11ο ΦΝΘ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥΡΧΑΝ ΣΕΛΤΣΟΥΚ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥΡΧΑΝ ΣΕΛΤΣΟΥΚ

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του παγκοσμίου φήμης τούρκου γελοιογράφου Τουρχάν Σελτσούκ, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου το απόγευμα, στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τουρκικού Προξενείου και σε συνεργασία με την γκαλερί Donopoulos International Fine Arts , ο Τουρχάν Σελτσούκ εκθέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα 32 από τα σκίτσα του.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Δημήτρης Εϊπίδης, αφού ξεναγήθηκε στην έκθεση από την κόρη του Τουρχάν Σελτσούκ, Ασλί, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είμαι περήφανος που μετά από χρόνια προσπαθειών και με την πολύτιμη συνδρομή του Τουρκικού Προξενείου καταφέραμε να εκθέσουμε τα έργα του μεγάλου καλλιτέχνη και διανοούμενου Τουρχάν Σελτσούκ. Πρόκειται για έργα μοναδικά, τα οποία θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει πρώτο το κοινό της Θεσσαλονίκης».

Τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Χακάν Αμπατσί επισημαίνοντας τη διαχρονική αξία του έργου του παγκοσμίου φήμης γελοιογράφου: «Τρεις γενιές έχουν μεγαλώσει με τις γελοιογραφίες του, ενώ μέσα από τα σκίτσα του μάθαμε να βλέπουμε τα γεγονότα με κριτική ματιά», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Αμπατσί ευχήθηκε η έκθεση του Τουρχάν Σελτσούκ να είναι η αρχή παρόμοιων συνεργασιών και ευχαρίστησε το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για την υποστήριξη του στη διοργάνωση της έκθεσης.

Παίρνοντας το λόγο η κόρη του πρωτοπόρου καλλιτέχνη, Ασλί Σελτσούκ, έκανε μια μικρή αναδρομή στο ξεκίνημα της καριέρας του πατέρα της, από το 1944, όταν σχεδίασε το πρώτο του σκίτσο, μέχρι το 1949 που στράφηκε στη μοντέρνα γελοιογραφία. «Ο πατέρας μου θεωρεί το εικονογραφικό χιούμορ ως την οικουμενική διάσταση της γελοιογραφίας. Στην Τουρκία είναι ο πρωτεργάτης της γελοιογραφίας χωρίς λεζάντες, διότι θέλει ο καθένας που βλέπει το σκίτσο να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα».

Στο τέλος της εκδήλωσης διαβάστηκε ο χαιρετισμός του υπεύθυνου της έκθεσης Μεχμέτ Τζάνμπολατ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Τουρχάν Σελτσούκ «Πικάσο της γελοιογραφίας».

Η έκθεση του Τουρχάν Σελτσούκ θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, στο χώρο του Μύλου, μέχρι την Κυριακή 22 Μαρτίου.