Τιμητική Εκδήλωση για την Μαντλέν Αβραμούση

Για την προσφορά της στον χώρο και την τέχνη του ντοκιμαντέρ, και ιδιαίτερα για την πολύτιμη στήριξή της στο θεσμό του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εδώ και πολλά χρόνια, το Φεστιβάλ τίμησε την Μαντλέν Αβραμούση, commissioning director του γαλλικού καναλιού Arte France, σε μια ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 στην κατάμεστη αίθουσα «Σταύρος Τορνές», στο πλαίσιο της φετινής επετειακής 20ής διοργάνωσης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου, μια συμπαραγωγή του Arte.

«Σε αναγνώριση του πάθους της για το ντοκιμαντέρ και της συνεχιζόμενης μέχρι και σήμερα υποστήριξής της στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμάμε την Μαντλέν Αβραμούση», σημείωσε η Ελίζ Ζαλαντό, γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παραδίδοντας την τιμητική πλακέτα στην κ. Αβραμούση, η οποία μετρά περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στο Arte. Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΦΚΘ Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλωσορίζοντας την καλεσμένη για ακόμη μια φορά στη Θεσσαλονίκη και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, τη χαρακτήρισε «ξεχωριστή προσωπικότητα και πολίτη του κόσμου».

«Είναι περισσότερο από αυτό που αξίζω» επισήμανε η Μαντλέν Αβραμούση, η οποία στην πολύχρονη πορεία της στο χώρο του ντοκιμαντέρ και από τη θέση-κλειδί που κατέχει στο Arte, συμμετείχε στη συμπαραγωγή πολλών ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής και συμπαραγωγής, όπως τα Καναρίνι μου γλυκό του Ρόι Σερ και Μέχρι την τελευταία σταγόνα: Ο μυστικός πόλεμος του νερού στην Ευρώπη του Γιώργου Αυγερόπουλου, το οποίο μάλιστα προβάλλεται στη φετινή διοργάνωση. «Το ντοκιμαντέρ είναι πάνω από όλα ομαδική δουλειά. Επιστρέφω λοιπόν την τιμή που μου κάνετε σε όλους τους ανθρώπους που έχουμε συνεργαστεί στην προώθηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ. Έρχομαι σε αυτό το φεστιβάλ από τότε που ήταν ‘μωρό’ και τώρα είναι εικοσάχρονη… κοπέλα. Χρόνια πολλά, λοιπόν, και να ξέρετε ότι το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δεν είναι απλά μια ωραία ευκαιρία να δεις ενδιαφέροντα πράγματα και να χαλαρώσεις με τις ταινίες, αλλά κυρίως μια ευκαιρία να δεις και να γνωρίσεις ανθρώπους και να χτίσεις δεσμούς μαζί τους μέσα στο χρόνο, έτσι ώστε να προκύψουν ωραίες συνεργασίες. Δεν μπορείτε να πιστέψετε πόσοι εξαιρετικά ταλαντούχοι έλληνες ντοκιμαντερίστες υπάρχουν».  Η κ. Αβραμούση πρόσθεσε: «Αν, όμως, πράγματι αξίζω για κάτι αυτήν την τιμή, τότε είναι για την αποφασιστικότητά μου. Γιατί πράγματι χρειάζεται ο παραγωγός να είναι πολύ αποφασισμένος και ανοιχτόμυαλος. Είμαι περήφανη και συγκινημένη που βρίσκομαι σήμερα εδώ σε αυτήν την ιστορική, κοσμοπολίτικη και ανοιχτόμυαλη πόλη, σε αυτό το ιστορικό κτίριο, ακριβώς όσο περήφανη ήμουν κάθε φορά που πηγαίναμε, μαζί με όλη την ομάδα του Dolphin Man, να κάνουμε pitching αυτήν την ταινία σε όλα τα σημαντικά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του κόσμου» τόνισε συγκινημένη η κ. Αβραμούση, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στη δουλειά μας, πρέπει κανείς να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να κάνει ένα ντοκιμαντέρ. Μοιάζει με το να φτιάχνεις ένα σπίτι. Χρειάζεται υπομονή και χρόνος προκειμένου να μπουν οι σωστές βάσεις».

Supported by

Member of

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Θεσσαλονίκη

  • Αθήνα

Γραφεία

Πλατεία Αριστοτέλους 10, 546 23 Θεσσαλονίκη

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: 2310 378 400
Fax: 2310 285 759
E-mail: info@filmfestival.gr

Γραφεία

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 7, 117 42 Αθήνα

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: 210 870 6000
Fax: 210 644 8143
E-mail: info@filmfestival.gr

  • Επικαιρότητα

  • Σας ενδιαφέρει...

Loading
Loading

oxen-waisted