11ο ΦΝΘ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ GREEKDOCS ONLINE

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ GREEKDOCS ONLINE

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του ελληνικού τμήματος της ψηφιακής πλατφόρμας onlinefilm.org, για τη διανομή και προβολή ντοκιμαντέρ μέσω διαδικτύου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαρτίου, στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα.

Οι εκπρόσωποι της ψηφιακής πλατφόρμας, http:// greece.onlinefilm.org, Γιούρι Αβέρωφ, Ρέα Αποστολίδου, Γιώργος Κραββαρίτης και ο ιδρυτής της ιστοσελίδας onlinefilms.org, Cay Wesnig, παρουσίασαν τον ελληνικό ιστότοπο και εξήγησαν στο κοινό τη φιλοσοφία και τους στόχους της ηλεκτρονικής πρωτοβουλίας τους.

«Είναι γνωστό ότι οι περισσότερες ταινίες και ντοκιμαντέρ βρίσκονται παράνομα “ελεύθερες” στο διαδίκτυο σε πειρατικές ιστοσελίδες. Ο καθένας μπορεί να “κατεβάσει” μια ταινία που θέλει και να δει. Εμείς σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τα ηλεκτρονικά συστήματα των “πειρατών” νόμιμα και για το συμφέρον των κινηματογραφιστών», σημείωσε ο Cay Wesnig και συνέχισε: «Στο onlinefilms.org ο χρήστης μπορεί να αγοράσει μια ταινία σε μια πολύ συμφέρουσα τιμή και την “κατεβάσει” εύκολα και γρήγορα στον υπολογιστή του για να τη δει αμέσως. Μιλάμε για ηλεκτρονική διανομή και απευθείας προβολή».

Παίρνοντας το λόγο η παραγωγός Ρέα Αποστολίδου σημείωσε ότι στόχος της ελληνικής ψηφιακής πλατφόρμας είναι να προωθηθούν ελληνικές ταινίες σε ιδιώτες και σε ιδρύματα, σχολεία και οργανώσεις του απόδημου ελληνισμού: «Μέχρι σήμερα έχουμε στη βάση δεδομένων μας 100 ελληνικές ταινίες και στοχεύουμε να ανεβάσουμε τον αριθμό τους σε 400, τη φετινή χρονιά. Υπάρχει μια αγορά στο εξωτερικό που ακόμη δεν έχουμε προσεγγίσει. Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία με την ΕΡΤ και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού για την προώθηση των ταινιών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας».

Αμέσως μετά ο ερευνητής Γιώργος Κραββαρίτης έκανε μια αναλυτική παρουσίαση του greece.onlinefilms.org: «Έχουμε χωρίσει τις ταινίες αλφαβητικά, ενώ η προεπισκόπηση της ταινίας για τα δύο πρώτα λεπτά είναι δωρεάν. Ο χρήστης μπορεί να πληρώσει μέσω paypal για να “κατεβάσει” την ταινία».