50ο ΦΚΘ: Εγκαίνια έκθεσης - Εξωπραγματικό - Φίλιπ Τσιάρας

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ» - ΦΙΛΙΠ ΤΣΙΑΡΑΣ

Τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Εξωπραγματικό» του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Φίλιπ Τσιάρα πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 6 Δεκεμβρίου.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χωραφάς, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος με το έργο του Φίλιπ Τσιάρα. «Είναι εντυπωσιακή η ικανότητα αυτού του ανθρώπου να παρουσιάζει πεζά πράγματα της καθημερινότητας, με τρόπο εντελώς ξεχωριστό. Μεταμορφώνει κομμάτια της ζωής μας, τα οποία θεωρούμε μπανάλ, σε στιγμές με ιδιαίτερο νόημα» τόνισε ο κ. Χωραφάς.

Ο ίδιος ο Φίλιπ Τσιάρας ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στην έκθεση, η οποία φέρει την επιμέλεια του Βαγγέλη Ιωακειμίδη. Ο καλλιτέχνης επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη έκθεση συγκεντρώνει το αποτέλεσμα 38 ετών δουλειάς, φέρνοντας τον ίδιο αντιμέτωπο με την ιστορία του και κάνοντάς τον να συνειδητοποιεί πόσο σκληρά έχει δουλέψει. «Είναι ωραίο όταν ένας αποστασιοποιημένος θεατής με φρέσκια ματιά, συγκεντρώνει τη δουλειά σου και την παρουσιάζει. Πρόκειται για μια πράξη η οποία βοηθάει κι εμένα τον ίδιο να βλέπω τον διαφορετικό τρόπο σκέψης μου πριν από 30 ή και πριν από 10 χρόνια», επεσήμανε ο Φίλιπ Τσιάρας. Ο καταξιωμένος δημιουργός και έλληνας της διασποράς είναι προσκεκλημένος στη φετινή επετειακή διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο χαρακτήρισε ως μια «καταπληκτική διοργάνωση, η οποία φέρνει το κοινό και τους δημιουργούς στην καρδιά της σύγχρονης τέχνης». Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα πρωτοκλασάτης ποιότητας Φεστιβάλ, το οποίο αποδεικνύει τι μπορεί να κάνει η Θεσσαλονίκη στον τομέα της τέχνης. Ελπίζω η κυβέρνηση να συνεχίσει να το χρηματοδοτεί».

Στην αναδρομική έκθεση φωτογραφίας «Εξωπραγματικό», την πρώτη του γνωστού Φίλιπ Τσιάρα που παρουσιάζεται στην Ελλάδα, το κοινό έχει την ευκαιρία να δει από κοντά περισσότερα από 200 επιλεγμένα έργα του, από την δεκαετία του 1970 μέχρι και σήμερα. Μέσα από αυτά, ο καλλιτέχνης φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να δομήσει τον κόσμο, εκτός και πέρα της πραγματικότητας. Η έκθεση απαρτίζεται από πέντε ενότητες: «τα Πρόσωπα», «η Κίνηση», «η Οικογένεια», «ο Εαυτός» και «οι Τόποι».

Κατά την περιήγηση στα έργα της ενότητας «τα Πρόσωπα», ο Φίλιπ Τσιάρας τόνισε ότι πρόκειται για έργα των πρώτων χρόνων της καριέρας του, ένα στάδιο από το οποίο πρέπει να περάσουν όλοι οι δημιουργοί. Έπειτα, περνώντας στις φωτογραφίες που εντάσσονται στην ενότητα «η Κίνηση», ο δημιουργός έκανε λόγο για ένα «πολύ κινηματογραφικό κομμάτι της δουλειάς του», συμπληρώνοντας ότι «Είναι πολύ όμορφη η αίσθηση που αποκτά ένας δημιουργός όταν βλέπει τα πρώτα έργα του και εντοπίζει τόσα πολλά πράγματα τα οποία τώρα θα έκανε διαφορετικά. Αντιλαμβάνεται την μοναδική ομορφιά τού να μεγαλώνεις και να αποκτάς εμπειρία». Στις ενότητες «η Οικογένεια» και «ο Εαυτός», ο Φίλιπ Τσιάρας παρουσιάζει μέσα από τον φωτογραφικό φακό του στιγμές με συγγενείς του, στο σπίτι του στη Βοστώνη, καθώς και προσωπικές του αναζητήσεις. Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με τις φωτογραφίες από την ενότητα «οι Τόποι». Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται και φωτογραφίες του Παρθενώνα, τις οποίες ο φωτογράφος έβγαλε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οπότε και είχε έρθει στην Αθήνα με υποτροφία για να σπουδάσει. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά για αυτές: «Πρόκειται για τοπία τα οποία ενδεχομένως έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε. Εγώ προσπάθησα να τους δώσω μια νέα διάσταση, χρησιμοποιώντας γεωμετρικά σχήματα, κλωστές και άλλα υλικά, επάνω στη φωτογραφία».