50ο ΦΚΘ: Εγκαίνια έκθεσης «50 ερμηνείες γυναικών - 50 κοσμήματα» Jewellery Art Workers JAW

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
«50 ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - 50 ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ»
Jewellery Art Workers JAW

Με αφορμή τα πεντηκοστά γενέθλια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η τέχνη του κινηματογράφου συναντά την τέχνη του κοσμήματος στο πλαίσιο της έκθεσης «50 ερμηνείες γυναικών – 50 κοσμήματα» που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς. Οι είκοσι δημιουργοί που απαρτίζουν την ομάδα JAW (Jewelry Art Workers) άντλησαν έμπνευση από πενήντα μεγάλες πρωταγωνίστριες που έχουν βραβευτεί καθ’ όλη την μακρόχρονη πορεία του Φεστιβάλ και δημιούργησαν ισάριθμα πρωτότυπα κοσμήματα.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, υπό τους ήχους της τζαζ μουσικής των Spirits Alike, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξαναθυμηθούν, μέσα από μοναδικής δεξιοτεχνίας κοσμήματα, λαμπερές γυναικείες παρουσίες που φώτισαν τη μεγάλη οθόνη και σημάδεψαν μία ολόκληρη εποχή: Από την Ηλέκτρα στο Προξενιό της Άννας και την Ευδοκία στην Ελένη των Πέτρινων Χρόνων, από την Αντιγόνη στη Νίκη από τις Νύφες και από την Ιφιγένεια ως τη Μαρίκα του Ρεμπέτικου. Αναφορικά με την συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και της JAW, ο πρόεδρος της JAW Ιωσήφ Ιωσηφίδης τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτή η σημαντική προσπάθεια δίνει στο κοινό τη δυνατότητα να προσεγγίσει τις συγκεκριμένες κινηματογραφικές ταινίες με τη ματιά του σχεδιαστή. Τα κοσμήματα είναι δημιουργίες υψηλού αισθητικού και κατασκευαστικού επιπέδου και αποτυπώνουν τη φιλοσοφία του σκηνοθέτη και το πάθος της κάθε ηθοποιού».

Η έκθεση «50 ερμηνείες γυναικών – 50 κοσμήματα» θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, συνδέοντας την εικόνα με το κόσμημα και βοηθώντας τη μνήμη του κοινού να ιχνηλατήσει τον μισό αιώνα ζωής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.