11ο ΦΝΘ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΑΣΙΑΣ ΠΕΛΕΓΡΑΤΗ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΜΑΛΑΟΥΙ – Η ΖΕΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ» ΤΗΣ ΒΑΣΙΑΣ ΠΕΛΕΓΡΑΤΗ

Σε μια ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 14 Μαρτίου το μεσημέρι τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Βάσιας Πελεγράτη «Μαλάουι – Η ζεστή καρδιά της Αφρικής» στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, αφού ξεναγήθηκε στην έκθεση από την δημιουργό, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε όλοι εντυπωσιασμένοι από την ποιότητα της δουλειάς της. Είναι μια ευαίσθητη απεικόνιση της Αφρικής και συμπίπτει με το κεντρικό θέμα του προγράμματος μας, το αφιέρωμα σε ντοκιμαντέρ και δημιουργούς από τη Μαύρη Ήπειρο».

Παίρνοντας το λόγο η φωτογράφος Βάσια Πελεγράτη ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και ανέφερε φανερά συγκινημένη: «Βρέθηκα στο Μαλάουι, σ’ αυτή τη γωνιά του πλανήτη για να ζήσω μια μοναδική εμπειρία και να διδαχτώ τις βασικές αξίες της ζωής που έχουμε ξεχάσει, όπως την απλότητα και το να είσαι σε επαφή με τον εαυτό σου».

Η φωτογράφος Βάσια Πελεγράτη πέρασε επτά μήνες στο Μαλάουι, σε μια από τις δέκα φτωχότερες χώρες του πλανήτη, ως συνεργάτιδα σε μια διεθνή ΜΚΟ. Ο φακός της αποτύπωσε τις αντιξοότητες της καθημερινής ζωής σε μια από τις πιο απομονωμένες περιοχές της χώρας, την Chiwamba, εκεί όπου οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τον υποσιτισμό και τις δυνάμεις της φύσης.

Η έκθεση «Μαλάουι – Η ζεστή καρδιά της Αφρικής» θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί Καλφαγιάν μέχρι τις 4 Απριλίου 2009.