούμε ξεκάθαρα τη θέση μας, όχι ως μονάδες αλλά ως απαραίτητα και πολύτιμα τμήματα ενός μεγαλύτερου οικοδομήματος. Σε μια κρίσιμη καμπή για την κοινωνία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ας δώσουμε ιδιαίτερο χώρο στις ταινίες, για να μας ευαισθητοποιήσουν, να μας προβληματίσουν και τελικά να μας ενεργοποιήσουν, και ας μοιραστούμε τις επόμενες 10 μέρες την κοινή μας θέληση για έναν κόσμο καλύτερο κι ένα σινεμά πιο ουσιαστικό» υπογράμμισε κλείνοντας η κ. Μουζάκη.

Αμέσως μετά ανέβηκε στη σκηνή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου Αιώνα, Δημήτρης Εϊπίδης. «Η αποψινή έναρξη έχει για μας ένα ειδικό βάρος γιατί από σήμερα το φεστιβάλ μπαίνει στη 2η δεκαετία του. Μετά τις προκλήσεις και τον ενθουσιασμό της αρχής, μετά τις επιτυχίες, φτάνει μια στιγμή που κάθε θεσμός εδραιώνεται και συνειδητοποιεί το χαρακτήρα του, τους στόχους του και το λόγο ύπαρξής του. Ίσως αυτό σημαίνει ωριμότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, τα ντοκιμαντέρ ενημερώνουν το κοινό για θέματα που δεν φτάνουν στις εφημερίδες και με τρόπο που ποτέ δεν θα παρουσιαζόταν σε κάποιο δελτίο ειδήσεων: «Για μας το ντοκιμαντέρ είναι πηγή εναλλακτικής ενημέρωσης. Για το λόγο αυτό το 11ο Φεστιβάλ ξεκινά τις παράλληλες εκδηλώσεις του με μια ημερίδα για την εναλλακτική ενημέρωση και τη δημοκρατία. Για μας το ντοκιμαντέρ είναι γνώση για τα θέματα του κόσμου. Για το λόγο αυτό φέτος το Φεστιβάλ στρέφεται στην Αφρική και την κοιτάει μέσα από τα μάτια αφρικάνων και όχι δυτικών σκηνοθετών. Για μας το ντοκιμαντέρ είναι στήριξη του επαγγελματικού χώρου. Οι σημαντικότεροι διευθυντές φεστιβάλ από την Ευρώπη και την Β. Αμερική θα είναι φέτος μαζί μας. Πάνω από όλα για μας το ντοκιμαντέρ είναι φόρος τιμής στον καλό κινηματογράφο. Είτε πρόκειται για αφιερώματα είτε για masterclasses ο καλός κινηματογράφος είναι απόλυτη προτεραιότητά μας», συμπλήρωσε ο κ. Εϊπίδης και συνέχισε, δίνοντας κάποια αριθμητικά στοιχεία για το παρελθόν και το παρόν της διοργάνωσης: «Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου αιώνα ξεκίνησε το 1999 με 70 ταινίες και φέτος, στην 11η διοργάνωσή του, θα παρουσιάσει σε θεατές και αγοραστές 151 ταινίες, εκ των οποίων οι 116 προέρχονται από 45 χώρες του κόσμου και οι 44 είναι ταινίες ελληνικής παραγωγής. Επιπλέον φέτος το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου αιώνα φιλοξενεί 45 παγκόσμιες πρεμιέρες ελληνικών και διεθνών παραγωγών».

Την πεποίθησή του ότι το φετινό φεστιβάλ θα ξεπεράσει τους 40.000 θεατές της περσινής διοργάνωσης εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Στο χαιρετισμό του ο κ. Παπαγεωργόπουλος μετέφερε τα συγχαρητήρια του δημοτικού συμβουλίου προς της διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δέσποινα Μουζάκη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Δημήτρη Εϊπίδη και τόνισε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει το Φεστιβάλ.

Διπλωμάτη υψηλού επιπέδου για την Ελλάδα χαρακτήρισε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου αιώνα ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, κηρύσσοντας την έναρξη της 11ης διοργάνωσης. Ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στέκεται αρωγός του Φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί ένα κομμάτι της πολιτιστικής ζωή της Β. Ελλάδος. «Με ιδιαίτερη περηφάνια παρακολουθούμε την καταξίωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ σε παγκόσμια κλίμακα. Το 11ο φεστιβάλ ξεκινά το ενδιαφέρον ταξίδι του στον κόσμο και είμαστε όλοι εδώ για ανιχνεύσουμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των δημιουργών να συνομιλήσουμε με τους συντελεστές, να μάθουμε και να προβληματιστούμε, να γνωρίσουμε μέσω του ειδικού αφιερώματος την Αφρική την κουλτούρα τον πολιτισμό και τις αγωνίες της. Υποδεχόμαστε την καλλιτεχνική δημιουργία που αντικατοπτρίζει την Ελλάδα και τον κόσμο του 21ου αιώνα». Όπως ανέφερε ο κ. Καλαφάτης «σε μια εποχή που χρειαζόμαστε περισσότερα παράθυρα, που χρειαζόμαστε μεγαλύτερους και πιο πολλούς δρόμους για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας» το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αποτελεί «μια θαυμάσια ευκαιρία για να νιώσουμε την ανάσα των λαών».

Την τελετή έναρξης τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ Χόιτ Μπράιαν Γι, ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας Χακάν Αμπατσί, ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας Κριστιάν Τιμονιέ, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης Λουκάς Ανανίκας, ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Δημήτρης Σοφιανόπουλος, η ολυμπιονίκης και υπεύθυνη του τμήματος εθελοντισμού του Ερυθρού Σταυρού Βούλα Πατουλίδου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ο Σπύρος Βούγιας, ο πρόεδρος του Α’ δημοτικού διαμερίσματος Τόλης Βεϊζαδές, ο δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, το μέλος της Δ.Ε. της ΕΡΤ3 Νέλλη Ζήκα-Τσελεμέγκου, ο πρόεδρος της εφορείας του Μουσείου Φωτογραφίας Θανάσης Πανώρης, η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Τζένη Βελένη, η πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Συραγώ Τσιάρα, ο διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου Βασίλης Κεχαγιάς, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Goethe Καρλ Χάινζ Τάλμαν, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Σταύρος Πανάς, το διοικητικό συμβούλιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ.α.