ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-1ο Φεστιβάλ Ψηφιακών Ταινιών DigitalWave


Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2006

Στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την υποστήριξη και  την προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει ένα καινούριο διαγωνιστικό τμήμα, το οποίο αφορά στις ψηφιακές ελληνικές ταινίες. Στόχος του προγράμματος DigitalWave, το οποίο εντάσσεται από φέτος στην ετήσια διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, είναι να παρουσιάσει το έργο ανήσυχων σκηνοθετών, οι οποίοι, παρά το χαμηλό κόστος παραγωγής, φανερώνουν τόλμη και καινοτομία στη θεματολογία και την κινηματογραφική γραφή τους, βασιζόμενοι στην αξία και στην ποιότητα της ψηφιακής παραγωγής. Η δημιουργία του DigitalWave αποτελεί φυσική συνέχεια στην εξέλιξη του προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μετά την επιτυχημένη ανταπόκριση του κοινού στο περσινό πιλοτικό τμήμα «Μετά τα μεσάνυχτα» που παρουσίαζε ταινίες βίντεο (με συμμετοχές ταινιών όπως το «Ρουλεμάν» του Πάνου Καρκανεβάτου, το «Κάτω απ’ το σεντόνι» των Πέτρου Καλκόβαλη και Μελίνας Τσαμπάνη και το «Ένας κόσμος φτιαγμένος από δάκρυα» του ¶γγελου Σπάρταλη).

Η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη, καλωσορίζει την πρωτοβουλία αυτή, τονίζοντας: «Εύχομαι το DigitalWave να αποτελέσει ένα χώρο συνάντησης τολμηρών δημιουργών με νεανικό πνεύμα που δε διστάζουν να αποτυπώσουν τις αισθητικές τους ανησυχίες στη γλώσσα μιας νέας εποχής, φανερώνοντας παράλληλα μια αίσθηση του επείγοντος απέναντι στην πραγματικότητα που μας περιβάλλει με καίριο και αιχμηρό τρόπο. Το τμήμα αυτό είναι ανοιχτό σε καθέναν που πιστεύει ότι η δημιουργία δεν πρέπει να φοβάται το δικαίωμα στη διερεύνηση νέων μέσων και νέων μορφών επικοινωνίας με το κοινό».

 


ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους (άνω των 45 λεπτών), των οποίων η παραγωγή έχει ολοκληρωθεί έως και 12 μήνες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ. Δεν γίνονται δεκτές ταινίες τεκμηρίωσης.
2. Η ταινία πρέπει να πραγματοποιεί την πρώτη δημόσια προβολή της στο Φεστιβάλ.
3. Γίνονται δεκτές ταινίες γυρισμένες σε όλα τα ψηφιακά format (από κινητό τηλέφωνο έως High Definition).
4. Δεν γίνονται δεκτές ταινίες που έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας. (Με βάση τον ισχύοντα νόμο για τα Κρατικά Βραβεία).
5. Δεν γίνονται δεκτές ταινίες, οι οποίες έχουν ολοκληρώσει το transfer.
6. Δεν γίνονται δεκτές ταινίες που διατίθενται μέσω του εμπορίου, κι ας μην έχουν πραγματοποιήσει πρώτη δημόσια προβολή.
7. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ, μετά από πρόταση της Διευθύντριας του Φεστιβάλ, ορίζει τριμελή προκριματική επιτροπή, η οποία αποτελείται από επαγγελματίες του χώρου που θα επιλέξουν τις ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος.
8. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ, μετά από πρόταση της Διευθύντριας του Φεστιβάλ, ορίζει πενταμελή κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από επαγγελματίες του χώρου, ένας εκ των οποίων θα είναι εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Η επιτροπή αυτή θα απονείμει βραβείο στην καλύτερη ταινία.
9. Το βραβείο του Φεστιβάλ θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο, θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο θα διατίθεται για το transfer της ταινίας.
10. Οι ταινίες του DigitalWave θα διαγωνίζονται επίσης και για το βραβείο κοινού που θα αφορά αποκλειστικά στο τμήμα αυτό.

Η ημερομηνία προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων είναι η 16η Οκτωβρίου 2006. Η αίτηση συμμετοχής είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, www.filmfestival.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στους Αφροδίτη Νικολαΐδου και Γιώργο Νούνεση, στο τηλέφωνο 210 8706000 και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..