H εκδίκηση των φιδιών

Yılanların Öcü

Το αριστούργημα του Μετίν Ερκσάν αφηγείται με αιχμηρή ματιά στιγμές από τη ζωή στις αγροτικές περιοχές της ανατολικής Τουρκίας. Όταν η κατασκευή ενός νέου σπιτιού προκαλεί τη διαμάχη μεταξύ των γειτόνων, ο εύθραυστος κοινωνικός ιστός ενός χωριού διαταράσσεται, καθώς αρχίζουν να αναδύονται αντιπαλότητες, φόβοι και παλιοί λογαριασμοί. Διαθέτοντας ένα εξαιρετικό καστ, η ταινία εστιάζει στους παραμελημένους για αιώνες κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι στρέφονται ο ένας ενάντια στον άλλον, αντί να αντιμετωπίσουν έναν κοινό εχθρό. Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Fakir Baykurt, ο οποίος καταγόταν από τα μέρη αυτά, η ταινία θίγει μεταξύ άλλων και το θέμα της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης σε ένα μικρό αγροτικό χωριό, καθώς και μια σειρά από σημαντικά ηθικά και κοινωνικά ζητήματα.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Metin Erksan
Σενάριο: Metin Erksan, από το μυθιστόρημα του Fakir Baykurt
Ηθοποιοί: Fikret Hakan, Nurhan Nur, Aliye Rona, Sadiye Arciman
Χρώμα: Ασπρόμαυρη
Χώρα Παραγωγής: Τουρκία
Έτος Παραγωγής: 1962
Διάρκεια: 108΄

Μετίν Ερκσάν

Ο υπερπαραγωγικός Μετίν Ερκσάν (1929-2012) σκηνοθέτησε 42 ταινίες, από τις οποίες οι 29 ήταν βασισμένες σε δικό του σενάριο. Σπούδασε ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και από πολύ νέος άρχισε να αρθρογραφεί ως κριτικός κινηματογράφου σε εφημερίδες και περιοδικά. Σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία σοσιαλιστικού ρεαλισμού τη δεκαετία το ’50, αλλά εξέλιξε το προσωπικό του ύφος τη δεκαετία του ’60. Το 1964 βραβεύτηκε με Χρυσή Άρκτο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου. Μετά το 1970, σκηνοθέτησε πολλές τηλεοπτικές ταινίες.

Φιλμογραφία

1953 Karanlik Dünya | The Dark World 1960 Soför Nebahat | Nebahat, the Driver 1964 Susuz Yaz | Dry Summer | Άνυδρο καλοκαίρι 1964 Istanbul Kaldirimlari | Pavements of Istanbul 1965 Sevmek Zamani | Time to Love 1977 Sensiz yasayamam | I Cannot Live Without You